E.ON va majora investiţiile în reţelele de distribuţie a gazelor şi energiei electrice în următorii ani. Directorului general al E.ON România, Volker Raffel, anunță că grupul va investi 1,4 miliarde de euro până în 2027, pe lângă cele 2,1 miliarde de euro investite deja de la intrarea pe piaţa din România, în anul 2005.
În raportul de sustenabilitate a companiei, lansat marți, Raffel transmite că E.ON a realizat o serie de proiecte de modernizare a infrastructurii energetice cu finanţare europeană în valoare de 500 de milioane de euro, pentru „a spori acest efort investițional”, la care se vor adăuga aproximativ 900 de milioane de euro din surse proprii.
De asemenea, pe lângă investiţiile substanţiale care conduc la independenţa energetică și utilizarea mai intensivă a surselor regenerabile, este necesară o schimbare a comportamentului fiecăruia dintre noi, iar eficienţa energetică trebuie „să devină o parte a stilului nostru de viaţă”. Astfel, compania își propune să reducă emisiile Scop 1 şi 2 cu 71% până în 2030 (faţă de 2019), precum și o reducere cu 21% a emisiilor Scop 3 până în 2030 (faţă de 2019), prin soluţii de eficienţă energetică, electrificare pentru clienţi şi un accent sporit pe surse regenerabile.
În ultimii doi ani, compania a livrat circa 750 de instalaţii fotovoltaice pentru clienţii rezidenţiali, producând 7 GWh de energie regenerabilă pe an, iar anul trecut a realizat 127 de parcuri fotovoltaice la cheie, de 3 ori mai multe decât în 2021. În total, a ajuns la peste 250 de proiecte fotovoltaice finalizate în România din 2018.
„Credem că viitorul aparţine maşinilor electrice şi că schimbarea are loc cu viteze foarte diferite, în funcţie de ţară. Prin soluţia noastră de e-mobilitate – E.ON Drive – am instalat anul trecut circa 80 de staţii de încărcare, ducând numărul total de unităţi instalate în România la peste 275. Pentru anul în curs ne propunem să instalăm alte 240 de staţii de încărcare pentru diverse categorii de clienţi. În acelaşi timp, intenţionăm să decarbonizăm propria flotă auto, cu angajamentul de a avea 100% din maşinile non-tehnice ale companiei cu propulsie electrică până în 2030”, a transmis Raffel.
Potrivit raportului de sustenabilitate, E.ON este unul dintre marii contribuabili din România la bugetul de stat şi bugetele locale, valoarea totală a contribuţiilor depăşind anul trecut 1,8 miliarde de lei (circa 370 milioane euro), cu 80% mai mult decât în anul precedent. În cei 17 ani de prezenţă pe piața locală, sumele virate de E.ON sub formă de taxe şi impozite se situează la circa 14 miliarde lei (peste 3 miliarde euro). Mai mult, investiţiile realizate de grup pe parcursul anului 2022, în valoare de 654 milioane de lei (circa 133 milioane euro), s-au concentrat pe extinderea şi modernizarea reţelelor de gaze naturale şi energie electrică.