sâmbătă, decembrie 14, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InternePUNCTE-CHEIE. În linie dreaptă

PUNCTE-CHEIE. În linie dreaptă

Guvernul a adoptat proiectul de lege cu noile măsuri fiscale, pe care l-a trimis Parlamentului pentru amendamente. În rest, avem știri din sectorul energetic, imobiliare și noutăți de la Comisia Europeană. Vezi ce s-a mai întâmplat în săptămâna 25 septembrie - 1 octombrie.

Pe lângă noile modificări fiscale propuse Parlamentului (vezi aici documentul), săptămâna 25 septembrie – 1 octombrie a adus noutăți în mediul de business românesc. De exemplu, compania de petrol şi gaze de stat din Turcia BOTAŞ a semnat un acord cu OMV Petrom pentru a furniza României până la 4 milioane de metri cubi de gaze naturale zilnic, începând cu 1 octombrie şi până la 31 martie 2025. 

Tot în sectorul energiei, Delgaz Grid, membră a grupului E.ON România, a anunțat finalizarea cu succes a ultimei etape a proiectului 20HyGrid de la Dârlos, județul Sibiu, prin testarea funcționării unui segment de rețea din polietilenă cu amestec de hidrogen (20%) și gaze naturale (80%), primele teste de acest fel efectuate în România. Această etapă a proiectului a constat în injectarea amestecului direct în rețeaua de distribuție a gazelor naturale care alimentează peste 50 de imobile situate pe strada Morii din localitatea sibiană.

De asemenea, compania Vrancart, producător de carton ondulat şi hârtie igienică, a semnat un contract de finanţare cu Ministerul Energiei, prin PNRR, pentru dezvoltarea unui parc fotovoltaic, proiectul “Construire Parc Fotovoltaic cu Centrală Electrică, Clădire Post Transformare, Drum Acces, Cabină de Pază şi Utilităţi” în oraşul Adjud, judeţ Vrancea. Valoarea totală a proiectului este de 96,87 milioane fără TVA, din care valoarea maximă eligibilă nerambursabilă este de 28,95 milioane lei fără TVA, iar scopul final este reprezentat de dezvoltarea şi operarea unei facilităţi moderne de producere a energiei verzi, cu o putere instalată estimată de 20 MW, şi reprezintă un demers al societăţii de implementare a strategiei sale de dezvoltare durabilă.

Mergând mai departe, compania CFR Marfă a vândut 45 de locomotive şi 56 de vagoane considerate „active excedentare”, după ce ANAF a fost de acord să ridice sechestrul pus din cauza datoriilor companiei. Bunurile au fost cumpărate de companii private, pentru acestea încasându-se peste 55 de milioane de lei fără TVA.

La Craiova, NEPI Rockcastle, cel mai mare investitor şi dezvoltator de centre comerciale din Europa Centrală şi de Est, a inaugurat Bulevardul Râului (tronsonul Calea Severinului – strada Brestei). Bulevardul, construit în urma unei investiţii totale de peste 10 milioane de euro, a fost donat Primăriei Municipiului Craiova şi predat oficial săptămâna trecută. Artera are două benzi pe fiecare sens şi a fost construită pentru a facilita traficul în zona centrului comercial Promenada Craiova, dezvoltat de NEPI Rockcastle, care va fi deschis pe 5 octombrie. 

În sectorul public, executivul a adoptat o hotărâre de Guvern privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE). Actul normativ suplimentează bugetul MIPE în acest an cu suma de 400 milioane lei, pentru onorarea cererilor de plată/rambursare depuse de beneficiari, pentru acoperirea parţială a sumelor indisponibile la momentul actual, până la rectificarea bugetară aferentă anului 2023. Fondurile sunt necesare pentru eliminarea blocajului financiar generat de imposibilitatea efectuării plăţilor către beneficiari din cauza deficitului de finanţare existent la nivelul autorităţilor de management pentru Programul Operaţional Regional şi pentru Programul Operaţional Infrastructură Mare.

În final, Comisia Europeană va propune alocarea unei sume suplimentare de 15 miliarde de euro pentru statele europene care primesc un număr mare de refugiaţi, inclusiv ucraineni. Acest ajutor, destinat ţărilor care se confruntă cu un puternic val migrator, va fi inclus în următoarea revizuire a cadrului financiar multianual al UE pentru perioada 2021-2027. Condiţia este, însă, ca statele membre ale UE să accepte propunerea Comisiei Europene, aşadar să accepte să-şi suplimenteze contribuţiile la bugetul comunitar.

Georgiana Costea
Georgiana Costea
Licențiată în Relații Internaționale și Studii Europene, cu un masterat în același domeniu, Georgiana Costea a debutat în presă abordând politica internă și externă. Între timp, s-a concentrat pe zona economică, cu accent pe energie și IT, în cadrul revistei de business Forbes România.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare