duminică, aprilie 28, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneUn camion cu 41 de junici gestante a rămas blocat trei săptămâni...

Un camion cu 41 de junici gestante a rămas blocat trei săptămâni la granița cu Turcia

Condițiile de transport ale animalelor continuă să fie dintre cele mai crude. Și, deși se strigă de mulți ani pe tema asta, în continuare se întâlnesc situații în care animalele sunt tratate îngrozitor. Un caz de acest fel a fost identificat de Organizațiile Animals Angels, Animal Welfare Foundation și Animals International, care au aflat la sfârșitul săptămânii trecute că un camion încărcat cu 41 de vițelulșe (juninci) gestante cu proveniența din județul Satu-Mare și destinația Turcia, a fost blocat la granița dintre Bulgaria și Turcia (Kapikule) începând cu 22 august pentru multiple ilegalități.


Investigatorii organizațiilor s-au pus imediat în mișcare și au scos la lumină niște lucruri revoltătoare. Aceștia au ajuns la fața locului duminică 17 septembrie pentru a documenta cazul. Primele informații obținute au fost acelea că unele animale au început să nască în camion. Au murit atât acestea, cât și puii lor. Motivul pentru care acest camion nu a trecut granița este că autoritățile turce au constatat că animalele nu aveau documente care să ateste starea de sănătate și vaccinările obligatorii.

https://www.potcoavadunarii.ro/



Camionul înmatriculat în Bulgaria a plecat de la Satu-Mare pe 18 august și a ajuns la
Kapikule pe 22 august.

De atunci și până luni, 16 septembrie, animalele au stat în plin soare la Kapikule în propriile dejecții din camionul în care au fost încărcate inițial. Autoritățile turce nu au permis descărcarea animalelor în țarcurile amenajate la graniță pentru situații de urgență. Proprietarul animalelor din România a încercat să ducă animalele înapoi la Satu-Mare, dar nu i s-a permis.

Astfel, animalele care au supraviețuit au fost mutate în alt camion cu numere de înmatriculare de Turcia pentru a fi transportate către un alt client în Erbil în Irak. Distanța de parcurs de la Kapikule la Erbil este de 2118 km iar autoritățile turce au permis tranzitarea țării. România nu are certificate veterinare de sănătate pentru exportul de bovine către Irak, deci transportul este ilegal. Menționăm faptul că România are cu Irakul doar acord de export pentru cai.

Investigatorii organizațiilor pentru protecția animalelor menționate mai sus au făcut și alte constatări:densitatea maximă admisă a animalelor din camion a fost depășită, planificarea transportului a fost deficitară, transportul nu avea plan de contingență, animalele extenuate, rănite, muribunde sau care au născut nu au primit niciun fel de
ajutor.

De asemenea, a fost încălcată prevederea Regulamentului 1/2005 care obligă autoritățile să descarce animalele reținute mai mult de 2 ore. Turcia a transpus Regulamentul UE chiar dacă nu este Stat Membru și deține hale pentru astfel de urgențe la graniță. Este, probabil, de prisos să mai menționăm și faptul că cele 41 de animalele au fost maltratate în tot acest timp.

Sunt extrem de dezamăgită și de tristă. La 14 ani de când lucrez să îmbunătățesc situația
de la granița cu Turcia 2 tot nu există un mecanism de prevenirea situaților îngrozitoare ca
acesta. Îmi este clar că acest comerț trebuie stopat de vreme ce astfel de tragedii nu pot fi prevenite cu toate eforturile depuse. Ca medic veterinar, nu pot să înțeleg cum colegii mei turci de breaslă au puterea să vină zilnic aici să să se uite cum aceste animale se sting în suferință extremă. Să nu le descarce, să nu le dea mâncare și apă în țarcuri care sunt la numai câțiva metri distanță. Este inuman!
” – a spus Tea Dronjic, Project Manager la Animals Welfare Foundation.

Destinația Turcia este în vizorul Comisiei Europene 3 de mai mult de un deceniu. Mulți bani europeni s-au băgat în schimbarea situației, dar cu ce rezultate? Maltratarea animalelor continuă la fel ca acum 12 ani. Autoritățile, veterinarii și transportatorii continuă să ignore cerințele obligatorii de bunăstare animală, iar acestea suferă. Este timpul să se oprească acest comerț” – susține Julia Havenstein, directorul Animals Angels.

Dezastrul de la Kapikule este de fapt dezastrul de la București unde ANSVSA vegetează
pentru a face posibile astfel de tragedii. Este un caz concret de crimă organizată căci este
nevoie de un veterinar oficial și de inspector ANSVSA pentru a ajuta exportatorul. Avem o
lege la Camera Deputaților pentru a înlocui exportul de animale vii cu cel de carne. Va fi mai profitabil pentru România și va anula suferința inutilă a animalelor. Este timpul ca această lege să ajungă la promulgare să rezolvăm odată pentru totdeauna acest comerț barbar
” – a punctat și Gabriel Păun, director Animals International.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare