joi, mai 2, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneAutoritățile publice complică problema câinilor fără stăpân. Coaliția pentru Protecția Animalelor condamnă...

Autoritățile publice complică problema câinilor fără stăpân. Coaliția pentru Protecția Animalelor condamnă ferm promulgarea și modificarea ordonanței 155

Deși se discută de ceva vreme în spațiul public despre modurile eficiente și etice de a gestiona problema animalelor fără stăpân, cu precădere când vine vorba despre câini, autoritățile publice din România par să nu înțeleagă niciuna dintre opiniile experților. Și iau decizii care complică problema, fără să genereze niciun fel de îmbunătățire a situației. Una dintre aceste decizii este promulgarea OUG 155, modificată cu noi prevederi care pun pe jar ONG-urile preocupate de situația acestor animale fără stăpân.

Președintele Iohannis a promulgat la sfârșitul săptămânii trecute modificarea ordonanței de urgență 155, cu niște noi prevederi despre care ONG-urile în materie spun că vor genera numai complicații și o amplificare a problemei câinilor. Coaliția pentru Protecția Animalelor susține că noua lege 368/2023 abordează tot efectul, în loc să abordeze cauza, și vine cu o serie de nereguli care afectează oamenii și animalele, oferind contextul propice pentru extinderea problemei, în contextul în care situația din teren este absolut critică deja. 
 
Coaliția susține că principalele prevederi care vor duce la amplificarea problemei sunt:
 

  • Facilitarea deschiderii de noi adăposturi la nivel județean, în condițiile în care România are nevoie de centre și campanii de sterilizare masive, nu de noi adăposturi publice. Adăposturile publice nu oferă bunăstare animalelor, au costuri enorme recurente și nu au utilitate pe termen lung în cazul unui management sănătos al populației de câini, care abordează sursa și nu efectul. În plus, au un impact de mediu uriaș, care crește și mai mult odată cu incinerarea atâtor cadavre – peste 1 200 0000 de câini au fost eutanasiați de când legea oferă posibilitatea.

 Adăposturile existente deja sunt adevărate lagăre care trebuie renovate și reorganizate. Cu cât vom captura mai mulți câini, cu atât vom cheltui mai mult și ne vom îndepărta de singurele soluții dovedite ca fiind eficiente și etice în managementul animalelor de companie. La un simplu calcul matematic, apturarea nu poate ține pasul cu înmulțirea câinilor. 

  • Se introduce „gestiunea delegată” – aceasta poate acoperi eventuale nelegalități în modul de delegare a serviciului și entitățile care pot gestiona aceste servicii. Se face o eroare considerând că gestiunea delegată și concesionarea serviciului sunt lucruri distincte, legislația națională arătând clar că gestiunea delegată se face prin concesionare. Prevederea poate lăsa loc de interpretare pentru modul în care se va realiza „gestiunea delegată.”
  • Se prevede că „operatori ai serviciului pot fi persoane juridice care pot presta activități în domeniul protecției animalelor”, în condițiile în care nu există cod CAEN pentru protecția animalelor, aceste activități pot fi prestate doar de Asociații pentru protecția animalelor; protecția animalelor este un domeniu social, nu menit să aducă profit. 
  • Se introduce posibilitatea capturării câinilor cu arma de captură, însă arma de captură nu este definită și nu este reglementat nici în ce condiții se va folosi; armele de captură folosite abuziv sunt deosebit de periculoase pentru oameni și animale. 
  • Actuala formă care privește posibilitatea sterilizării și din bugetele consiliilor județene trebuie modificată în obligativitate, atât pentru consiliile locale cât și pentru cele județene. Deja art. 41 din HG 1059 prevede că „pot” fi asigurate fonduri pentru sterilizare din partea consiliilor locale, însă faptul că nu există o obligativitate în acest sens rezultă în refuzul acestor cereri, motivația fiind lipsa de fonduri, care sunt cheltuite în mod recurent și exclusiv, de zeci de ani, pe capturare, ignorând sursa problemei și singura modalitate de a opri fluxul de câini. Solicităm consiliilor locale și județene să folosească eficient bugetele publice dedicate câinilor, conform recomandărilor de bună practică universal valabile, și să folosească acest articol în acord cu nevoile societății. 

Capturarea brutală și continuă a câinilor din România a provocat traume pentru generații întregi de oameni și copii.

Încă din 2012, reputata Universitate Maxwell Plant arăta că în România, peste 80% dintre copii au fost expuși la violență împotriva animalelor.

În 2024, toate țările vor fi nevoite să prezinte ONU inițiativele și acțiunile pe care le-au făcut pentru a reduce impactul violenței împotriva animalelor asupra dezvoltării personalității copiilor. România trebuie să lucreze urgent pentru a rezolva acest aspect, rezultatele studiului ONU arătând clar impactul negativ asupra copiilor. – mai arată Coaliția pentru Protecția Animalelor într-un comunicat de presă.
 
Reiterăm politicienilor nevoia urgentă de a aborda un management eficient și etic al animalelor de companie, în acord cu toate țările care au reușit demult să rezolve problema. Avem nevoie urgentă de centre de sterilizare și campanii masive de sterilizare, în paralel cu campanii pentru deținerea responsabilă a câinilor. Întreaga comunitate de specialiști vă stă la dispoziție pentru a începe să implementăm în premieră un program național de management al animalelor de companie. Atașăm de asemenea propunerea noastră legislativă pentru OUG 155, care din păcate nu a fost luată în considerare până în prezent.” – mai punctează specialiștii din cadrul Coaliției pentru Protecția Animalelor.

REDACTIA
REDACTIAhttps://investigatoria.ro/
Investigatoria este un site on-line de investigație, reportaje și știri cu acoperire națională, care își propune să aducă în România conceptul de “jurnalism constructiv “. Practic, el pune laolaltă problema și soluția ei, astfel încât să genereze schimbare autentică în societate. Încă de la început, publicația a abordat subiecte dificile care au avut impact nu doar la nivelul traficului, ci și la nivelul efectelor. S-au scris investigații din domeniul traficului de persoane, fraudelor din fonduri europene, spălării de bani, corupției și traficului de influență. Pe termen lung, Investigatoria își propune, așa cum susține și prin motto, să pună realitatea sub lupă și să dea un cadru inovativ de înțelegere a lumii, exact așa cum e ea: cu lumini și umbre.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare