luni, aprilie 29, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneO petiție DECLIC cere salarii decente pentru angajații din industria modei: "Marile...

O petiție DECLIC cere salarii decente pentru angajații din industria modei: „Marile branduri au responsabilitatea să se asigure că angajații din sfera lor de influență sunt plătiți corect”

Angajații din fabricile de textile, care produc obiecte vestimentare pentru branduri precum Zara, Bershka, Stradivarius, Massimo Dutti, Oysho, Pull&Bear, câștigă în România salarii de mizerie. Asta se întâmplă, în timp ce brandurile menționate fac profituri uriașe în țara noastră, compania INDITEX, care deține mărcile respective, fiind una dintre cele mai puternice și mai profitabile din România.

Comunitatea DECLIC, în parteneriat cu Mai bine, Clean Clothes Campaign România, REDU și Haine Curate, a lansat o petiție prin care se solicită Consiliului de Administrație al INDITEX să ofere salarii decente angajaților din fabricile din România.

În mod paradoxal, în rapoartele sale de activitate, Inditex susține că „este esențial să înțelegem nevoile lucrătorilor, familiilor lor și comunităților în care trăiesc, precum și să le oferim instrumentele necesare pentru a promova munca decentă și vieți decente„. Din păcate, fără salarii decente, viața decentă devine o expresie fără conținut.

Potrivit datelor economice pe care Comunitatea DECLIC le-a pus la dispoziția publicului, salariul minim din România este de 372 de euro, în timp ce necesarul de trai este estimat ca fiind aproape dublu, și anume 700 de euro. Angajații fabricilor care produc obiectele vestimentare pentru brandurile Zara, Bershka, Stradivarius, Massimo Dutti, Oysho, Pull&Bear câștigă doar acest salariu minim. Iar printre vocile care se opun creșterii veniturilor angajaților se numără inclusiv colaboratori ai INDITEX.

Pe de altă parte, trebuie menționat că anul 2022, INDITEX raporta profituri uriașe în România, de aproximativ 75 milioane euro, profituri care evident au legătură cu modul mizerabil în care sunt plătiți angajații din fabrici.

Așa că, pe de o parte, Guvernul refuză corelarea salariului minim cu valoarea coșului de consum decent, iar companii precum INDITEX mențin salariul minim la un nivel extrem de scăzut, pentru a-și crește, an de an, profitul.

Marile branduri au responsabilitatea să se asigure că angajații din sfera lor de influență sunt plătiți corect. Adică fabricile să plătească angajaților salarii corelate cu necesarul de trai și nu doar salariul minim.   Indiferent care va fi decizia Guvernului, dacă există voință, companiile se pot implica oricând pentru creșterea salariilor celor 150.000 de oameni care lucrează din greu în industria modei, dar trăiesc în sărăcie. Vrem ca oamenii care ne fac hainele să nu mai fie exploatați pe salarii cât mai mici, de dragul profiturilor cât mai mari.” – se arată în petiția DECLIC, care poate fi semnată AICI.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare