vineri, mai 3, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneSituație halucinantă la Timișoara, unde societății civile i se interzice să protesteze...

Situație halucinantă la Timișoara, unde societății civile i se interzice să protesteze împotriva abuzurilor din Poliție: a fost revocată avizarea pichetării Poliției Timiș și protestarii au fost trimiși să strige lângă o unitate militară

Lucruri ieșite din comun se întâmplă acolo unde ne-am fi așteptat mai puțin: în Timișoara, locul în care dreptul la libera exprimare s-a câștigat cu sânge și curaj, astfel că timișorenii au un adevărat cult pentru aceste valori. Și, totuși, se pare că interesele politice se manifestă acum cu atâta forță, încât încep să nu mai țină cont de memoria oamenilor din acele locuri. Și iată cum, pentru prima dată după Revoluție, la Timișoara se încearcă interzicerea dreptului la protest. Un protest îndreptat împotriva abuzurilor din Poliție.

Evenimentele din ultimele luni, care au arătat cât de numeroase sunt, de fapt, abuzurile din Poliția Română au trezit cumva din amorțire societatea civilă timișoreană. Astfel, Inițiativa Timișoara, o federație care cuprinde mai multe ONG-uri, a pregătit pentru săptămâna care urmează o serie de pichetări la sediul Inspectoratului de Poliție Timiș (luni, marți și miercuri), precum și un protest în cursul serii de joi, 14 septembrie, protest organizat sub denumirea de “România – stat fără autorizație de funcționare”.

În consecință, pe 1 septembrie, inițiatorii acestei serii de manifestări stradale au transmis Primăriei Timișoara o solicitare în sensul aprobării protestelor, astfel încât totul să se desfășoare fără probleme și oamenii să aibă posibilitatea să își exprime liber și public părerile despre felul în care funcționează poliția în România. Și n-au existat mari emoții cu privire la aprobarea protestului, pentru că niciodată înainte acest lucru nu s-a mai întâmplat în Timișoara, lucru confirmat chiar de președintele Inițiativei Timișoara, Laurențiu Ștefănescu într-un interviu acordat în exclusivitate publicației INVESTIGATORIA.

Noi avem la activ peste 70 de proteste  organizate în Timișoara din 2017 și până acum, în perioada 2017-2019 fiind principalii organizatori de proteste în Timișoara. Niciodată nu ni s-a refuzat un protest și de aceea nici nu aveam foarte mari emoții în contextul ăsta. Ideea protestului era aceea de a atrage atenția asupra corupției și abuzurilor din poliție. Noi nu aveam drept scop să cerem demisia cuiva, doar să attentionăm puterea politică de la București că se întâmplă ceva într-o astfel de instituție și că societatea civilă reacționează. Ăsta a fost scopul nostru real, acela de a atenționa. Pentru că ceea ce s-a întâmplat în Poliția Română în ultimele luni e inacceptabil și cineva trebuie să atenționeze public, iar puterea politică să vadă că încă se mai poate ieși în stradă. Asta a fost motivația, n-am dorit să ieșim să cerem demisia șefului poliției sau ministrului de Interne. Noi avem o procedură internă privind protestele, întâi ne consultăm, apoi facem câteva proteste să vedem nivelul de disponibilitate al oamenilor de a ieși în stradă și abia apoi marșăm. Deja suntem rodați în tipul acesta de acțiuni. Până acum, niciodată nu ni s-a refuzat un protest.

Pe 6 septembrie, cei din Inițiativa Timișoara primeau din partea Comisiei prntru Avizarea Adunărilor Publice din cadrul Primăriei Municipiului Timișoara acordul de principiu pentru desfășurarea calendarului de proteste, în forma în care el a fost transmis public.

Comisia, condusă de viceprimarul PNL, Cosmin Tabără, nu impunea protestarilor decât să respecte normele privind liniștea publică, păstrarea curățeniei în zonă și protecția participanților, prin asigurarea prezenței la eveniment a unui echipaj de ambulanță și pompieri. Totul părea să decurgă coerent și legal, fără mari probleme în privința organizării, iar singura emoție a inițiatorilor era legată de numărul participanților, pentru că nu se cunoaște în acest moment nivelul de amorțire al societății civile.

Din păcate, inițiatorii protestelor s-au înșelat. Pe data de 8 septembrie primeau de la Primăria Timișoara un mesaj cât se poate de clar, și anume că protestele anunțate nu se vor putea desfășura la sediul Poliției Timiș, ci în Piața Libertății. Motivul?

IPJ Timiș ar fi obiectiv militar asimilat și în curtea sa funcționează o structură de informații din care fac parte militari. Așa că avizul s-a anulat, iar protestul a fost mutat în Piața Libertății.

Piața Libertății este una dintre zonele simbolice ale Timișoarei, care nu are, însă, niciun fel de legătură cu poliția. Acolo nu e nicio clădire a poliției. Singura clădire de acolo aparține MAPN, în imediata apropiere aflându-se Comandamentul General al Brigăzii 18 Decebal, care este unitate militară în sensul real al termenului.

Cu alte cuvinte, protestatarii sunt forțați să strige în fața unei unități militare, ceea ce este cu adevărat împotriva legii.

Ni s-a propus să protestăm în fața unei unități militare. Nu e glumă! Am întrebat de ce, care e motivația pentru această răzgândire. Ne-au trimis un text în care ni se spune că, la intervenția șefului Poliției, domnul chestor Alin Petecel, s-a hotărât schimbarea deciziei inițiale, deoarece în cvartalul de clădiri din jurul poliției ar exista și sediul unei structuri informative a Poliției, care e o instituție militarizată și că, în aceste condiții, n-am avea voie să facem protest în jurul unităților militare. Și, de aceea, ne-au trimis către o adevărată unitate militară.

Noi am venit în continuare și am zis că DGIPI are o altă adresă în mod oficial, la o distanță semnificativă. Deci nu s-ar încadra în prevederile legii, care vorbește despre imediata apropiere. DGIPI e pe o altă stradă. E noaptea minții. N-am avut cu cine să ne înțelegem. Am trimis sesizare către prefect și către primar. În momentul în care în Timișoara se interzice dreptul de a protesta e grav. E prima dată când se întâmplă chestia asta de când sunt eu în mișcarea civică. Noi suntem o federație cunoscută de ONG-uri. Dacă nu putem noi, n-o să mai poată nimeni.” – a mai completat Laurențiu Ștefănescu pentru INVESTIGATORIA.

Culisele poveștii sunt și mai interesante.

Alin Petecel este unul dintre șefii de inspectorat de poliție cei mai controversați din țară, de numele lui fiind legate numeroase povești despre interlopi, taxe de protecție și așa mai departe. Există în interiorul IPJ Timiș o nemulțumire serioasă, expusă public chiar de angajați ai structurii. Mai mult, a existat chiar un dosar de abuz în serviciu pe numele chestorului la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timișoara.

Valer Kovacs, fostul lider de sindicat din cadrul IPJ Timiș, transferat la Brigada Autostrăzi pentru a scăpa de presiunile și amenințările primite din partea conducerii IPJ Timiș a vorbit deschis despre acest subiect.

Domnul chestor are rude de gradul I la parchet, care sigur s-au interesat de acest dosar. Un prieten din politie m-a avertizat: “Valer, ai grija de mafia din IPJ Timiș! Acolo se țin în brațe unul pe altul!”. Inspectorul șef la de IPJ Timis este infractor dovedit, are în subordine 1500 de politiști, se plimbă la munte cu mașina de serviciu, la casa de vacanță de la Surduc, pe banii statului, dă afara din poliție pe cine vrea mușchiu’ lui, dar nu pățește nimic. E ținut în brațe politic, de liderii PSD Timiș” – spunea acesta, după clasarea dosarului amintit mai sus.

Presa locală din Timiș susține că acum Alin Petecel ar aștepta o avansare în funcție, astfel că un protest de felul acesta i-ar strica planurile și l-ar afecta în mod direct.

Există voci care spun că viceprimarul Timișoarei, Cosmin Tabără, a cedat presiunilor venite de la conducătorul poliției ca să revină asupra deciziei de avizare a protestului.

Cu toate acestea, inițiatorii protestelor spun că vor merge mai departe, chiar și în condițiile în care nu vor primi aprobare în acest sens.

Laurențiu Ștefănescu spune că singura modificare este aceea că nu vor fi chemați la proteste oameni din afara ONG-urilor, de vreme ce chestorul Alin Petecel le-ar fi transmis organizatorilor faptul că vor fi așteptați cu duba, dacă vor merge mai departe cu planul inițial.

Noi o să ne ducem să pichetăm. Așteptăm o revizuire a deciziei și, teoretic, s-ar putea să primim aprobare. Dar chiar dacă asta nu se va întâmpla, noi o să ieșim în stradă. Am anulat evenimentul de pe Facebook, că nu ne permitem riscul să punem oamenii în postura de a lua amenzi. Petecel ne-a transmis, prin diverse canale, că vor exista repercusiuni și că ne așteaptă cu duba. Noi, cei din societatea civilă, vom picheta sediul Poliției chiar și așa, însă nu vom chema oamenii să ni se alăture în condițiile astea.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

1 COMENTARIU

  1. Foarte buna initiativa acestor ONG-uri de a se ridica in apararea drepturilor cetatenilor si de a aduce in atentia publicului abuzurile din Politia Romana. Cu cat mai multi oameni protesteaza, cu atat mai mult vor fi auziti vocea lor si astfel, societatea va fi intr-un final mai libera si mai fericita. Va urez succes organizatorilor in toate incercarile lor si sper ca schimbarile aduse sa vina cu cat mai multe beneficii tuturor cetatenilor. Bine au facut ca s-au documentat si s-au pregatit temeinic pentru aceste proteste!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare