joi, martie 28, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterneMai mulțe țări UE interzic importurile de cereale ucrainene

Mai mulțe țări UE interzic importurile de cereale ucrainene

Polonia și Ungaria au interzis importurile de cereale și alte produse alimentare din Ucraina, iar alte state membre au anunțat că le vor urma exemplul. Care este motivul?

UPDATE. Miercuri, Bulgaria a decis să restricţioneze temporar importurile mai multor produse din Ucraina, potrivit postului public de radio al Bulgariei BNR, însă va permite tranzitul exporturilor ucrainene.

UPDATE. Polonia și Ucraina au ajuns la o înţelegere privind tranzitul de cereale.
Polonia a acceptat marţi să ridice interdicţia privind tranzitul de cereale şi produse alimentare din Ucraina, arată Reuters.

Polonia și Ungaria au decis interzicerea importurilor de cereale și alte produse alimentare din Ucraina, pentru a proteja sectorul agricol local. Cele două state ale Uniunii Europene au anunțat decizia sâmbătă, arată Reuters. Luni, ministrul ucrainean al agriculturii a declarat că statul va încerca să obțină redeschiderea tranzitului de alimente și cereale prin Polonia.

Recent, Slovacia a blocat vânzarea pe piață a cerealelor din Ucraina, după ce a descoperit pesticide interzise (în Uniunea Europeană) într-un lot de grâu. Bulgaria, de asemenea, are în vedere interzicerea importurilor, potrivit ministrului interimar al agriculturii, Yavor Gechev, potrivit Radio Bulgaria, arată news.ro.

Interesele bulgare trebuie protejate. Mai mult, după ce două țări au acționat deja în acest fel, dacă nu reacționăm, acumulările de pe teritoriul bulgar ar putea deveni și mai mari„, a declarat oficialul.

Vineri, miniștrii agriculturii din România, Bulgaria, Cehia, Polonia, Slovacia și Ungaria s-au întâlnit, prin videoconferință, pentru a hotărî viitoarele acțiuni. În schimb, Comisia Europeană califică drept „inacceptabile” deciziile Poloniei și Ungariei, a transmis duminică un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Avem cunoştinţă de anunţurile Poloniei şi Ungariei privind interzicerea importurilor de cereale şi alte produse agricole. În acest context, este important să subliniem că politica comercială este o competenţă exclusivă a UE şi, prin urmare, acţiunile unilaterale sunt inacceptabile”, a declarat oficialul, citat de Reuters.

După invazia Rusiei în Ucraina, cantități mari de cereale ucrainene, mai ieftine decât cele produse în Uniunea Europeană, au rămas în statele din Europa Centrală din cauza blocajelor logistice, afectând prețurile și vânzările fermierilor locali.

Într-o scrisoare adresată luna trecută Comisiei Europene, prim-miniștrii din cinci țări est-europene au declarat că amploarea creșterii prețurilor la cereale, semințe oleaginoase, ouă, păsări de curte și zahăr a fost „fără precedent” și ar trebui luată în considerare posibilitatea de tarifare a importurilor agricole.

Georgiana Costea
Georgiana Costea
Licențiată în Relații Internaționale și Studii Europene, cu un masterat în același domeniu, Georgiana Costea a debutat în presă abordând politica internă și externă. Între timp, s-a concentrat pe zona economică, cu accent pe energie și IT, în cadrul revistei de business Forbes România.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare