joi, mai 2, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneJurnalista Emilia Șercan protestează singură împotriva deciziei de închidere a dosarului de...

Jurnalista Emilia Șercan protestează singură împotriva deciziei de închidere a dosarului de kompromat: „Nu pot accepta decizia de clasare a dosarului”

De pe data de 24 noiembrie, jurnalista Emilia Șercan stă, vreme de câteva ore, zilnic, în frig, în fața Parchetului General și Parchetului Curții de Apel București. În mână ține una dintre fotografiile personale, publicate în mod abuziv în cadrul unei acțiuni de kompromat, care a vizat-o imediat după publicarea unei anchete privitoare la teza de doctorat a fostului premier, Nicolae Ciucă.

Totul se întâmplă după ce Parchetul Sectorului 4 a decis să renunțe la urmărirea penală în dosarul amenințărilor primite de jurnalista Emilia Șercan pe motiv că „nu există un interes public în urmărirea faptei” și după decizia de închidere a dosarului de kompromat, în care procurorul de caz a constatat că trei infracțiuni dintre cele reclamate de jurnalistă nu există, iar că alte patru nu sunt prevăzute de legea penală.

Practic, asta a dus la închiderea oricărei cercetări asupra acțiunii de kompromat pe care jurnalista o acuză de luni întregi și la scăderea încrederii în autoritatea publică care pare să nu aibă nicio problemă când jurnaliștii sunt amenințați sau compromiși în urma dezvăluirilor pe care le fac în interes public.

Din noiembrie, Emilia Șercan a decis să înceapă un protest solitar. El constă în faptul că jurnalista merge singură în fața Parchetului General și Parchetului Curții de Apel București, unde petrece câteva ore în frig, ținând în mână chiar una dintre fotografiile prin intermediul cărora s-a încercat compromiterea ei.

Jurnalista spune că nu poate accepta închiderea respectivului dosar și că această decizie de închidere a dosarului i-a călcat în picioare demnitatea de om și de femeie.

Protestul meu este împotriva scandaloasei decizii de închidere a dosarului de kompromat, în care procurorul a constatat că 3 infracțiuni dintre cele reclamate de mine nu există, iar că alte 4 nu sunt prevăzute de legea penală. Protestul meu este față de impunitatea pe care instituția parchetului o oferă tuturor celor implicați în acțiunea de compromitere a mea, orchestrată de oameni din poliție, iar apoi mușamalizată de, cel mai probabil, oameni cu legături cu un serviciu de informații.„, a explicat Emilia Șercan într-o postare în social-media.

Aceasta spune că, pe parcursul protestului său, a și răcit, dar crede că demersul e necesar pentru a sublinia și mai mult nedreptatea care se face în cazul său. Ea spune că va continua protestul și în zilele care vin, cu una dintre fotografiile personale publicate în mod repetat în scopul compromiterii ei.

„Nu pot accepta decizia de clasare a dosarului, în condițiile în care ancheta nu a fost făcută corespunzător, iar acte de urmărire penală esențiale fie nu au fost făcute deloc, fie au fost făcute de mântuială, întotdeauna în favoarea vinovaților și cu scopul evident de a îngropa adevărul. Dincolo de toate deciziile năucitoare din dosar, un procuror a spus că publicarea repetată a unor fotografii intime nu reprezintă deloc violare a vieții private. Acel procuror nu a văzut intenția, premeditarea și forma continuată a faptei, spunând că publicarea unor fotografii intime făcute în casă nu reprezintă violare a vieții private a unui cetățean. Parchetul mi-a călcat în picioare demnitatea de om și de femeie, decizia fiind de neacceptat pentru mine. Decizia e un uriaș act de nedreptate, de injustiție.” – a mai punctat jurnalista.

Amintim că, după publicarea informațiilor despre plagiatul de care s-ar face vinovat premierul României, Nicolae Ciucă, jurnalista Emilia Șercan a început să primească mesaje de amenințare. N-a trecut mult timp și au apărut și fotografiile personale, realizate în spațiul privat al propriei locuințe, fotografii pe care jurnalista nu le-a făcut niciodată publice. Succesiunea evenimentelor seamănă izbitor de mult cu situații de kompromat, aplicate mai ales în sfera regimurilor totalitare, în care viața privată a jurnaliștilor e folosită ca metodă de șantaj și presiune.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare