luni, octombrie 14, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneSalvarea Făgetului a ajuns în atenția Parlamentului European: o petiție pe tema...

Salvarea Făgetului a ajuns în atenția Parlamentului European: o petiție pe tema construcțiilor care afectează ecosistemul zonei va fi discutată la Bruxelles

Despre felul în care se pregătește dezvoltarea unor cartiere de locuințe la limita unei zone naturale protejate din vecinătatea orașului Cluj-Napoca, publicația noastră a publicat detalii pe larg într-o anchetă publicată recent. Însă, lucrurile au început să se miște, mai nou, la Parlamentul European pregătindu-se în perioada următoare dezbaterea unei petiții pe această temă.

Pentru cei care nu au citit despre subiect, rezumăm cazul în numai câteva rânduri: noul Plan Urbanistic General al Ciurilei, o comună de lângă Cluj, aflată lângă aria protejată Făget-Valea Morii, este în curs de avizare la Consiliul Județean Cluj, după ce a fost aprobat în Comisia de Urbanism a autorității județene. Și lanțul slăbiciunilor se duce mai departe, construind o întreagă rețea de interese, care distruge, în mod tacit, sfidând reglementările europene de mediu, o zonă nu doar valoroasă din punct de vedere științific și ecologic, ci și din punct de vedere simbolic.

CITEȘTE ȘI: Cum a ajuns Făgetul, pădurea-simbol a Clujului, sub asaltul imobiliarilor: „Vă rog, spuneți povestea Făgetului care moare…”

Zilele trecute o petiție pe această temă a fost înregistrată la Parlamentul European. Documentul este semnat de Alina Chiriac, care este și persoana ce a avut puterea de a se lupta vreme îndelungată cu aceste interese locale de tip imobiliar, oprind pe alocuri distrugerea unei arii care necesită maximă protecție. Cu atât mai mult cu cât în zona în care urmează să se ridice cartiere de locuințe au fost descoperite specii de plante rare, care datează din Cretacic.

Petiția apare acum pe site-ul Parlamentului European și este sumarizată astfel:

"Petiționarul atrage atenția asupra situației unei zone din sudul orașului Cluj Napoca din România și în imediata apropiere a unei zone protejate: Făgetul Clujului - Valea Morii. Potrivit petiționarului, zona tampon neprotejată în cauză, care se caracterizează printr-o biodiversitate valoroasă, este în pericol de a fi transformată în intravilan în cadrul planului de dezvoltare urbană a zonei metropolitane din sudul municipiului Cluj Napoca. Ea susține că a depus, împreună cu Federația Coaliția Natura 2000 și Propark, o cerere, însoțită de un studiu științific, de a declara și zona respectivă protejată. Inițiativa ar fi eșuată din cauza intereselor imobiliare ale autorităților locale. Petiționarul mai susține că Agenția pentru Protecția Mediului Cluj nu a efectuat o evaluare de impact asupra mediului în contextul elaborării planului urbanistic, pe care o solicită împreună cu declararea zonei ca sit protejat."

În perioada următoare este așteptată dezbaterea acestei situații în Parlamentul European, cu speranța că aceste eforturi vor contribui la stoparea unei extinderi imobiliare care poate afecta pe termen lung un ecosistem extrem de valoros.

CARMEN DUMITRESCU
CARMEN DUMITRESCU
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare