vineri, aprilie 26, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExternePrognoză marca EU Matrix: Peste 50% din viitorul Parlament European va fi...

Prognoză marca EU Matrix: Peste 50% din viitorul Parlament European va fi compus din chipuri noi

Specialiștii EU Matrix au realizat deja o prognoză legată de viitoarea structură a Parlamentului European, după alegerile europarlamentare din 2024. Una dintre primele prognoze făcute publice de cercetători arată că, potrivit calculelor, doar 42% dintre actualii deputați ai Parlamentului European sunt susceptibili de a fi realeși anul viitor, în timp ce restul Parlamentului ar putea fi alcătuit din nou-veniți.

Cauzele pentru care acest lucru s-ar putea întâmpla țin, potrivit cercetătorilor, de doi factori principali: modificarea potențialului partidelor de apartenență ale europarlamentarilor și modificările listelor electorale la nivelul partidelor naționale.

Șansa de a fi reales în Parlamentul European nu este identică pentru fiecare eurodeputat, pentru că aici intervine influența puterii partidelor la nivel național. Adică, creșterea influenței partidului AUR la nivelul României va determina și popularea Parlamentului European cu reprezentanți ai acestui partid, în vreme ce scăderea în sondaje a USR, de exemplu, va determina scăderea de reprezentanți ai acestui partid la nivel european.

Statisticile realizate de către cercetătorii EU Matrix arată că până în 2024 polarizarea și fragmentarea populației va crește. Dar vor apărea și noi chipuri în Parlamentul European. Acest nivel ridicat de înlocuire este atât o provocare, cât și o oportunitate, deoarece va fi necesară o muncă semnificativă pentru a identifica factorii cheie de influență ai politicii și potențialii aliați în rândul noilor deputați europeni. Numărul noilor veniți poate crește și mai mult, deoarece apariția de noi partide sau candidați independenți ar putea reduce și mai mult șansele de realegere ale actualilor, spun cei de la EU Matrix.

Prognozele arată că aproape 25% dintre europarlamentari vor fi noi din cauza schimbărilor în puterea partidelor lor politice (care pierd sau câștigă locuri), în timp ce alți 33% dintre europarlamentari vor fi noi, deoarece conducerile naționale ale partidelor vor aduce modificări ale listelor.  

Ca termen de comparație, în 2019, aproximativ 45% dintre deținătorii de mandate au fost înlocuiți de noi veniți în poziții cheie eligibile pe listele electorale.

Este foarte probabil, arată cei de la EU Matrix, ca europarlamentarii aparținând partidelor în creștere rapidă să-și păstreze locurile după 2024. De fapt, dimensiunea partidelor precum Frații Italiei (ECR), Vox (ECR) sau Azione-Italia Viva este proiectată să cresc de peste două ori, ceea ce înseamnă că actualii lor europarlamentari au șanse mari de a fi realeși în 2024. Când un partid crește, este suficient loc atât pentru deputații vechi, cât și pentru fețe noi, astfel încât competiția intra-partid este ușoară.

EU Matrix este o platformă de cercetare / think tank care analizează și face prognoze pe structura politică a instituțiilor UE, adaptată erei digitale. Acesta combină cunoștințele experților și tehnologia digitală pentru a oferi informații concrete și obiective despre modul în care funcționează mecanismul politic al UE. Practic, specialiștii colectează informații disponibile public dintr-o varietate de surse, pe care le structurează și le interpretează pentru a oferi evaluările imparțiale pe care atât profesioniștii, cât și publicul în general trebuie să le aibă într-o democrație funcțională.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

1 COMENTARIU

  1. Ar fi binevenite niște articole despre activitatea europarlamentarilor români la Parlamentul European. Prea puțin se scrie în presă despre ce fac sau ce nu fac ei acolo.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare