duminică, mai 12, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InternePUNCTE-CHEIE. Active importante

PUNCTE-CHEIE. Active importante

Săptămâna 16-22 octombrie a fost activă pentru mediul de afaceri și administrația publică: Alro Slatina a semnat un nou acord multianual cu constructorul de aeronave Airbus, Guvernul a aprobat memorandumul care prevede obţinerea unei finanţări pentru construirea unor noi secţiuni din Autostrada 3 și Ministerul Finanţelor a anunțat demararea procedurii de selecţie a operatorului care va implementa "Programul de implicare civică".

În industrie, cifra de afaceri pe total (piaţa internă şi piaţa externă) a crescut în termeni nominali cu 1,4%, în primele opt luni ale anului, comparativ cu perioada similară a anului trecut, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). Pe marile grupe industriale, au înregistrat creșteri sectoarele: industria bunurilor de capital (+11,3%), industria bunurilor de uz curent (+8,8%) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+1,9%). Scăderi s-au înregistrat în industria energetică (-26,3%) şi în industria bunurilor intermediare (-3,5%).

Tot de la Institutul Naţional de Statistică, aflăm că firmele care activează în România şi care nu şi-au valorificat deşeurile de ambalaje puse pe piaţă au plătit, anul trecut, 33 milioane de lei către Administraţia Fondului pentru Mediu. Suma este însă de 4 ori mai mică faţă de anul 2012, „dovadă că operatorii economici devin din ce în ce mai responsabili privind obligaţiile de mediu”. În ultimii 10 ani, sumele plătite de companii pentru deşeurile de ambalaje care nu au fost reciclate sau valorificate se ridică la peste 900 de milioane de lei.

Revenind la sectorul industrial, Alro Slatina a semnat un nou acord multianual cu constructorul de aeronave Airbus pentru furnizarea de produse laminate plate din aluminiu pentru fabricarea aeronavelor. Alro a semnat primul contract multianual cu Airbus în 2016, furnizarea de produse laminate plate începând cu 2017.

În energie, producătorul de energie Hidroelectrica a semnat documentele de recepţie a punerii în funcţiune a hidroagregatului 1 din cadrul Centralei Hidroelectrice Slatina. Lucrările de modernizare au fost finalizate de Hidroserv, iar investiţia totală s-a ridicat la 26,81 milioane lei. Scopul principal al lucrărilor a fost pregătirea echipamentelor şi instalaţiilor HA 1 pentru un nou ciclu de funcţionare de minim 30 de ani.

EVconnect, reţea de staţii de încărcare pentru vehicule electrice din România, a anunțat că a instalat alte 20 de staţii de încărcare rapidă în benzinării, în vestul ţării. Reţeaua de încărcare EVconnect a atins pragul de 400 de staţii în septembrie şi va atinge pragul de 500 de staţii până la sfârşitul anului, potrivit reprezentanților.

În sectorul medical, Clinicile Dr. Ardeleanu au inaugurat, în Slobozia, al cincilea centru stomatologic din reţea, printr-o investiţie în valoare de 600.000 de euro. Noua locație asigură patru cabinete stomatologice, radiologie dentară digitală şi spaţii special destinate pentru tratamentul copiilor, care integrează tehnologia de tip gamification, conform conceptului “Dental Safari”.  

De asemenea, Reţeaua de sănătate Regina Maria a inaugurat o nouă policlinică în Cluj – Policlinica Eremia Grigorescu, printr-o investiţie de aproximativ 4,5 milioane de euro. În cei 2.000 de mp, noua clinică acomodează 45 de cabinete care acoperă 40 de specialităţi medicale diferite și peste 150 de medici. Policlinica E. Grigorescu reuneşte Centrul de Expertiză în Nutriţie şi Obezitate (C.E.N.O.) – inaugurat în primăvara lui 2023; Centrul pentru Sănătatea Cuplului şi Centrul de Hematologie Oncologică, Centrul de Endometrioză, dar şi Centrul de Menopauză şi Anti-aging. 

La nivel local, Ministerul Finanţelor a anunțat demararea procedurii de selecţie a operatorului care va implementa „Programul de implicare civică” care are o alocare de 18 milioane de franci elveţieni. Programul ”îşi propune să implice locuitorii României să participe mai activ la afacerile publice, să influenţeze elaborarea politicilor şi să contribuie la reformele democratice şi la schimbarea socială sistemică”, iar înscrierile sunt deschise până pe 8 decembrie.

De asemenea, Guvernul a aprobat memorandumul care prevede obţinerea unei finanţări de 200 de milioane de euro de la Banca Europeană de Investiţii pentru construirea unor noi secţiuni din Autostrada 3, respectiv ruta Braşov-Târgu Mureş-Cluj-Oradea. Potrivit sursei citate, „asistenţa financiară ce urmează a fi contractată, în valoare de până la 4 mld. Euro, va fi structurată în mai multe împrumuturi, din care cca. 2 mld. Euro pentru sectorul transporturi şi cca. 2 mld Euro pentru sectorul sănătate. Proiectele din cadrul PNRR care vor face obiectul acestei facilităţi sunt aferente componentelor C4 – Transport sustenabil (în principal proiectele privind infrastructură rutieră, feroviară şi metrou) şi C12 – Sănătate (în principal proiecte privind dezvoltarea infrastructurii prespitaliceşti/spitaliceşti, aşa cum vor fi stabilite de Ministerul Sănătăţii)”.

Peste granițe, Comisia Europeană şi autorităţile naţionale din Reţeaua de cooperare pentru protecţia consumatorilor vor examina, începând din această săptămână, postările online pentru a identifica testimonialele şi mesajele de susţinere care induc în eroare consumatorii. Marketingul prin influenceri a devenit un pilon al economiei digitale şi este preconizat că va atinge o valoare globală de 19,98 miliarde de euro în 2023.

Georgiana Costea
Georgiana Costea
Licențiată în Relații Internaționale și Studii Europene, cu un masterat în același domeniu, Georgiana Costea a debutat în presă abordând politica internă și externă. Între timp, s-a concentrat pe zona economică, cu accent pe energie și IT, în cadrul revistei de business Forbes România.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare