vineri, aprilie 26, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneMisiune a Parlamentului European pentru pădurile României. Vlad Gheorghe: "Până când Procurorul...

Misiune a Parlamentului European pentru pădurile României. Vlad Gheorghe: „Până când Procurorul Verde European va fi funcțional, avem multe alte căi de acțiune împotriva infractorilor de mediu”

Infracțiunile de mediu din România intră oficial sub lupa Parlamentului European. Europarlamentarii din Comisia pentru Petiții vor veni în România să vadă la fața locului mai multe situații semnalate de activiștii de mediu, cu obiectivul de a găsi soluții pentru a acționa eficient împotriva infractorilor de mediu.

O misiune oficială a Parlamentului European pentru pădurile României a fost anunțată de europarlamentarul român Vlad Gheorghe, din partea grupului Renew Europe. Vorbim despre o vizită oficială a eurodeputaților din Comisia pentru Petiții, care vor să vadă la fața locului cum se taie ilegal pădurile României. Mai mult, se anunță și o analiză a situației urșilor din România, puși acum în bătaia puștii vânătorilor, printr-un proiect de ordin al Ministerului Mediului.

Eurodeputați din România, Austria, Bulgaria, Estonia și Spania vor avea astfel numeroase întâlniri în cursul acestei săptămâni cu autorități și cu societatea civilă. Vorbim despre mai multe reuniuni în locuri diferite din țară, precum București (15 mai), Sfântu Gheorghe (16 mai) și Suceava (17 și 18 mai). La finalul misiunii se anunță și o conferință de presă.

Ne vedem cu ministrul Mediului, Tánczos Barna, cu reprezentanți ai MAI, cu magistrați, autorități locale și reprezentanți ai instituțiilor de resort, inclusiv cele silvice, cu petiționarii care au adus aceste subiecte în Parlamentul European, precum Daniel Bodnar și reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale care luptă neobosit să salveze pădurile și fauna din România. Particip în această misiune alături de alți trei europarlamentari români, Nicolae Ştefănuță, Cristian Terheș și Lorant Vincze, iar întreaga delegație a Parlamentului European reprezintă toate grupurile politice. Colega mea din Renew Europe, Yana Toom, vicepreședinta Comisiei pentru Petiții va conduce misiunea, în care participă europarlamentarii Alexander Bernhuber (EPP), Maite Pagazaurtundua (Renew) și Andrey Slabakov (ECR).”, a anunțat europarlamentarul Vlad Gheorghe, unul dintre cei mai activi politicieni în materie de protejare a mediului.

Desigur, proiectul de înființare a Procurorului Verde European este în lucru și când el va exista, atunci infracțiunile de mediu vor fi mult mai atent supervizate. Însă, până la acel moment, Vlad Gheorghe susține că astfel de misiuni pot fi căi eficiente de acțiune pentru limitarea problemei la nivelul României.

Am considerat că este în interesul României ca eurodeputații să meargă în munții noștri, să vadă câtă frumusețe și bogăție naturală există la noi și să fie cu atât mai motivați să luăm împreună acele măsuri care să ne ajute să păstrăm biodiversitatea și prețioasele habitate pentru generațiile viitoare. Mediul ne privește pe noi toți și nu are granițe – cu cât înțelegem asta mai devreme, cu atât vom avea sorți de izbândă în a-l proteja pentru noi și copiii noștri.

Vlad Gheorghe

Până când Procurorul Verde European va fi funcțional, avem multe alte căi de acțiune împotriva infractorilor de mediu, iar autoritățile naționale trebuie să-și facă treaba și să aplice legile în vigoare. Atât instituțiile, cât și societatea civilă și cetățenii au în Parlamentul European, în Comisia pentru Petiții, în mine și colegii mei parteneri fără echivoc pentru găsirea celor mai bune soluții de protecție a mediului și a sănătății noastre.” – a mai punctat Vlad Gheorghe

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare