marți, aprilie 30, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InternePedeapsa lui Cristian Rizea, scurtată cu un an. Emilia Șercan: "Peste nici...

Pedeapsa lui Cristian Rizea, scurtată cu un an. Emilia Șercan: „Peste nici doi ani, infractorul Rizea va fi liber și va avea liber la o fructuoasă carieră în presă”

Înalta Curte de Casație și Justiție a redus cu un an pedeapsa fugarului Cristian Rizea, acuzat, printre altele de trafic de influență, influențarea declarațiilor și spălare de bani. Instanța a constatat că infracțiunea de spălare de bani e prescrisă, așa că a decis că pedeapsa lui va fi redusă cu un an. Jurnalista Emilia Șercan, care îl consideră pe Rizea o parte esențială în cazul operațiunii de kompromat la care a fost supusă, spună că în doi ani, Rizea va fi un liber, care va putea să se declare jurnalist, așa cum a făcut-o și înainte de a fi încarcerat la Rahova.

Cristian Rizea rămâne în spatele gratiilor, dar pentru mai puțin timp decât s-a anticipat. Avocații acestuia au făcut o contestație în anulare, iar instanța supremă a decis că infracțiunea de spălare de bani s-a prescris în cazul lui. Ca atare, pedeapsa lui se va scurta cu un an, de la 4 ani și 8 luni la 3 ani și 8 luni. Potrivit deciziei Înaltei Curți, aceasta constată prescripția pentru fapta de spălare de bani și desfiinţează, în parte, decizia penală nr. 62 din data de 18 martie 2019 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul de 5 Judecători, în dosarul nr. 2648/1/2018, numai în ceea ce îl priveşte pe condamnatul Rizea Cristian şi doar sub aspectul omisiunii constatării prescripției răspunderii penale pentru infracţiunea de spălare a banilor.

Iată și decizia instanței:

„Descontopeşte pedeapsa rezultată de 4 ani şi 8 luni închisoare și de 2 ani pedeapsă complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de dispoziţiile art. 66 alin. (1) lit. a) și b) din Codul penal, în pedepsele componente pe care le repune în individualitatea lor, astfel: – pedeapsa de 3 ani închisoare şi de 2 ani pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 64 lit. a) teza a II-a şi lit. b) din Codul penal anterior, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, prevăzută de art. 257 din Codul penal anterior raportat la art. 6 din Legea nr. 78/2000 cu aplicarea art. 5 din Codul penal; – pedeapsa de 3 ani închisoare şi de 2 ani pedeapsă complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin. (1) lit. a) și b) din Codul penal, pentru săvârşirea infracţiunii de spălare de bani, prevăzută de art. 29 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 656/2002 cu aplicarea art. 35 alin. (1) din Codul penal; – pedeapsa de 2 ani închisoare şi 1 an pedeapsă complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin. (1) lit. a) și b) din Codul penal, pentru săvârşirea infracţiunii de influențarea declarațiilor, prevăzută de art. 272 alin. (1) din Codul penal, cu aplicarea art. 35 alin. (1) din Codul penal. În baza art. 396 alin. (6) din Codul de procedură penală, raportat la art. 16 alin. (1) lit. f) din Codul de procedură penală, încetează procesul penal față de inculpatul Rizea Cristian sub aspectul săvârşirii infracţiunii de spălare a banilor, prevăzută de art. 29 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 656/2002 cu aplicarea art. 35 alin. (1) din Codul penal, ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale. Menţine pedepsele aplicate pentru celelalte infracţiuni. În baza art. 38 alin. (1) din Codul penal şi art. 39 alin. (1) lit. b) din Codul penal, contopeşte pedepsele şi aplică pedeapsa cea mai grea, aceea de 3 ani închisoare, la care adaugă un spor de 8 luni închisoare, urmând ca inculpatul Rizea Cristian să execute, în final, pedeapsa de 3 ani şi 8 luni închisoare.”

Amintim faptul că Rizea, care a fugit din România la Chișinău după ce a fost condamnat în 2019, fiind extrădat în acest an, are acum de executat trei ani şi opt luni de închisoare pentru trafic de influenţă într-un dosar de corupție.

Jurnalista Emilia Șercan îl consideră un instrument esențial în povestea kompromatului organizat împotriva ei. În urma scurtării pedepsei lui Rizea, aceasta a scris pe contul ei de socializare că se așteaptă ca în mai puțin de doi ani, Rizea să fie un om liber, care va face o carieră în presă, la postul prietenului său, Maricel Păcuraru.

Un an în minus pentru infractorul Rizea care, pe 11 august, când a fost audiat în dosarul meu de kompromat, spunea: (1) că știe lucruri „care pot lămuri sub toate aspectele prezenta cauză”; (2) „Solicit calitatea de martor cu identitate protejată și doresc să am parte de beneficiile conferite de lege în urma faptelor pe care doresc să le denunț”. Peste nici doi ani, infractorul Rizea va fi liber și va avea liber la o fructuoasă carieră în presă, la Realitatea Plus, că doar înainte să fie băgat la Rahova se prezenta ca jurnalist.”

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare