Într-un comunicat de presă emis astăzi la nivelul Consiliului European se anunță faptul că cele cinci criterii de referință din septembrie 2021 rămân valabile și se reiterează faptul că prezența UE la Kabul este de salutat. În plus, trimisul special al UE pentru Afganistan ar îndeplini, potrivit comunicărilor oficiale, interesele strategice ale Uniunii Europene.
Problema Afganistanului revine în vizorul Consiliului, pentru că de la răsturnarea guvernului în august 2021, acțiunile și deciziile talibanilor au dus la înrăutățirea dramatică a drepturilor omului, a situației politice, economice și umanitare pentru poporul afgan, în special pentru femei și fete.
„UE condamnă cu fermitate încălcarea sistemică a drepturilor omului, în special a femeilor și fetelor, a persoanelor aparținând minorităților etnice și religioase, a persoanelor LGBTIQ, a apărătorilor drepturilor omului, a jurnaliștilor și a altor lucrători media, a fostelor forțe de securitate și a politicienilor. De asemenea, condamnă discriminarea pe scară largă și sistematică bazată pe gen de către talibani care, prin decizia lor de a interzice femeilor să lucreze pentru organizațiile neguvernamentale naționale și internaționale, împiedică furnizarea de asistență umanitară și sprijin pentru nevoile de bază ale oamenilor.„
În acest context, UE își menține angajamentul de a-și continua asistența pentru a atenua criza umanitară și socio-economică gravă, oferind sprijin umanitar și pentru nevoile de bază și mijloacele de existență într-o abordare bazată pe principii, în care femeile pot participa în mod semnificativ în societate. În cazul în care activitățile nu pot fi continuate în conformitate cu abordarea principială a UE, sprijinul UE pentru aceste activități va fi reconsiderat, anunță Consiliul European.
Mai mult, Consiliul anunță că UE este pregătită „să adopte măsuri restrictive specifice suplimentare împotriva celor responsabili de încălcări grave și abuzuri ale drepturilor omului. Aceste măsuri restrictive sunt concepute pentru a nu avea un impact negativ asupra populației afgane și sunt reversibile.„
Nu în ultimul rând, există la nivelul Uniunii Europene o îngrijorare legitimă, legată de prezența și operațiunile grupărilor teroriste în Afganistan, inclusiv ISKP și Al-Qaida.