sâmbătă, mai 18, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneFacturarea electronică devine obligatorie, de la 1 ianuarie 2024, pentru toate tranzacțiile...

Facturarea electronică devine obligatorie, de la 1 ianuarie 2024, pentru toate tranzacțiile între firme 

Facturarea electronică va fi obligatorie, începând cu 1 ianuarie 2024, pentru toate tranzacţiile efectuate între persoanele impozabile stabilite pe teritoriul României. Ministerul Finanțelor transmite că măsura va fi aplicată până la data de 31 decembrie 2026.

Începând cu data de 1 ianuarie 2024, în România devine obligatorie facturarea electronică pentru toate tranzacțiile efectuate între persoanele impozabile stabilite pe teritoriul României. Măsura rămâne în vigoare până la 31 decembrie 2026, iar în cazul în care este necesară prelungirea măsurii speciale, România poate transmite Comisiei o cerere de prelungire, alături de un raport de evaluare a eficacității măsurilor naționale din perspectiva combaterii fraudei și a evaziunii fiscale în domeniul TVA, precum și a simplificării colectării TVA.

La 27 iulie 2023 a fost publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 188, Decizia de punere în aplicare (UE) 2023/1553 a Consiliului din 25 iulie 2023 de autorizare a României să introducă o măsură specială de derogare de la articolele 218 și 232 din Directiva 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată”, transmite vineri Ministerul Finanțelor.

Astfel, în perioada următoare, vor fi stabilite categoriile de operatori economici care au obligaţia de a emite facturi electronice în relația business-to-business (B2B) şi de a le transmite prin sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura, precum şi data de la care intervine această obligaţie.

„(…) Faptul că facturarea electronică asigură o înregistrare precisă și verificabilă a tranzacțiilor comerciale facilitează procesul de verificare și audit, asigurând că tranzacțiile sunt conforme cu reglementările fiscale și nu au fost manipulate în mod fraudulos. Implementarea facturării electronice obligatorii elimină posibilitatea utilizării facturilor false sau duplicat, deoarece fiecare tranzacție este înregistrată în mod unic. Mai mult, sunt schimbări care ne vor permite să eliminăm cât mai multe declarații și formalități fiscale, aspect care va reduce din povara fiscală pe care o suportă contribuabilii” , a transmis ministrul Marcel Boloș.

Georgiana Costea
Georgiana Costea
Licențiată în Relații Internaționale și Studii Europene, cu un masterat în același domeniu, Georgiana Costea a debutat în presă abordând politica internă și externă. Între timp, s-a concentrat pe zona economică, cu accent pe energie și IT, în cadrul revistei de business Forbes România.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare