Petiția este adresată președintei Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Adela Cojan, și cere acces gratuit pentru cât mai mulți români la serviciile unui psiholog sau, după caz, psihiatru, pentru că în acest moment, acest tip de serviciu nu este decontat de stat în parametri suficienți.
“Datele Institutului Național de Sănătate Publică arată că, în 2019, erau peste 500.000 de oameni care sufereau de tulburări mintale. Peste 45.000 dintre aceștia sufereau de depresie, cu 15% mai mulți față de 2013. Dacă aceste persoane ar avea acces ușor la servicii psihologice decontate de stat, sănătatea lor mintală s-ar îmbunătăți. Alături de un psiholog, ar învăța să-și gestioneze mai bine emoțiile, să-și vindece traumele sau să dezvolte sănătos relațiile cu ceilalți. De asemenea, aceste persoane ar putea să se cunoască mai bine și să-și redobândească stima de sine.” – se arată în cuprinsul petiției, care poate fi semnată AICI.
Deși teoretic, oricine poate beneficia de servicii psihologice, practic, sistemul îngreunează accesul la acestea. Ca atare, persoana care simte că are dezechilibre emoționale sau psihice trebuie să meargă mai întâi la un medic de familie, care va face o primă evaluare și abia ulterior se poate face o trimitere către un specialist. Dacă specialistul nu are contract cu CAS și un psiholog, lucrurile devin complicate și costisitoare.
O altă problemă, spun semnatarii petiției, este aceea că un medic psihiatru poate face maximum 3 trimiteri pe zi, iar suma decontată de sistemul public este de doar 120 de lei pentru o ședință de 30 de minute .
Totuși, având în vedere că în luna iulie se va schimba contractul cadru pentru asistența medicală, servicii și medicamente, decontate de CNAS pentru 2023, semnarea acestei petiții ar putea face o diferență.
Ce se dorește este, de fapt, reorganizarea sistemului în așa fel încât accesul la servicii psihologice să fie nu doar gratuit, ci și mult mai simplu și la îndemâna oricui. Semnatarii petiției amintesc, din acest punct de vedere, următoarele obiective: simplificarea procedurii pentru persoana care are nevoie de serviciu; creșterea numărului de trimiteri/zi pe care un medic le poate face către un psiholog; creșterea duratei unei ședințe decontate, de la 30 de minute la o oră și realizarea unui registru al psihologilor care sunt în contact cu medicii pentru a putea fi găsiți ușor.