sâmbătă, mai 4, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InternePUNCTE-CHEIE. Un model de economie circulară 

PUNCTE-CHEIE. Un model de economie circulară 

În săptămâna 27 noiembrie - 3 decembrie a fost lansat oficial în România Sistemul Garanție-Returnare, prin care țara noastră ar putea colecta 7 miliarde de ambalaje anual. În altă ordine de idei, producătorul de îmbrăcăminte Canada Goose a preluat fabrica românească de tricotaje de lux Paola Confecţii, Ministrul Energiei a anunţat semnarea a 9 noi contracte de finanţare în cadrul Fondului pentru Modernizare și OMV Petrom a încheiat un parteneriat cu Vulcangas România pentru deschiderea de staţii de alimentare cu gaz natural comprimat şi lichefiat.

Săptămâna trecută a debutat cu o analiză îngrijorătoare realizată de firma de consultanță Frames, potrivit căreia peste 70% dintre dezvoltatorii imobiliari din România prezintă un risc major de insolvență, pe fondul accentuării provocărilor generate de scăderea vânzărilor din imobiliare și a creșterii taxelor. Datele Frames arată că, în 2023, datoriile acestora au crescut la peste 100 de miliarde de lei, pe fondul majorării costurilor operaționale și accentuării blocajului financiar, iar potrivit analizei datelor financiare din 2022 și dinamicii de business din 2023, 69,94% dintre cele 7.158 de firme cu cod caen 4110 înregistrat un risc foarte mare de insolvență, iar alte 3,63% un risc mare de blocaj economic.

Una dintre cele mai importante știri este reprezentată de lansarea Sistemului Garanție-Returnare (SGR), administrat de RetuRO, prin care clienții vor plăti o garanție de 0,50 RON atunci când vor achiziționa orice produs din categoriile apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin sau băuturi spirtoase, în ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse intre 0,1 l și 3 l inclusiv. Potrivit datelor anunţate de Ministerul Mediului, prin Sistemul de Garanție-Returnare, România va colecta 7 miliarde de ambalaje anual, plasându-se astfel pe locul 2 după Germania la colectarea de ambalaje, și va colecta şi recicla de 3,5 ori mai multe ambalaje decât Slovacia, care are de colectat şi reciclat aproximativ 2 milioane de ambalaje pe an. De asemenea, o analiză a Green Environment Support, companie de consultanţă şi audit de mediu de pe piaţa locală, arată că, prin acest sistem, România va putea recicla cu până la 80% mai mult şi va deveni un model de economie circulară în Europa Centrală şi de Est.

În sectorul energiei, Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunţat semnarea a 9 noi contracte de finanţare în cadrul Fondului pentru Modernizare, Program Cheie 3- Sprijin pentru extinderea şi modernizarea reţelei de distribuţie a energiei electrice, cu o valoare totală de peste 680 de milioane de lei. 

OMV Petrom a încheiat un parteneriat cu Vulcangas România pentru deschiderea de staţii de alimentare cu gaz natural comprimat şi lichefiat, iar prima staţie se estimează că va fi operaţională în anul 2025 şi va fi instalată în benzinăria Petrom din localitatea Chitila Sat, judeţul Ilfov. Transportul de marfă pe bază de GNL/CNG generează o cantitate de emisii de dioxid de carbon cu aproximativ 15% mai redusă, emisii de oxizi de sulf cu 50% mai puţine şi aproape nu generează emisii de particule grele. 

Rompetrol Rafinare a anunțat că a crescut capacitatea de stocare pentru motorină, după ce două dintre rezervoare au fost modernizate în urma unei investiţii de 6,4 milioane de dolari, parte dintr-un program amplu care vizează majorarea cu 20 de procente a capacităţii de stocare a companiei. Rompetrol Rafinare are în derulare proiecte pentru reabilitarea altor două rezervoare, de reziduu de vid, cu o capacitate de 10.000 de metri cubi, respectiv distilat de vid, cu o capacitate de 5.000 de metri cubi. 

Nuclearelectrica a semnat un acord de cooperare cu Framatome pentru a explora posibilitatea producerii izotopului medical Lutetium-177 la centrala nuclearo-electrică de la Cernavodă. Domeniul de aplicare iniţial al acordului include un studiu tehnic de fezabilitate, bazat pe tehnologia de producţie a izotopilor a companiei Framatome, implementată cu succes în Canada în 2022. Framatome şi Nuclearelectrica vor lucra împreună pentru a analiza cum să maximizeze infrastructura existentă la Cernavodă pentru a produce izotopi medicali, suplimentar faţă de energia curată, sigură, fiabilă şi fără emisii de carbon generată în prezent. Lutetium-177 este utilizat pentru o varietate de tratamente pentru cancer. 

Nu în cele din urmă, producătorul canadian de îmbrăcăminte Canada Goose a preluat fabrica românească de tricotaje de lux Paola Confecţii, care produce pentru o serie de alte mărci importante, printre care Paul&Shark, Marks&Spencer, Benetton, Prada, Moncler şi Valentino, potrivit profit.ro. Fabrica, cu peste 250 de angajați, operează pe piaţă de 22 de ani și a colaborat cu Canada Goose încă din 2007.

Georgiana Costea
Georgiana Costea
Licențiată în Relații Internaționale și Studii Europene, cu un masterat în același domeniu, Georgiana Costea a debutat în presă abordând politica internă și externă. Între timp, s-a concentrat pe zona economică, cu accent pe energie și IT, în cadrul revistei de business Forbes România.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare