miercuri, mai 1, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInstantaneu PoliticCui îi mai pasă de intrarea în Schengen? Vlad Gheorghe crede că...

Cui îi mai pasă de intrarea în Schengen? Vlad Gheorghe crede că Guvernului României sigur NU

Europarlamentarul Vlad Gheorghe e unul dintre reprezentanții politici ai României la Bruxelles care a făcut eforturi destul de mari în ultimele luni pentru a promova interesul țării noastre de a intra în spațiul Schengen. Mai mult, el a dus și o factură cu despăgubiri care s-ar cuveni româniei la Viena, încercând astfel să atragă atenția austriecilor asupra pagubelor pe care le-au adus statului român. Din păcate, el spune că acum Comisia Europeană crede că românilor și bulgarilor nu le este restrânsă exercitarea dreptului de liberă circulație prin faptul că aceste țări nu sunt încă în Schengen și spune că Guvernul României nu mai susține cauza românilor care stau în vămi sau la cozi în aeroporturi.

Intrarea țării noastre în Spațiul Schengen pare deja o cauză pierdută. Și, din păcate, foarte puține autorități mai discută public subiectul, deși zeci de mii de români se simt cetățeni de mâna a doua ai constructului european. Europarlamentarul Vlad Gheorghe, parte a grupului politic european Renew Europe, este unul dintre puținii politicieni români care mai discută public subiectul.

Și iată că, deși au trecut patru luni de la Rezoluția votată de Parlamentul European în care s-a decis că România are dreptul la despăgubiri, nu există nicio scrisoare oficială transmisă Comisiei Europene prin care țara noastră să ceară calculul despăgubirilor, nicio inițiativă la adresa Austriei. Acesta punctează că i se pare că „tot cabinetul Ciolacu așteaptă Consiliul JAI din decembrie pentru ÎNCĂ un eșec.

Lipsa unei atitudini ferme din partea Guvernului României a mai provocat o consecință destul de gravă, și anume aceea că, pentru prima dată, Comisia Europeană și-a exprimat oficial poziția cum că, de fapt, românilor și bulgarilor nu le este restrânsă exercitarea dreptului de liberă circulație prin faptul că cele două țări nu sunt încă în Schengen.

„Într-un răspuns de la Comisia Europeană primit în urma solicitărilor conținute în Rezoluția despre Schengen ni se transmite iar regretul Comisiei că nu am intrat în Schengen. Comisia subliniază faptul că rezoluția privind aderarea Bulgariei și României la Schengen este în concordanță cu poziția Comisiei cu privire la extinderea spațiului de liberă circulație. Mai mult, Comisia consideră că atât România, cât și Bulgaria sunt pregătite să adere la spațiul Schengen și nu doar au îndeplinit, ci chiar au depășit cerințele necesare ca să facem parte din acest spațiu.

Foarte important, Comisia subliniază că regretă PUTERNIC controalele la frontierele interne cu Bulgaria și România și observă că aceste controale afectează nu numai cetățenii bulgari și români, ci toate persoanele care trec frontierele respective, indiferent de naționalitatea lor. În acest sens, absența unei decizii de ridicare a controalelor la frontierele interne bulgare și române îi afectează pe TOȚI cetățenii UE, precum și pe resortisanții țărilor terțe cu ședere legală sau rezidenți, îndreptățiți să călătorească în interiorul Uniunii, care doresc să treacă aceste frontiere.” – scrie europarlamentarul pe contul său de socializare.

Singura parte bună, spune acesta, e faptul că „Comisia NU a renunțat la intrarea României în Schengen și lucrează îndeaproape cu Președinția spaniolă a Consiliului pentru o decizie favorabilă ridicării controalelor la frontierele interne în acest an. În continuare România are un sprijin cu care se pare că Guvernul nu știe, nu vrea, nu poate să facă nimic bun.”

REDACTIA
REDACTIAhttps://investigatoria.ro/
Investigatoria este un site on-line de investigație, reportaje și știri cu acoperire națională, care își propune să aducă în România conceptul de “jurnalism constructiv “. Practic, el pune laolaltă problema și soluția ei, astfel încât să genereze schimbare autentică în societate. Încă de la început, publicația a abordat subiecte dificile care au avut impact nu doar la nivelul traficului, ci și la nivelul efectelor. S-au scris investigații din domeniul traficului de persoane, fraudelor din fonduri europene, spălării de bani, corupției și traficului de influență. Pe termen lung, Investigatoria își propune, așa cum susține și prin motto, să pună realitatea sub lupă și să dea un cadru inovativ de înțelegere a lumii, exact așa cum e ea: cu lumini și umbre.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare