vineri, aprilie 19, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterneProblema Afganistanului revine în atenția Consiliului European: "UE e pregătită să adopte...

Problema Afganistanului revine în atenția Consiliului European: „UE e pregătită să adopte măsuri restrictive specifice suplimentare împotriva celor responsabili de încălcări grave și abuzuri ale drepturilor omului”

Consiliul European a ajuns la niște concluzii finale cu privire la atitudinea Uniunii Europene în raport cu situația din Afganistan. Astfel vorbim astăzi despre o reafirmare a angajamentului de principiu pentru sprijinirea păcii și stabilității în regiune, în ideea că un Afganistan stabil rămâne un deziderat important pentru Uniunea Europeană, pentru că astfel s-ar limita amenințările teroriste, dar și probleme importante care țin de migrație.

Într-un comunicat de presă emis astăzi la nivelul Consiliului European se anunță faptul că cele cinci criterii de referință din septembrie 2021 rămân valabile și se reiterează faptul că prezența UE la Kabul este de salutat. În plus, trimisul special al UE pentru Afganistan ar îndeplini, potrivit comunicărilor oficiale, interesele strategice ale Uniunii Europene.

Problema Afganistanului revine în vizorul Consiliului, pentru că de la răsturnarea guvernului în august 2021, acțiunile și deciziile talibanilor au dus la înrăutățirea dramatică a drepturilor omului, a situației politice, economice și umanitare pentru poporul afgan, în special pentru femei și fete.

UE condamnă cu fermitate încălcarea sistemică a drepturilor omului, în special a femeilor și fetelor, a persoanelor aparținând minorităților etnice și religioase, a persoanelor LGBTIQ, a apărătorilor drepturilor omului, a jurnaliștilor și a altor lucrători media, a fostelor forțe de securitate și a politicienilor. De asemenea, condamnă discriminarea pe scară largă și sistematică bazată pe gen de către talibani care, prin decizia lor de a interzice femeilor să lucreze pentru organizațiile neguvernamentale naționale și internaționale, împiedică furnizarea de asistență umanitară și sprijin pentru nevoile de bază ale oamenilor.

În acest context, UE își menține angajamentul de a-și continua asistența pentru a atenua criza umanitară și socio-economică gravă, oferind sprijin umanitar și pentru nevoile de bază și mijloacele de existență într-o abordare bazată pe principii, în care femeile pot participa în mod semnificativ în societate. În cazul în care activitățile nu pot fi continuate în conformitate cu abordarea principială a UE, sprijinul UE pentru aceste activități va fi reconsiderat, anunță Consiliul European.

Mai mult, Consiliul anunță că UE este pregătită „să adopte măsuri restrictive specifice suplimentare împotriva celor responsabili de încălcări grave și abuzuri ale drepturilor omului. Aceste măsuri restrictive sunt concepute pentru a nu avea un impact negativ asupra populației afgane și sunt reversibile.

Nu în ultimul rând, există la nivelul Uniunii Europene o îngrijorare legitimă, legată de prezența și operațiunile grupărilor teroriste în Afganistan, inclusiv ISKP și Al-Qaida.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare