joi, mai 2, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InternePUNCTE-CHEIE: Pregătiri pentru 2024

PUNCTE-CHEIE: Pregătiri pentru 2024

Săptămâna trecută, Guvernul a aprobat legea bugetului de stat, dar şi bugetul asigurărilor sociale, care ar urma să fie dezbătute săptămâna aceasta de Parlament. În rest, marile companii anunță progrese în proiectele lor, finalizarea unor investiții și planuri pentru anul viitor.

În săptămâna 11-17 decembrie, Guvernul a aprobat bugetul pentru 2024. Vezi aici prezentarea.

În mediul de business, compania românească de curierat FAN Courier anunță un buget de investiții de 35-40 de milioane de euro pentru anul viitor, asemănător cu cel de anul acesta. Potrivit news.ro, compania estimează o creştere a afacerilor din acest an cu 15%, la peste 250 de milioane de euro, iar în următoarea perioadă își propune consolidarea prezenței în Europa și dezvoltarea de noi puncte de legătură între piaţa autohtonă şi cea vest-europeană.

OMV Petrom a anunțat „progrese semnificative” în implementarea proiectului Neptun Deep, peste 80% din valoarea contractelor de execuţie fiind atribuită. Compania a semnat un acord estimat la 325 de milioane de euro pentru platforma de foraj semi-submersibilă Transocean Barents, pentru o perioadă minimă de un an şi jumătate, alături de un contract de aproximativ 140 de milioane de euro cu Halliburton România pentru servicii integrate de foraj.  Acestea se adaugă contractului de 1,6 miliarde de euro anunţat anterior cu Saipem pentru instalaţiile offshore, precum şi altor contracte mai mici.

PepsiCo, unul dintre cei mai mari jucători din industria de produse alimentare și băuturi, a anunțat joi o investiție de 13 milioane de dolari în instalarea unei linii de producție de ultimă generație complet automatizate la fabrica de băuturi răcoritoare din Dragomirești. Potrivit unui comunicat de presă, noua linie de producție este integrată complet în fluxul automatizat din depozit, prin intermediul roboților ghidați automat, care preiau și stochează paleții. Investiția produce aproximativ 1 milion de sticle pe zi, cu un consum de energie mai mic cu aproximativ 30% în comparație cu liniile convenționale. De asemenea, mai arată compania, eficiența în consumul de energie per litru produs este cu 30% mai mare, linia produce cu 60% mai multe băuturi pe unitatea de timp, utilizează cu 20% mai puțin dioxid de carbon și reduce consumul de apă cu 30% per litru de băutură produs. 

În infrastructura românească, a fost finalizată investiția de 52,58 milioane de lei pentru reabilitarea biroului vamal de frontieră Siret, cel mai mare punct de comunicaţie cu Ucraina, în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare, co-finanţat de Uniunea Europeană. „Acest proiect se încadrează în obiectivele strategice din Master Planul General de Transport al României şi contribuie la atingerea obiectivelor prevăzute în strategia Europa 2020 de creştere durabilă. Şi, cel mai important aspect este că, prin intervenţiile realizate la acest birou vamal, se prevede o scădere a timpilor de aşteptare cu cel puţin 25%”, a declarat preşedintele Autorităţii Vamale Române, Ion Cupă.

De asemenea, Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA a anunțat semnarea contractului de modernizare a infrastructurii feroviare, în valoare de 1,34 miliarde lei, fără TVA, pentru Lotul 1 CARANSEBEŞ – LUGOJ, aferent obiectivului „Modernizarea liniei CF Caransebeş – Timişoara – Aradˮ, finanţat cu fonduri nerambursabile prevăzute în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), Componenta 4 – Transport sustenabil. Durata contractului este de 42 de luni pentru proiectare şi execuţie, din care 6 luni pentru elaborarea proiectului tehnic şi 36 de luni pentru execuţia lucrărilor. 

În rest, Primăria Brașov anunță joi semnarea contractului pentru realizarea parcului fotovoltaic amplasat pe o suprafață de 22 de hectare în cartierul Stupini, cu o putere de 20 de MW și care va asigura aproximativ 90% din necesarul pentru școli, clădiri publice și iluminat. Potrivit unui comunicat de presă, durata de implementare este de 120 de zile, din care 30 de zile etapa de proiectare și 90 de zile execuția lucrărilor, iar valoarea investiției se ridică la 75 de milioane de lei, o parte fiind asigurată prin finanțare nerambursabilă prin Programul Operațional Infrastructură Mare. Lucrările vor fi realizate de către Synergy Construct – în calitate de lider, Else Enerji Anonim Sirketi – terț, Graphein Topo – subcontractant; ZOORK – subcontractant; Eds Electric SRL – subcontractant.

Primăria Sibiu a accesat un proiect european în valoare de 59 milioane de lei, în cadrul Programului Regiunea Centru, pentru reabilitarea imobilului Maria Tereza şi transformarea acestuia într-un centru educaţional. ’’Imobilul Maria Tereza este un monument istoric de categoria A, construit în secolul al XVIII-lea. Prin acest proiect în valoare de 59 de milioane de lei, pentru care am obţinut finanţare europeană, continuăm să îngrijim patrimoniul construit valoros al oraşului, dar creăm în acelaşi timp şi spaţii noi pentru educaţie. Reabilitarea acestei construcţii presupune lucrări de eficientizare energetică, consolidare şi restaurare a elementelor cu valoare istorică’’, a declarat Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu, într-un comunicat de presă.

Georgiana Costea
Georgiana Costea
Licențiată în Relații Internaționale și Studii Europene, cu un masterat în același domeniu, Georgiana Costea a debutat în presă abordând politica internă și externă. Între timp, s-a concentrat pe zona economică, cu accent pe energie și IT, în cadrul revistei de business Forbes România.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare