Recent, Inteligența Artificială Generativă, capabilă să producă conținut complex, text, vizual și audio, a deschis noi portaluri. Este echivalentul modern al Revoluției Industriale. Economia Intuiției a început în momentul în care OpenAI, cu ajutorul Microsoft (proprietar a 49% din OpenAI) a făcut public proiectul ChatGPT, în Noiembrie 2022.
După cum spune Bill Gates: „Pe măsură ce puterea de calcul devine mai ieftină, capacitatea GPT de a exprima idei va fi din ce în ce mai mult ca și cum ai avea un angajat bine educat pentru a te ajuta cu diverse sarcini.”
Și atunci, care mai e rolul profesionistului modern? Inteligența Artificială Generativă înțelege și folosește limbajul natural pentru o serie de activități și sarcini. Aproximativ 40% din activitățile economice moderne necesită un nivel cel puțin mediu de înțelegere a limbajului natural. Iar IA continuă să învețe acest limbaj, cu potențialul de a prelua 25% din totalul activităților economice, după unele estimări.
Pe scurt, IA pune întreaga cunoaștere globală, fără limitări de locație sau limbă, la îndemâna fiecăruia. Un mare avocat nu mai are nevoie de o armată de juniori și asistenți să-l ajute cu un caz la Curtea Supremă, dacă are la îndemână asistentul IA. Pentru un CEO de multinațională, un astfel de asistent va analiza performanța în teritoriu, va sintetiza feedback-ul consumatorului și comportamentul lui, va genera strategii pe profiluri de clienți și pe canale de dezvoltare.
Același IA ar putea sintetiza trenduri, indicatori cheie, oportunități ale pieței și ale produsului doar analizând media sociala, știri și lucrări de cercetare. Pe scurt, ar înlocui o întreagă armată de manageri. În alte domenii, precum software, IA ar putea înlocui echipe întregi de ingineri dezvoltatori, crescând mult abilitățile de management și colectare a datelor, ca și aplicarea expertizei tehnice foarte sofisticate. Chiar și în domenii fizic intensive, roboți conduși de IA ar putea înlocui aproape în totalitate oamenii, executând sarcini complexe mai repede și mai eficient și învățând din greșeli.
Ce implicație are asta asupra societății noastre? În primul rând că aproape toți vom putea ști aproape tot. Informația devine o comoditate, o marfă, ca petrolul, valoarea și diferența făcând-o creativitatea umană, împingându-ne într-o eră a intuiției. Profesioniștii moderni, până acum având ca rol acumularea și exprimarea cunoașterii, vor fi apreciați mai ales pentru abilitatea lor de a utiliza aceasta noua sursă imensă să producă noi idei, inovații sau descoperiri. IA nu o să înlocuiască oamenii, ci îi va forța să devină mai creativi, mai intuitivi. Descrește valoarea cunoașterii – crește valoarea a ceea ce faci cu ea.
În total, ne-am putea aștepta ca aproximativ 300 milioane de joburi să fie preluate de IA, estimează Goldman Sachs. Daca judecăm după schimbările de la agrar-industrie-cunoaștere, și această schimbare va fi acompaniată de profesii noi care vor urma inovațiilor tehnologice și creșterii asociate cu ele. În special, inovații semnificative or să se datoreze capabilităților IA de a interpreta și accelera acumularea de cunoaștere, cu oamenii concentrându-se pe dezlegarea unor mistere mai înainte indescifrabile.
La scară mai mică, un exemplu îl putem considera transformarea industriei software către un model deschis “open-source”, în care codul este public, și în care companiile luptă să producă valoare adăugată pe aceasta bază. IA va fi pentru cunoaștere ceea ce “open-source” a fost pentru software. Ceea ce va conta va fi valoarea adăugată pe baza cunoașterii comoditizate.
Noua economie este deja aici. Este imposibil de oprit și foarte dificil de încetinit. Miliardarul Elon Musk împreună cu sute de alte personalități chiar încearcă, citând „riscuri grave pentru societate și umanitate”. Sunt întrebări importante legate de etică, empatie, suflet. Dar nu este doar despre software, algoritmi, super-tehnologii. E o reflecție a valorilor sociale și a aspirațiilor colective. Nimic însă nu poate opri tăvălugul: prea multe beneficii, prea mulți bani de făcut. Iată în imaginea de mai jos, publicata de McKinsey & Company în Noiembrie 2023, o estimare a impactului pe industrie și funcție. Tu unde te regăsești?
Link: https://www.mckinsey.com/~/media/mckinsey/business%20functions/mckinsey%20digital/our%20insights/the%20economic%20potential%20of%20generative%20ai%20the%20next%20productivity%20frontier/the-economic-potential-of-generative-ai-the-next-productivity-frontier-vf.pdf