joi, iulie 25, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInstantaneu PoliticPSD și PNL ajută mafia lemnului și resping propunerea USR de înființare...

PSD și PNL ajută mafia lemnului și resping propunerea USR de înființare a „DNA-ului pădurilor”

Majoritatea PSD-PNL din Comisia juridică a Camerei Deputaților a respins, astăzi, proiectul USR pentru înființarea unei direcții specializate pe infracțiunile de mediu. Refuzul coaliției la guvernare de a fi luate măsuri pentru protejarea pădurilor, apelor și solului echivalează cu o mână de ajutor pentru mafia lemnului și pentru toate celelalte grupări infracționale care se îmbogățesc zi de zi sacrificând sănătatea românilor.

Noul proiect USR de înființare a „DNA-ului pădurilor” (https://cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?cam=2&idp=21134 ) a fost respins pe repede-înainte și fără a li se permite reprezentanților societății civile să participe la ședință.

„Fără nicio dezbatere, fără niciun argument, refuzând cererea societății civile de a participa la dezbateri, PSD și PNL au votat pentru protejarea mafiei lemnului, mafiei gunoaielor și atâtor altor mafii care ne distrug mediul înconjurător și pun în pericol viitorul și sănătatea românilor. Costul lipsei de acțiune pe infracțiunile de mediu se traduce în vieți omenești. Nu vom renunța să susținem înființarea «DNA-ului pădurilor»”, declară deputatul USR Silviu Dehelean, co-inițiator al proiectului USR.

Pentru înființarea unei structuri specializate pe infracțiuni de mediu au semnat până acum aproape 30.000 de români, iar necesitatea creării „DNA-ului pădurilor” reiese fără tăgadă din statistici: peste 95% din dosarele privind infracțiuni din Codul silvic nici nu mai sunt judecate (în 2022, din 8.051 de cauze „soluționate” 3.111 au fost finalizate cu renunțare la urmărirea penală și 4.585 prin clasare).

„Groaza PSD și PNL de a avea o dicuție reală pe proiect arată cum vor să acopere în continuare mafia lemnului. După 5 minute de așa-zise dezbateri, Laura Vicol a propus raport nefavorabil, făcând jocul mafioților. Zeci de mii de români au semnat pentru înființarea «DNA-ului pădurilor», societatea civilă a spus clar că avem un fenomen uriaș de tăieri ilegale, dar pentru PSD și PNL nimic nu contează. Munții de bani ai mafiei lemnului trebuie protejați pentru că la ei sunt mufați, de multe ori, fix baronii locali ai partidelor”, precizează deputata USR Diana Buzoianu, co-inițiatoare a proiectului USR.

În timp ce PSD și PNL refuză orice măsură pentru protejarea pădurilor, apelor și solului din România, în alte state europene există chiar completuri specializate pe tot ce înseamnă infracțiuni de mediu.

„S-a spus astăzi că sunt prea puțini procurori ca să se redistribuie de la parchete la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Mediu pe care USR a propus-o. Dar, dacă există voință politică, așa cum s-a suplimentat schema de personal la DIICOT pentru a putea combate mai eficient problema traficului de droguri, așa putem și aici, pentru a crea această structură specializată și a rezolva probleme deosebit de stringente. În alte state europene există chiar completuri specializate pe tot ce înseamnă infracțiuni de mediu”, afirmă deputata USR Oana Murariu, membru în Comisia juridică a Camerei Deputaților.

USR a redepus în iunie 2023 proiectul pentru înființarea „DNA-ului pădurilor”, după ce Curtea Constituțională a declarat proiectul anterior ca fiind neconstituțional doar pentru că Guvernul României nu a indicat sursa de finanțare.

REDACTIA
REDACTIAhttps://investigatoria.ro/
Investigatoria este un site on-line de investigație, reportaje și știri cu acoperire națională, care își propune să aducă în România conceptul de “jurnalism constructiv “. Practic, el pune laolaltă problema și soluția ei, astfel încât să genereze schimbare autentică în societate. Încă de la început, publicația a abordat subiecte dificile care au avut impact nu doar la nivelul traficului, ci și la nivelul efectelor. S-au scris investigații din domeniul traficului de persoane, fraudelor din fonduri europene, spălării de bani, corupției și traficului de influență. Pe termen lung, Investigatoria își propune, așa cum susține și prin motto, să pună realitatea sub lupă și să dea un cadru inovativ de înțelegere a lumii, exact așa cum e ea: cu lumini și umbre.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare