joi, aprilie 25, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InternePUNCTE-CHEIE: Focus pe imobiliare

PUNCTE-CHEIE: Focus pe imobiliare

Săptămâna 3 - 9 aprilie 2023. Ultimele zile ne-au adus tranzacții importante în București, promisiuni privind infrastructura românească și vești bune în domeniul energiei. Printre protagoniști: One United Properties, Hidroelectrica și CNAIR.

IMOBILIARE


A fost o săptămână activă pentru sistemul imobiliar, debutând cu o tranzacție importantă realizată de către principalul investitor şi dezvoltator imobiliar de proiecte rezidenţiale, de birouri şi mixte de ultimă generaţie din România. Luni, 3 aprilie, One United Properties a anunţat vânzarea participației deţinute în One Herăstrău Office S.A., clădirea de birouri situată în zona de Nord a Bucureştiului, către un investitor privat. Tranzacția s-a ridicat la o valoare de 21 de milioane de euro. A doua zi, dezvoltatorul imobiliar a anunțat o investiție în valoare de aproximativ 6 milioane euro pentru construirea a două şcoli în zona lacurilor Tei şi Plumbuita din sectorul 2 al Capitalei, care vor funcţiona în sistem privat. Prima şcoală va fi amplasată în complexul One Lake District, iar a doua va fi situată între dezvoltările One Lake Club şi One High District.

Tot în București, firma de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox a intermediat vânzarea galeriei comerciale de la parterul clădirilor rezidenţiale din cadrul Belvedere Residence din nordul Bucureştiului, mai mare tranzacţie cu spaţii de retail stradal înregistrată în ultimii ani. Dezvoltatorii Belvedere Residence au vândut unui investitor privat, însă valoarea tranzacției nu este cunoscută. “Segmentul de retail a fost anul trecut a doua cea mai atractivă clasa de active din punct de vedere al volumului tranzacţiilor, după birouri, iar potenţialul este de creştere, având în vedere negocierile în curs. În 2022, au fost tranzacţionate proiecte de retail în valoare de 325 milioane de euro, comparativ cu 180 de milioane de euro în 2021”, arată reprezentanții Cushman & Wakefield Echinox.

În plus, omul de afaceri Metin Doğan a bugetat o investiție în valoare de peste 60 de milioane de euro în construirea “celui mai mare resort de golf din România”, National Golf & Country Club. Pe o suprafață de 72 de hectare, resortul va include un teren de golf, un country club şi un ansamblu rezidenţial. Prima etapă a proiectului urmează să fie finalizată pe parcursul anului 2023, când vor fi inaugurate terenul de golf, country club-ul şi aproape jumătate dintre vilele din ansamblul rezidenţial, în proporţie de peste 80% deja vândute, au transmis reprezentanții, printr-un comunicat de presă.

ENERGIE


În sectorul energiei, atenția a căzut asupra producătorului de energie Hidroelectrica, care a recepţionat o investiţie de 82,7 milioane de lei pentru creşterea duratei de viaţă a deversorului barajului de la Porţile de Fier I. Investiția a constat în aplicarea unei soluții de intervenție care să prevină deprecierea prin abraziune a betonului pintenului aval al disipatorului și extinderea degradărilor până la galeria de drenaj aval. ”Contractul pentru realizarea investiţiei s-a derulat pe o perioadă de doi ani, realizarea efectivă a lucrărilor în amplasament necesitând 6 luni. Vorbim de o intervenţie complexă la acest obiectiv, intervenţie care a necesitat experienţă şi competenţe tehnice ridicate (…)”, a declarat Bogdan Badea, preşedintele directoratului Hidroelectrica.

De asemenea, E-Distribuţie Banat, companie din Grupul Enel, a anunțat marți, 4 aprilie, finalizarea construcţiei unei staţii de transformare noi, în valoare de 23,59 milioane de lei, în comuna Dumbrăviţa, lângă municipiul Timişoara. „Alte 27 de milioane de lei vor fi investite în reţelele de medie tensiune conectate la staţia de transformare, valoarea totală a proiectului ridicându-se la peste 50 de milioane de lei”, a scris compania. Noua staţie are o capacitate totală de 50 MVA (Mega Volt Amper), asigurată de două transformatoare 110/20 kV, şi va alimenta consumatorii casnici şi industriali din zona aflată în nordul municipiului Timişoara, precum aeroportul internaţional Traian Vuia, centre comerciale, hale de producţie, centre logistice etc.

INFRASTRUCTURĂ


Săptămâna trecută au fost anunțați ”paşi importanţi pentru construcţia A8”. A fost emis Acordul de Mediu pentru Secţiunea 2 şi a fost stabilită nouă dată pentru depunerea ofertelor pentru Tronsonul 3. ”Vreau ca anul acesta să avem semnate contractele finanțate prin PNRR astfel încât să putem începe proiectarea și construcția  primelor sectoare ale A8”, a scris Directorul CNAIR, Cristian Pistol, într-o postare pe Facebook. De asemenea, Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a anunţat luni că primii 300 metri de asfalt au fost turnați pe Drumul Expres Galaţi-Brăila, care trebuie deschis circulaţiei în luna aprilie 2024. „Antreprenorul român ajuns la un stadiu fizic de 50% al lucrărilor a început turnarea covorului asfaltic în zona giraţiei de la km 1+524 (conexiune cu drumul de legătură de la Podul Brăila). Potrivit contractului, circulaţia pe Drumul Expres Brăila – Galaţi trebuie deschisă la sfârşitul lunii aprilie a anului viitor”, a scris Sorin Grindeanu, într-o postare pe Facebook.

În final…

După prăbușirea Euroins, discuțiile despre plafonarea prețurilor la polițele RCA au devenit din ce în ce mai aprinse. Vineri, 17 martie, Autoritatea de Supraveghere Financiară a decis retragerea autorizației de funcționare a Euroins România, unul dintre cei mai mari jucători de pe piața de RCA, precum și constatarea indiciilor stării de insolvenţă şi promovarea cererii de deschidere a procedurii de faliment împotriva companiei. Săptămâna aceasta, guvernul a adoptat hotărârea privind plafonarea preţului la poliţele RCA, iar directorul general al Direcţiei Asigurări din ASF, Valentin Ionescu, a declarat că scopul hotărârii este de a nu mai avea, în următoarele şase luni, creşteri de tarife pe piaţă. ASF va prezenta un proiect de lege, “cel mai probabil în luna mai”, care să modifice Legea 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie, arată news.ro.

Georgiana Costea
Georgiana Costea
Licențiată în Relații Internaționale și Studii Europene, cu un masterat în același domeniu, Georgiana Costea a debutat în presă abordând politica internă și externă. Între timp, s-a concentrat pe zona economică, cu accent pe energie și IT, în cadrul revistei de business Forbes România.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare