vineri, martie 1, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneO filială a Nuclearelectrica a cumpărat active ale Companiei Naţionale a Uraniului,...

O filială a Nuclearelectrica a cumpărat active ale Companiei Naţionale a Uraniului, de peste 3 mil. de euro

Ministerul Energiei anunță marți că, în cadrul unei licitații organizate de către administratorul judiciar al Companiei Naționale a Uraniului, aflată în insolvență, Fabrica de Prelucrarea Concentratelor de Uraniu a cumpărat activele aferente fluxului tehnologic al Uzinei R de la Feldioara, completând astfel circuitul nuclear integrat românesc. 

„Pachetul de active cuprinde terenuri, construcții și construcții speciale, echipamente tehnologice, aparate și instalații de măsurare, control și reglare, mijloace de transport, instalații tehnice și mașini, mijloace fixe de natura obiectelor de inventar, mobilier și aparatură birotică și stocuri și a fost achiziționat la prețul de 3.286.354 euro, exclusiv TVA”, anunță Ministerul.

Potrivit datelor transmise în comunicatul de presă, din preţul total de adjudecare de 17.513.852,27 lei, adjudecatarul a achitat suma de 1.634.172,39 lei în contul societăţii Companiei Naţională a Uraniului SA, cu titlu de garanţie de participare la licitaţie, care conform Regulamentului de vânzare prin licitaţie publică a activului din patrimoniul debitoarei CNU SA, se converteşte în avans, adjudecatarul având obligaţia de a achita diferenţa de preţ de 15.879.679,88 lei până la data de 4 ianuarie 2024.

Licitația a fost organizată de un consorțiu format din Expert Insolvență SPRL Filiala București și Aktiv-Lex Insolvență SPRL.

Anterior, în luna decembrie 2022, Compania Națională a Uraniului a finalizat tranzacția referitoare la fluxul tehnologic aferent uzinei E de la Feldioara.

“Mă bucur să văd că această tranzacție a fost încheiată. Am solicitat urgentarea tranzacției, în vederea recuperării circuitului nuclear integrat în cadrul unui operator puternic și strategic, Societatea Nuclearelectrica SA. Tranzacția de astăzi reprezintă un pas mare în vederea asigurării securității nucleare și a securității energetice a României. Proiectele României în domeniul nuclear civil sunt ambițioase și arată angajamentul statului român pentru o sursă de energie accesibilă, sigură pentru mediul înconjurător și capabilă să ofere condiții pentru dezvoltare economică, fiind sursă de producție energetică în bandă. În acest moment, în cadrul SNN pot fi derulate toate procesele tehnologice, de la mineritul de uraniu, la procesarea, rafinarea și transformarea în combustibil nuclear și exploatarea acestuia în cadrul Centralei de la Cernavodă. Această viziune e necesară pentru dezvoltarea accelerată a programului nuclear civil românesc, obiectiv pe care mi l-am asumat de la preluarea mandatului”, a transmis Ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Georgiana Costea
Georgiana Costea
Licențiată în Relații Internaționale și Studii Europene, cu un masterat în același domeniu, Georgiana Costea a debutat în presă abordând politica internă și externă. Între timp, s-a concentrat pe zona economică, cu accent pe energie și IT, în cadrul revistei de business Forbes România.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare