duminică, aprilie 28, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInterviuÎN DIALOG CU fostul model al anilor 90, Ana Sidor Crișan, despre...

ÎN DIALOG CU fostul model al anilor 90, Ana Sidor Crișan, despre frumusețe și asumare: “Maturizarea vine odată cu toate experiențele pe care noi le cumulăm. Eu nu vreau să-mi anulez experiențe”

Ana Sidor Crișan a fost unul dintre cele mai bine cotate modele ale anilor ’90. A ajuns model din întâmplare, pentru că, într-o zi, o colegă de-a ei din facultate a decis să meargă la un casting și avea nevoie de susținere morală. Atunci a fost remarcată și a primit oferta de a-și construi o carieră în industria frumuseții. Și-a luat meseria atât de în serios, încât la un moment dat o privea ca pe un sport de performanță și rezultatele s-au văzut. Astăzi, ea este una dintre puținele foste-modele care au decis să-și păstreze naturalețea, fără să-și modifice chirurgical trăsăturile pe măsură ce anii treceau. Acum are 50 de ani și se pregătește să defileze pe podiumul Romanian Creative Week, pentru că vrea să transmită un mesaj despre frumusețea autentică: nu poți fi cu adevărat frumos dacă nu-ți asumi în totalitate ceea ce ești.

Privind în urmă, fostului model îi e ușor să vadă evoluția societății și a standardelor de frumusețe, precum și modificarea accesului la vizibilitatea publică, ce nu vine întotdeauna la pachet și cu responsabilitate. Despre frumusețea adevărată, despre influenceri și despre normalitatea îmbătrânirii, INVESTIGATORIA a purtat o dialog cu Ana Sidor Crișan.


INVESTIGATORIA: La ce vârstă a început să vă facă cu ochiul modellingul și cum ați ajuns să lucrați în industria asta a frumuseții?

Ana Sidor Crișan: Aș putea să spun că pe la vârsta de 16 ani, am lucrat foarte puțin la Bistrița ca model, dar nu aș putea să spun că meseria mi-a făcut cu ochiul, ci pur și simplu am ajuns întâmplător să lucrez ca model. Cred că meseria m-a căutat pe mine, nu eu pe ea. Sinceră să fiu, nici nu mi-am pus problema că aș putea lucra vreodată ca model, pentru că întotdeauna am luat lucrurile foarte în serios, ca să spun așa. Făcând sport de performanță și apoi făcând facultatea la Cluj, am ajuns la un casting cu o prietenă din facultate. Și ea își dorea să fie model. Îmi amintesc chiar că era tunsă ca Andreea Esca, pentru că visa să devină și prezentatoare TV. Eu am mers cu ea s-o susțin și m-a văzut Liviu Ionescu, mi-a propus să lucrez la agenție la el la București. Așa am ajuns eu să lucrez ca model.

I: În ce moment v-ați dat seama că aveați vocație?

A.S.C.: Când am văzut că am foarte mult de lucru. Lucram și ca model de podium, și ca model pentru campanii publicitare, făceam multe spot-uri video, multe shooting-uri și, practic, toată povestea asta părea să fie mai curând un sport de performanță. Fără disciplină, categoric nu reziști în industria asta. Ca în orice altă meserie, de altfel, dacă îți dorești performanță. Pe mine întotdeauna m-a caracterizat disciplina.

I: Erau și alte vremuri. Atunci modelele erau ceva nepământean aproape. Acum vremurile sunt  altele, iar adolescentele au platforme variate pe care își pot etala frumusețea, astfel încât fiecare se poate erija în model. Cum priviți evoluția lumii în acești ani în privința influenței prin frumusețe?

A.S.C. Aș putea să spun că întotdeauna frumusețea a influențat lumea. Oamenii se raportează la frumusețe în permanență și au nevoie în permanență de modele sociale frumoase. De fapt, aș putea să spun că toată lumea din zona advertisingului a creat această poartă către nevoia de cunoaștere prin frumusețe. Mi-e foarte greu să dau un răspuns simplu la întrebarea asta, pentru că, de fapt, răspunsul e extrem de complex. Tinerii, și în mod special, adolescenții au nevoie  de aceste modele cu care să se  identifice. Și probabil tocmai de aceea am privit, ca și fostele mele colege de pe podium de atunci, meseria asta ca pe o formă de responsabilitate. Sunt ferm convinsă că cele care erau modele nu au ales să  rămână în această industrie fără să știe că pot influența într-un fel tinerii. Și la fel este și cu influencerii. Lumea a evoluat. Categoric, o  parte dintre influenceri își exercită în mod nefast influența, dar e și o parte importantă a lor care muncesc să influențeze într-un mod pozitiv. Eu cred în evoluția umană și am foarte mare încredere în potențialul tinerilor.

I: Sunt multe femei frumoase care nu se simt frumoase. Doar când li se spune că sunt frumoase încep să creadă că au această calitate. Dumneavoastră cum v-ați raportat la propria frumusețe?

A.S.C. Este cumva de înțeles faptul că multe femei frumoase nu se văd frumoase, pentru că atunci când te naști cu acest atu, el face parte din tine. Așa cum fiecare are personalitatea proprie și amprenta personală, frumusețea face parte din această gamă de specificități individuale. Și o vezi mai greu la tine, însă e mult mai ușor s-o observi prin comparație cu alții sau prin ochii altora. Nu te raportezi la frumusețea ta când interacționezi cu cei din jur. Nu te raportezi la frumusețea ta atunci când îți propui să faci carieră. Te raportezi la valorile tale, la ambițiile personale. Și de asta multe femei nu înțeleg frumusețea ca pe un atu extraordinar al lor în viață. Și la fel e și în cazul meu. Aș putea spune că nu m-am bazat pe frumusețe, pentru că scopul și obiectivele mele erau altele. Mi-am dorit să termin facultatea, să-mi întemeiez o familie, să-mi cresc afacerea și cumva frumusețea a trecut pe planul doi destul de repede. Este mult mai importantă consistența relațiilor pe care le ai și cine ești tu ca personalitate, ce vrei să lași în urma ta și cred că gândirea profundă de acolo vine.

I: Deci, în cazul dumneavoastră, încrederea în sine n-a venit din faptul că sunteți frumoasă…

A.S.C. Categoric că nu!

I: Și acum vă simțiți la fel de frumoasă ca atunci? Sau mai frumoasă ca atunci?

A.S.C. Nu știu cum am evoluat sau cum mă văd alte persoane. Poate mulți mă compară din pozele de atunci cu cea care sunt acum. Probabil că sunt printre puținele foste modele care nu au intervenit chirugical sau estetic asupra corpului sau a feței.

I: De ce ați făcut alegerea asta?

A.S.C. Pentru că a îmbătrâni este ceva firesc, ceva normal și face parte din viața noastră. Iar maturizarea vine odată cu toate experiențele pe care noi le cumulăm. Eu nu vreau să-mi anulez experiențe, chiar dacă poate am avut parte de experiențe neplăcute în viața mea. Așa cum arăt eu acum e cumulul experiențelor pe care eu le-am avut. Și vreau să rămân așa până la finalul vieții mele.

I: Probabil că asta vreți să transmiteți si defilând pe podiumul Romanian Creative Week.

A.S.C. Exact! M-am gândit foarte mult când am primit această propunere, de a mă întoarce pe podium cu prilejul Romanian Creative Week. Și da, din acest motiv am acceptat și acesta este mesajul pe care îmi doresc să-l transmit cât mai multor tinere. Este vorba despre asumare. Indiferent ce vârstă ai, trebuie să-ți asumi ceea ce vrei să faci și cine vrei să devii. Întotdeauna am privit lucrurile așa: onest. Onest și modest.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare