miercuri, iunie 26, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneCapacităţile de energie regenerabilă au furnizat anul trecut 12% din producţia globală...

Capacităţile de energie regenerabilă au furnizat anul trecut 12% din producţia globală de electricitate

Anul 2022 ar putea fi cel în care emisiile legate de sectorul energetic au atins vârful şi, totodată, ultimul an de creştere a energiei produse din combustibili fosili.

Ponderea energiei produse din surse eoliene și solare a crescut în statisticile mondiale anul trecut, deși energia produsă din cărbune rămâne principala sursă de electricitate. Turbinele eoliene şi panourile fotovoltaice au generat un nivel record de 12% din producţia globală de energie electrică, în creştere faţă de 10% în 2021.

Raportul „Global Electricity Review”, publicat miercuri de think-tank-ul Ember, arată că  ponderea energiei fotovoltaice în producţia mondială de electricitate a crescut cu 24% anul trecut, față de 2021, iar cea a energiei eoliene cu 17%. „Creșterea producției globale de energie din surse solare în 2022 ar fi putut acoperi cererea anuală de energie electrică a Africii de Sud, iar creșterea producției de energie din surse eoliene ar fi putut alimenta aproape toată Marea Britanie. În prezent, peste 60 de țări generează mai mult de 10% din energia electrică din surse eoliene și solare”, se arată în raport.

Cu toate acestea, mai arată Ember, alte surse de producție de energie electrică nepoluantă au scăzut pentru prima dată din 2011, din cauza diminuării producției de energie din surse nucleare și a numărului mai mic de centrale nucleare și hidroelectrice care intră în funcțiune.

Cumulat, toate sursele de energie electrică nepoluante (regenerabile și nucleare) au generat 39% din energia electrică la nivel global, un nou record.

În pofida acestor progrese, cărbunele rămâne cea mai mare sursă de electricitate la nivel mondial, producând 36% din electricitatea mondială în 2022. Ember a analizat datele cu privire la producţia de energie electrică din 78 de ţări care, împreună, sunt responsabile pentru 93% din cererea mondială de electricitate.

Anul 2022 va fi privit drept un punct de cotitură în tranziția mondială către energia electrică verde. Invazia Rusiei în Ucraina a determinat multe guverne să își reconsidere planurile, pe fondul creșterii prețurilor la combustibilii fosili și al preocupărilor legate de securitate, legate de dependența de importurile de combustibili fosili. În plus, electrificarea s-a accelerat: mai multe pompe de căldură, mai multe vehicule electrice și mai multe electrolizoare. Acestea vor reduce emisiile din alte sectoare și vor exercita o presiune mai mare pentru a produce mai rapid electricitate curată„, arată raportul. În 2022, intensitatea carbonului în producția de energie electrică la nivel mondial a scăzut la un minim istoric de 436 gCO2/kWh, datorită creșterii record a producției de energie din surse eoliene și solare, restul fiind acoperit de combustibilii fosili (gaze naturale, petrol, cărbune).

Pentru 2023, estimările arată o uşoară scădere (minus 0,3%) a producţiei de electricitate pe bază de combustibili fosili, scăderi mai importante fiind prognozate pentru următorii ani pe măsură ce se va accelera dezvoltarea capacităţilor eoliene şi fotovoltaice.

Georgiana Costea
Georgiana Costea
Licențiată în Relații Internaționale și Studii Europene, cu un masterat în același domeniu, Georgiana Costea a debutat în presă abordând politica internă și externă. Între timp, s-a concentrat pe zona economică, cu accent pe energie și IT, în cadrul revistei de business Forbes România.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare