Piața românească de fuziuni și achiziții (M&A) a înregistrat o creștere în primele 3 luni ale anului, până la o valoare de 2,5 miliarde de dolari, în principal datorită unei majorări cu 53% a valorii tranzacţiilor făcute publice. În primul trimestru din anul 2022, piața s-a situat la o valoare de 1,9 miliarde de dolari, potrivit EY România.
Per total, un număr de 57 de tranzacţii au fost înregistrate în primele trei luni ale anului 2023, un volum egal cu cel din primul trimestru al anului trecut..
Vânzarea operaţiunilor grupului italian Enel Group din România către Public Power Corporation, în valoare de aproximativ 1,4 miliarde de dolari, a reprezentat cea mai mare tranzacţie din primul trimestru 2023. Compania din Grecia a cumpărat activitățile Enel în distribuția și furnizarea de energie electrică, în domeniul producției de energie din surse regenerabile prin capacități de peste 500 MW (operate de către Enel Green Power România), precum și în domeniul serviciilor energetice avansate (Enel X).
De asemenea, PPC a preluat și Enel Energie și Enel Energie Muntenia, furnizori majori de energie electrică și gaze naturale, cu peste 3 milioane de clienți în România. Pe lista celor mai importante tranzacții se numără și achiziţionarea brutăriei locale Vel Pitar, cunoscută pentru brandurile French Toast, Grâu Întreg, Chef Gourmand, de către Grupo Bimbo, una dintre cele mai mari companii de panificație din lume, valoare estimată la 210 milioane dolari.
În plus, au fost anunţate alte trei tranzacţii de peste 100 milioane dolari în primul trimestru al anului 2023.
Potrivit raportului EY, tranzacţiile autohtone au înregistrat un avans de 94% în primul trimestru, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, totalizând 33 de tranzacţii. În schimb, jucătorii străini şi-au redus activitatea cu 42% pe piaţa românească (21 de tranzacţii) faţă de primul trimestru al anului trecut, însă cei mai activi au venit din Germania (3 tranzacţii), SUA, Olanda, Elveţia şi Israel, fiecare înregistrând câte 2 tranzacţii.
Cele mai active sectoare, în funcţie de volum, au fost sectorul produse de consum şi comerţ cu amănuntul (13 tranzacţii), sectorul imobiliar, ospitalitate şi construcţii (11 tranzacţii) şi tehnologie (7 tranzacţii).