vineri, aprilie 26, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri Interne"Vrem energie verde, dar nu cu orice preț" - Peste 20 de...

„Vrem energie verde, dar nu cu orice preț” – Peste 20 de organizații de mediu cer guvernului să nu permită amplasarea parcului de turbine eoliene pe Grindul Chituc

O nouă amenințare la adresa mediului se configurează în Rezervația Biosferei Delta Dunării, în zona grindului Chituc, unde Hidroelectrica, în parteneriat cu Agenția Domeniilor Statului, dorește să amplaseze un parc de turbine eoliene. Specialiștii din domeniul mediului spun că acest proiect este inoportun pentru zona menționată, zonă naturală protejată, extrem de importantă din punct de vedere avifaunistic.

Peste 20 de organizații de mediu solicită printr-o scrisoare deschisă ministerelor Mediului, Energiei, Agriculturii și Investițiilor să nu permită dezvoltarea unui parc de turbine eoliene în Rezervația Biosferei Delta Dunării, pe Grindul Chituc, de către Hidroelectrica, în parteneriat cu Agenția Domeniile Statului (ADS).

Studiile preliminare arată că necesarul de eolian onshore pentru atingerea obiectivelor de decarbonizare poate fi atins cu excluderea zonelor protejate. Astfel, pentru a atinge neutralitatea climatică, conform modelărilor independente2, România are un necesar de
electricitate generată din surse eoliene onshore de 25,34 TWh3. Din studii preliminare care
integrează parametrii meteorologici și constrângerile legate de utilizarea terenurilor
(excluderea zonelor urbane, excluderea zonelor protejate, distanțe de 1 km de cele mai
apropiate așezări urbane etc) rezultă un potențial de 349.319 TWh, de aproape 10 ori mai mult decât necesarul modelat.

Limitarea impactului infrastructurii de energie regenerabilă asupra mediului începe cu
alegerea corectă a locației acestora. Aceasta permite evitarea zonelor sensibile sau protejate și favorizează discuțiile și cu alte sectoare și facilitarea acceptabilității socio-economice a proiectelor. Până la urmă, evaluările prealabile trebuie să conducă la desemnarea unor zone de concesiune pentru proiectele de energie regenerabilă care sunt optime atât pentru natură, cât și pentru investitor.
” – se arată în cuprinsul scrisorii deschise.

Facem precizarea că Grindul Chituc este o parte integrantă a Rezervației Biosferei Delta Dunării, aceasta fiind o zonă protejată cu statut de protecție multiplă, național și internațional. Experții vorbesc despre peste 300 de specii de păsări, adică peste 82% din numărul de specii din întreaga rezervație.

Foto de: Cotorogea Cornel

Asta înseamnă o cifră remarcabil de mare, dacă luăm în calcul faptul că suprafața Grindului Chituc acoperă puțin peste 4% din suprafața Rezervației Delta Dunării. Mai mult, experții din domeniul mediului susțin că Grindul Chituc este un important loc de migrație pentru anumite grupe de păsări, în special pentru păsări acvatice cu zbor activ și zbor planat și pentru speciile de paseriforme.

Semnatarii scrisorii deschise susțin că importanța Grindului Chituc pentru migrația speciilor de paseriforme a fost studiată în ultimii 9 ani într-una din cele mai importante stațiuni de inelare a păsărilor migratoare de pe culoarul de migrație Est-European, organizată de Asociația pentru Protecția Păsărilor și a Naturii Grupul Milvus.

Foto de Attila Nagy, Grupul Milvus

Pe parcursul lunilor iulie-noiembrie au fost inelate mai mult de 120.000 de exemplare aparținând la 180 specii de păsări. Marea majoritate a acestor specii o constituie speciile migratoare. Studiul evidențiează importanța zonei nu numai pentru speciile de passeriforme, ci și pentru speciile de stârci și limicole. Speciile de limicole (nisipari, fluerari, prundărași etc.) folosesc sărăturile de pe grind și plaja Mării Negre ca loc de hrănire în
perioada migrației. Raportul concluzionează și faptul că posibilele investiții în domeniul
energiei regenerabile (parcuri fotovoltaice sau eoliene), agricultura și proiectele imobiliare ar avea un efect negativ major asupra populațiilor de păsări migratoare care traversează Grindul Chituc în perioada migrației. Datorită importanței avifaunistice recunoscute la nivel internațional Grindul Chituc este un hotspot pentru turismul internațional și național pentru observarea naturii și a păsărilor, fiind vizitat în mod constant de grupuri de turiști români sau străini pentru birdwatching.
” – se mai arată în documentul menționat.

Nu e prima dată când se intenționează amplasarea unei ferme eoliene pe Grindul Chituc, ideea fiind vehiculată și în urmă cu un deceniu, însă atunci Ministerul Mediului a comandat un studiu de impact, care susținea că instalarea de turbine eoliene pe aceste terenuri poate influenţa distribuţia diverselor specii de păsări pe teritoriul Dobrogei, mai ales acolo unde turbinele eoliene se vor interpune între zonele de odihnă şi cele de hrănire.

Proiectul de amplasare a eolienelor de către Hidroelectrica pe Grindul Chituc contravine și directivelor europene.

Ca atare, proiectul propus ar avea un impact negativ asupra mediului și încalcă cerințele legislației europene în domeniul conservarii naturii, respectiv articolul 5 din Directiva Păsări
2009/147/CE. Este de menționat, în acest sens, și decizia Curții Europene de Justiție care a condamnat Bulgaria pentru parcul eolian Kaliakra în anul 2015.

Vă rugăm să țineți cont de studiile specialiștilor și de aceste recomandări,
bazate pe aceste studii, din care reiese în mod evident că Grindul Chituc nu este adecvat
investiției preconizate și să alegeți altă amplasare pentru proiect dintre cele considerate
acceptabile – care nu lipsesc, chiar și în zonă.
” – solicită semnatarii scrisorii deschise.

Scrisoarea este o reacție la anunțul recent al Hidroelectrica, care planifică dezvoltarea unui proiect eolian de peste 300 MW amplasat pe terenurile din zona Grindul Chituc, aflate în administrarea Agenției Domeniilor Statului (ADS).

Realizarea proiectului este fundamentată pe reforma-cadru de reglementare și funcționare a Agenției Domeniilor Statului, cuprinsă în noua versiune a Capitolului RePowerEU, care are ca obiectiv înlesnirea utilizării terenurilor neproductive sau degradate pentru construcția de noi capacități de producere a energiei din surse regenerabile.

Totuși, reglementările în lucru ale Comisiei Europene și ale Parlamentului European referitoare la desemnarea zonelor de interes pentru producerea de energie regenerabilă exclud siturile Natura 2000 și parcurile și rezervațiile naturale, rutele identificate de migrație a păsărilor și a mamiferelor marine și coridoarele ecologice.



Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare