marți, martie 19, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterneEU Matrix a realizat topul celor mai influenți europarlamentari. Vezi care sunt...

EU Matrix a realizat topul celor mai influenți europarlamentari. Vezi care sunt politicienii români aflați în topul influenței la nivelul Parlamentului European

Analiza realizată de EU Matrix și-a propus să măsoare influența pe care eurparlamentarii au exercitat-o asupra legislației Uniunii Europene în timpul actualului mandat. În topul celor 100 de europarlamentari influenți se află și câțiva români. Vezi în rândurile următoare care sunt aceștia.

Studiul a fost coordonat de Doru Peter Frânțescu, CEO EUmatrix.eu (fost CEO VoteWatch Europe), specialist cu 15 ani de experiență în măsurarea parametrilor în politica Uniunii Europene.

Rolul acestui studiu e acela de a ajuta atât profesioniștii, cât și cetățenii simpli să înțeleagă complexitatea elaborării politicilor Uniunii Europene, dar și să identifice figurile cele mai relevante care au puterea de a modela legislația pentru peste 440 de milioane de oameni.

Nu există români în top 10 al influenței europene, însă în topul celor 100 cei mai influenți europarlamentari întâlnim nume cunoscute. Dar să începem cu primii 10. Potrivit studiului realizat de EU Matrix aceștia sunt: ​​Manfred Weber, Roberta Metsola, Iratxe García Pérez, Heidi Hautala, Juan Fernando López Aguilar, Dita Charanzová, Johan van Overtveldt, Othmar Karas, Bernd Lange și Bas Eickhout.

Analizele celor de la EU Matrix arată faptul că delegația germană este cea mai influentă în general și, de asemenea, e una dintre cele mai performante în raport cu dimensiunea sa. În schimb, italienii și, într-o măsură mai mică, francezii au avut performanțe slabe (indiferent de mărimea delegațiilor lor). Dintre țările mici, maltezii, luxemburgezii și finlandezii au cel mai mult peste greutatea lor, în timp ce ciprioții, italienii și maghiarii sunt grupurile naționale cu cele mai slabe performanțe.

PPE rămâne cel mai influent grup atunci când este luat în ansamblu, deși membrii Renew tind să depășească cel mai mult greutatea lor, mai ales în ceea ce privește funcțiile de conducere, activitățile legislative și performanța la vot. Cu toate acestea, membrii S&D și PPE au încă un avantaj atunci când vine vorba de rețeaua lor, pe fondul vechimii mai mari a deputaților lor europeni.

Mai trebuie spus că delegațiile din nord-vestul Europei (cum ar fi cele finlandeze și olandeze) au o influență relativ mai mare pe dosarele de mediu, în timp ce europarlamentarii din Europa Centrală și de Est tind să aibă rezultate mai bune în ceea ce privește sănătatea sau politica digitală. Când vine vorba de grupuri politice, PPE rămâne cel mai influent atunci când este luată în ansamblu, dar S&D și Renew au rezultate mai bune când vine vorba de influența proporțională asupra comerțului, sănătății și afacerilor sociale (în cazul S&D), sau mediului, agriculturii. -alimentare și digital (în cazul Renew).

Trebuie subliniat faptul că studiul nu și-a propus să facă evaluări care să sugereze care dintre deputații europeni sunt „mai buni” decât alții, ci mai degrabă indică care deputați s-au găsit în poziții din care au fost capabil să influențeze politica UE.

În topul 100 realizat de EU Matrix există și politicieni români. Astfel, pe locul al 11-lea în top se află liberalul Cristian-Silviu Bușoi din partea EPP, cu un scor de influență de 73.35.

Pe locul 20 din top îl găsim pe Marian-Jean Marinescu, europarlamentar cu vechime din partea EPP, cu un scor de influență de 69.14.

Pe locul 24 este situat Dragoș Tudorache, din partea grupului Renew Europe, cu un scor de 67.01, acesta fiind activ în domenii precum mediul digital și inteligență artificială. Un alt europarlamentar român cu influență, aflat pe locul 43 în top este social-democratul Dan Nica din partea S&D, cu un scor al influenței de 59.23.

Pe locurile 51 și 52 din top îi găsim pe europarlamentarii Renew Europe, Dacian Cioloș și Dragoș Pîslaru, cu un scor al influenței de 57 de puncte. Pe locul 60 din top o regăsim pe Rovana Plumb, din partea S&D, activă în domeniul Energiei și Afacerilor Externe, cu un scor de influență de 55.63 puncte. Culmea, și social-democrata Maria Grapini ocupă un loc 90 în topul europarlamentarilor influenți, scorul ei de influență fiind de 51.52 puncte.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare