miercuri, aprilie 24, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterneVlad Gheorghe solicită sancționarea oligarhilor pro-ruși Plahotniuc şi Şor cu interdicția de...

Vlad Gheorghe solicită sancționarea oligarhilor pro-ruși Plahotniuc şi Şor cu interdicția de a călători în UE și confiscarea averilor

Europarlamentarul român Vlad Gheorghe a scris tuturor miniștrilor de Externe ai statelor membre UE, în scopul pregătirii unor sancțiuni împotriva oligarhilor pro-ruși Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor. Nu e prima dată când această solicitare este adusă în atenția statelor UE, mai ales că măsuri similare au fost luate de Marea Britanie la finele anului trecut și de Statele Unite ale Americii, pe 26 octombrie 2022.

Europarlamentarul român Vlad Gheorghe a scris tuturor miniștrilor de Externe ai statelor membre UE, în scopul pregătirii unor sancțiuni împotriva oligarhilor pro-ruși Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor.

Nu e prima dată când această solicitare este adusă în atenția statelor UE, mai ales că măsuri similare au fost luate de Marea Britanie la finele anului trecut și de Statele Unite ale Americii, pe 26 octombrie 2022.

Vlad Gheorghe susține că nu e prima dată când cere măsuri împotriva acestor oligarhi pro-ruși care afectează stabilitatea Republicii Moldova și spune că acum, în afară de a fi scris miniștrilor de Externe ai statelor membre, a transmis solicitarea sa și către președinția suedeză a Consiliului.

„Oligarhii trebuie să primească urgent interdicția de a călători în UE şi mai ales trebuie să le confiscăm averile cu care plătesc acțiuni anti-democratice, prin care pun în pericol statul de drept şi guvernarea aleasă liber de către cetățenii Moldovei prin vot.

Nu e prima dată când solicit oficialilor UE să ne alăturăm Statelor Unite şi Marii Britanii care i-au sancționat deja pe Plahotniuc şi Şor pe teritoriile lor. Situația de la Chişinău ne priveşte direct, nu putem asista pasiv, nu mai putem amâna măsurile care se impun. Nu facem decât să permitem acoliților lui Vladimir Putin şi regimului criminal de la Kremlin să genereze încă o criză la granițele României şi ale Uniunii. Moldova merită tot sprijinul european, iar cetățenii care au ales prin vot un viitor mai bun merită ca noi toți să ne onorăm promisiunea de a-i primi alături de noi unde le e locul – în marea familie europeană.”, a punctat Vlad Gheorghe.

Amintim faptul că Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, fugari de justiția moldovenească, au fost sancționați de Guvernul Marii Britanii în temeiul Regulamentului privind sancțiunile anticorupție din Marea Britanie.

Astfel, orice active deținute de Plahotniuc sau Șor în Marea Britanie sau în oricare dintre teritoriile Regatului Unit precum Insulele Virgine Britanice sau Insulele Cayman, au fost înghețate. Mai mult, cetățenilor Marii Britanii li se interzic toate tranzacțiile economice cu oricare dintre persoanele sancționate cărora li interzice intrarea în Marea Britanie.

În plus, Statele Unite ale Americii au impus sancțiuni împotriva oligarhilor Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, precum și a unor persoane implicate în ceea ce Washingtonul afirmă că sunt operațiuni ”maligne” de influență rusească în Republica Moldova.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare