vineri, aprilie 26, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneOperațiunea Meduza: cum au ajuns elevi și studenți parte a unei rețele...

Operațiunea Meduza: cum au ajuns elevi și studenți parte a unei rețele de trafic de droguri

Consumul de droguri la nivelul unităților de învățământ din țară este mult mai mare decât ne imaginăm sau decât lasă conducerea școlilor să se audă public. O rețea de trafic de droguri, formată exclusiv din elevi, a fost dată în vileag de procurorii DIICOT, scoțând astfel la iveală amploarea unui fenomen grav, despre care încă se vorbește destul de puțin.

În cursul zilei de ieri, procurorii DIICOT anunțau nu mai puțin de 23 de percheziții domiciliare în București, al căror scop era identificarea de probe pentru devoalarea unei operațiuni ample de trafic de droguri. Informațiile apărute mai târziu au arătat cât de gravă era situația, de fapt. Pentru că vorbim despre o rețea de trafic formată exclusiv din elevi și studenți.

Potrivit DIICOT, vorbim despre un dosar substanțial, care cuprinde infracțiunile de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de droguri de mare risc și trafic de droguri de risc.

Peste 20 de tineri au ajuns la audieri la sediul DIICOT, fiecare dintre ei fiind suspectați de faptul că s-ar fi implicat în traficarea de droguri de risc și de mare risc, iar vânzarea produselor periculoase se întâmpla în cadrul instituțiilor de învățâmânt din București și ajungeau la elevi.

Povestea ar fi început în anul 2022, când membrii grupului au pus în mișcare „Operațiunea Meduza”, începând să comercializeze în școli și în afara școlilor droguri. Chiar și plasările de substanțe din afara școlilor erau realizate de elevi.

În cursul perchezițiilor domiciliare, procurorii au descoperit cantități importante de canabil, cocaină și ketamină, precum și mai multe comprimate de Xanax, o benzodiazepină folosită în tratamentul tulburărilor anxios-depresive.

Potrivit unor surse, tranzacțiile realizate de elevi aveau loc uneori chiar și la domiciliile acestora, uneori cu părinții în imediata apropiere. Cel mai tânăr membru al grupării are 17 ani și cel mai în vârstă 26. Printre suspecți se află și copiii unor persoane importante din România. Îl amintim aici pe fiul lui Traian Hristea, secretar de stat în cadrul MAE, dar și pe fiul Feliciei Crăciun, consilieră în cadrul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

Cumpărătorii, elevi și ei, provin din medii sociale diverse, însă, de obicei, fac parte dintr-o categorie de consumatori care își poate permite să plătească 100 de euro pentru un gram de cocaină.

Până în acest moment, vorbim de cel mai mare dosar de trafic de droguri în școli desfășurat în România până acum.



Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare