joi, octombrie 10, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InternePUNCTE-CHEIE: Mutări strategice

PUNCTE-CHEIE: Mutări strategice

Știrea săptămânii 23-29 octombrie este fuziunea dintre Alpha Bank Romania și UniCredit România, formând cea de-a treia bancă din România ca mărime din punct de vedere al activelor totale.

Săptămâna trecută, Alpha Bank Romania a anunțat fuziunea cu UniCredit România, formând astfel cea de-a treia bancă din România ca mărime din punct de vedere al activelor totale. Grupul Alpha Bank va avea o participaţie de 9,9% din noua bancă și se anticipează că tranzacţia va fi finalizată in 2024, după parcurgerea procesului de confirmatory due dilligence, obţinerea aprobărilor statutare şi a celor din partea tuturor autorităţilor de reglementare implicate. ”Pentru prima oară în România, două grupuri bancare europene folosesc parteneriatul ca abordare de consolidare a pieţei. Această nouă abordare are ca scop nu numai să susţină economia românească mai bine, ci şi să pună pe primul plan nevoile clienţilor şi al acelor comunităţi în care îşi desfăşoară activitatea”, se precizează în comunicatul Alpha Bank România, prezentă în top 10 al celor mai mari bănci după active pe piaţa românească. În urma tranzacţiei, clienţii Alpha Bank România vor avea acces la un portofoliu mai larg de produse şi servicii.

În domeniul energetic, compania românească din industria gazelor naturale CIS Gaz anunță semnarea unui memorandum de cooperare cu Town Gas, cea mai mare companie de distribuţie gaze din Egipt, prin care cele două companii vor susţine în comun proiecte din domeniul transportului gazelor naturale. CIS Gaz a participat, la începutul lunii, la discuţii cu două dintre cele mai importante societăţi egiptene din domeniul energetic, Town Gas şi EGAS, analizându-se variante de finalizare a proiectului Hayah Karima, derulat de către guvernul egiptean prin care peste 1.400 de sate vor fi racordate la reţeaua de gaze naturale, în cadrul căruia CIS Gaz este furnizor de echipamente fabricate în România.

ECITIM, start-up românesc în domeniul energiei, anunţă că a finalizat 13 parcuri fotovoltaice în decursul ultimului an, complet funcţionale şi conectate la reţeaua naţională de electricitate, cu o putere instalată combinată ce depăşeşte 6 MW. Investiţia se ridică la peste 6 milioane de euro. Înfiinţată în aprilie 2022, ECITIM anunţă că strategia de dezvoltare vizează păstrarea ritmului accelerat de realizare şi conectare de noi parcuri fotovoltaice.

De asemenea, PPC a finalizat achiziția participațiilor deţinute de către Grupul Enel în România, ca urmare a îndeplinirii anumitor condiţii uzuale pentru acest tip de tranzacţii, prevăzute în contractul de vânzare semnat în data de 9 martie 2023. Ca urmare a finalizării achiziţiei operaţiunilor Enel din România, Grupul PPC ajunge la aproape 9 milioane de clienţi și o capacitatea totală instalată de producţie de energie din surse regenerabile de aproximativ 4,4 GW.

În imobliare, casa de insolvenţă CITR anunţă că Primăria Sibiu a cumpărat Fabrica de Cultură din Sibiu, deţinută de compania aflată în insolvență Construcţii SA. Valoarea totală a bunurilor cumpărate de Primăria Sibiu, prin licitaţie publică, este de 5,29 milioane de euro, iar spaţiul valorificat include un teren intravilan de 34.000 de metri pătraţi şi construcţii cu o suprafaţă totală de 6.776 metri pătraţi.

Un raport al Cushman & Wakefield arată că activitatea de investiţii hoteliere în regiunea ECE – 6 (Polonia, Cehia, România, Ungaria, Bulgaria, Slovacia) a totalizat 464 milioane euro în ultimele 12 luni (iunie 2022 – iunie 2023), în ciuda creşterii costurilor de finanţare şi a provocărilor economice şi geopolitice în curs. Având în vedere tranzacţiile aflate în diverse stadii de negociere, volumul investiţiilor ar putea ajunge la 563 milioane euro până la sfârşitul anului 2023, cu aproape 30% mai mult decât în 2022.

În final, Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind noile măsuri fiscal bugetare. „Vin astăzi în faţa dumneavoastră pentru a angaja răspunderea Guvernului pe care îl conduc pe un pachet de măsuri care să reducă risipa bugetară şi să pună punct modului în care cei puternici şi cu foarte mulţi bani se credeau de neatins! Vă spun cu toată responsabilitatea – de astăzi, s-a terminat cu dubla măsură! S-a terminat cu privilegiile la stat! S-a terminat cu excepţiile peste excepţii din mediul privat! Şi mai ales – s-a terminat cu banii făcuţi uşor din evaziune fiscală! La fel ca toţi românii, şi eu m-am săturat de ipocrizie! M-am săturat să aud că dacă nu ai privilegii, dacă nu eşti şef la stat, atunci nu mai poţi munci. Sau că, dacă nu ai ajutoare de stat, subvenţii ori facilităţi fiscale atunci dai faliment sau ai voie să încalci legea!”, a afirmat Marcel Ciolacu, în plenul reunit al Parlamentului de marţi.

Georgiana Costea
Georgiana Costea
Licențiată în Relații Internaționale și Studii Europene, cu un masterat în același domeniu, Georgiana Costea a debutat în presă abordând politica internă și externă. Între timp, s-a concentrat pe zona economică, cu accent pe energie și IT, în cadrul revistei de business Forbes România.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare