Noua fabrică de la Oradea, anunțată a fi prima care va produce anvelope cu emisii zero de CO2, reprezintă una dintre cele mai importante investiții din ultimii ani în România.
Reprezentanții estimează că primele produse vor ieși în a doua jumătate a anului 2024, iar producţia comercială ar putea demara la începutul anului 2025. Capacitatea de a producție se ridică la 6 milioane de anvelope pe an.
Compania estimează că va recruta aproximativ 500 de persoane, atât pentru producție, cât și pentru posturi de conducere, iar la început va aduce la Oradea aproximativ 20-25 de angajați din Finlanda pentru a constribui la înființarea fabricii.
„Această investiţie reprezintă un pas strategic important pentru dezvoltarea şi creşterea noastră viitoare. O unitate de producţie de nivel mondial în Europa reprezintă o etapă cheie în extinderea capacităţii şi crearea unei platforme echilibrate de producţie pe măsură ce noua fabrică Nokian Tyres este construită“, a declarat Jukka Moisio, preşedinte şi CEO al Nokian Tyres.
Premierul Nicolae Ciucă, prezent la conferință, a arătat că România are nevoie de proiecte de anvergură care să contribuie la dezvoltarea economiei. „Este o investiţie de peste 600 de milioane (de euro, n.r.), dar din această investiţie, ajutorul de stat este unul consistent, de aproximativ 100 de milioane (de euro, n.r.). Ca atare, este, din punctul meu de vedere, un model de a înţelege modul în care ne putem sprijini reciproc pe proiecte de anvergură. Avem nevoie de proiecte de anvergură care să aibă o contribuţie substanţială la dezvoltarea economiei noastre„, a declarat oficialul, arată Agerpres.
Nokian Tyres a anunțat încă din luna noiembrie 2022 că intră în România cu o investiție în valoare de 650 de milioane de euro pentru a construi o nouă fabrică de anvelope pentru autoturisme. Decizia a venit după invazia Rusiei din Ucraina, respectiv după retragerea companiei de pe piața rusească.
O investiție cu adevărat importantă pentru județul Oradea și, așa cum arată premierul, pentru România. Însă nu este clar încă ce înțeleg reprezentanții prin emisii zero de carbon, mai ales în domeniul de activitate al companiei. Noua fabrică va fi neutră din punct de vedere al emisiilor provenite din producție (Scope 1), din energia achiziționată (Scope 2) sau din lanțul de furnizori, distribuție, din ciclul de viață al produsului sau din finalul acestui ciclu (Scope 3)?