duminică, mai 5, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InternePUNCTE-CHEIE. Despre investiții

PUNCTE-CHEIE. Despre investiții

Săptămâna 6-12 noiembrie. Proiectul legii pensiilor a fost aprobat de Executiv, Alstom anunță o investiție de peste 50 de milioane de euro într-un nou depou în București și Copper Beech Urban Development planifică o investiţie în valoare de 745 milioane de lei în dezvoltarea unui parc fotovoltaic.

Săptămâna trecută, Executivul a aprobat proiectul legii pensiilor, care a provocat controverse în Coaliţie. „Noua lege vine să corecteze inechitățile dintre cei care au muncit la fel dar au ieșit la pensie în ani diferiți, dintre bărbați și femei, între cei care încasează indemnizația minimă socială. Eliminarea plafonului de 9,4% din PIB care îngheța pensiile românilor până în 2070 este în mod direct legată de adoptare legii în Parlament până pe data de 20 noiembrie”, a transmis joi Guvernul.

Compania de consultanţă imobiliară CBRE a lansat o analiză asupra pieţei imobiliare comerciale locale, care arată că piaţa de birouri a încheiat trimestrul 3 al anului într-o notă pozitivă, volumul investiţiilor din România ridicându-se la 15 milioane de euro, cu un total estimat de aproximativ 69 de milioane de euro pentru anul în curs. În ciuda unei creşteri a stocului total care a condus la o rată de neocupare de sub 16%, previziunile sugerează o scădere la 12% în următoarele 6-9 luni din cauza încetinirii anticipate. 

În aceeași notă, datele companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox relevă faptul că suprafaţa medie a unei tranzacţii de spaţii de birouri a fost de 1.810 metri pătraţi in primele 9 luni ale anului, cel mai ridicat nivel al ultimilor 4 ani şi apropiat de recordul din 2019, de 1.900 metri pătraţi. De asemenea, faţă de ultimii doi ani (2022 și 2021), suprafaţa medie a unei tranzacţii cu spaţii de birouri în acest an a crescut cu 35%, dinamică ce s-a reflectat în activitatea totală de închiriere din primele 9 luni (de 347.000 metri pătraţi), cu 56% peste volumul din perioada similară a anului trecut.

Alstom a anunțat o investiție de peste 50 de milioane de euro într-un nou depou în București pentru mentenanța celor 37 de trenuri de pasageri Coradia Stream, achiziționate de Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF). Compania de mobilitate, care asigură mentenanța flotei metroului din București, a contractat achiziționarea a 30.000 de metri pătrați care includ mai multe clădiri pe Calea Griviței din centrul Bucureștiului, cu acces direct la magistrala feroviară. Tranzacția a fost încheiată cu Atelierele Grivița, companie din București specializată în reparații de material rulant. 

Sameday, controlată de eMag, contractează un împrumut de 25,3 milioane de euro de la Banca Transilvania, pentru susținerea planului de investiții pe termen mediu. În cadrul acordului, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) acoperă 65% din riscul de credit al Băncii Transilvania în tranzacţie. Împrumutul este destinat susținerii planurilor de investiții pe termen mediu ale companiei și extinderii infrastructurii de livrare prin Sameday easybox. 

Copper Beech Urban Development, subsidiară a Copper Beech Group, planifică o investiţie în valoare de 745 milioane de lei, din care peste 74 de milioane de lei din PNRR, în dezvoltarea unui parc fotovoltaic de ultimă generaţie. Parcul fotovoltaic din Bucşani este proiectat să aibă o capacitate instalată de aproximativ 130 MW și o producţie anuală estimată de aproximativ 174 milioane de kilowatti-oră (kWh).

Compania de distribuţie şi logistică Aquila anunţă semnarea unei promisiuni de vânzare-cumpărare pentru compania Romtec Europa SRL, producător de lichide şi aerosoli pentru întreţinerea autoturismelor. Valoarea totală a tranzacţiei este de 3,2 milioane de euro, din care se vor scădea datoriile existente la data semnării contractului de vânzare-cumpărare a părţilor sociale. 

Georgiana Costea
Georgiana Costea
Licențiată în Relații Internaționale și Studii Europene, cu un masterat în același domeniu, Georgiana Costea a debutat în presă abordând politica internă și externă. Între timp, s-a concentrat pe zona economică, cu accent pe energie și IT, în cadrul revistei de business Forbes România.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare