marți, martie 19, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExternePakistan în flăcări: se trage în populație?

Pakistan în flăcări: se trage în populație?

48 ore critice in Pakistan. Primul Ministru Imran Khan arestat. Câștigă armata sau guvernul? Se separă armata în două? Război civil, baie de sânge sau doar o simplă revoltă? Internetul restricționat, platformele de media socială blocate.

https://twitter.com/DrKarimWafa/status/1655980426232582144?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1655980426232582144%7Ctwgr%5Efd8d00617f988194d239391f4b7b53da8963f9c4%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.businesstoday.in%2Flatest%2Fworld%2Fstory%2Fimran-khan-arrest-is-pakistan-hurtling-towards-civil-war-heres-what-we-know-380677-2023-05-10

Imran Khan, omul care divizează Pakistanul s-a remarcat întâi ca jucător de crichet, cel mai popular sport în Pakistan, cu echipa căruia a câștigat Cupa Mondiala în 1992. Dar în loc să-și facă academie ca Hagi, Imran Khan s-a însurat în aristocrația engleză și și-a folosit popularitatea din sport să-și înceapă cariera politică.

S-a poziționat ca musulman devotat, crescându-și popularitatea pe teme religioase, în ciuda reputației de playboy, și anti-vestice, în ciuda educației sale la Oxford. Vesticii l-au văzut mai tot timpul ca pe o marionetă a armatei, care decidea de fapt totul. Generalii aveau controlul asupra unei mari părți din guvern, politicile pro-militare erau puternic promovate și media era strâns controlată. Oponenții lui Khan erau de multe ori arestați.

Când marioneta s-a trezit și a căpătat glas, a început să reziste generalilor, spunând public că guvernul este șantajat. Nu numai că armata și-a retras sprijinul, dar și economia a luat-o drastic în jos, Imran Khan pierzând și suportul alegatorilor. Khan a încercat să dizolve parlamentul în Aprilie 2022 și a amenințat cu legea marțială, dar capitalul lui politic s-a alterat rapid. A acuzat o conspirație vestică și a atacat vitriolic cele mai puternice figuri militare din Pakistan, pana atunci de neatins.

În Noiembrie 2022 este împușcat în Punjab. Supraviețuiește tentativei de asasinat și numește un ofițer senior (Generalul Maior Faisal Naseer, Servicii Secrete) in spatele atentatului. Este acuzat de zeci de cazuri de corupție și răzvrătire, peste 100 de cazuri în fapt, incluzând blasfemie și terorism. Pakistanul are o tradiție îndelungată în arestarea politicienilor incomozi armatei. Dacă va fi condamnat nu va mai putea participa în alegerile din toamnă. După ce a fost arestat marți, mii de demonstranți au ieșit în stradă, unii atacând deschis reprezentații armatei și poliției cu pietre și arme albe. Astăzi, miercuri, Khan va apărea în fața unui tribunal special pentru a răspunde acuzațiilor.

Susținătorii lui Khan sunt în stradă, arzând casele generalilor și încercând să intre în închisoarea fort unde este ținut Khan. Atacuri sunt raportate în prezent și la unele posturi de radio și de televiziune, controlate de armată. Poliția a folosit gaz lacrimogen și tunuri cu apa pentru a dispersa protestatari în Karachi și Lahore, dar protestatarii încă mai controlează zone în capitala Islamabad și alte orașe mari.

Până la această oră s-au raportat doi decedați, zeci de oameni răniți și alte sute de oameni arestați sau dispăruți. Cum media este restricționată (incluzând Facebook și Tweeter) știrile vin cu dificultate.

Sorin Rizeanu
Sorin Rizeanu
Doctor în Finanțe Internaționale, profesor la Universitatea din Victoria, Columbia Britanică, investitor activ pe bursa americană și canadiană, consultant și antreprenor, Sorin scrie pentru Investigatoria pe teme de finanțe, economie, business si politică.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare