vineri, mai 3, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InternePUNCTE-CHEIE. Un an nou (fericit)

PUNCTE-CHEIE. Un an nou (fericit)

Săptămâna 25-31 decembrie. Iohannis a promulgat legea bugetului de stat, Ministerul Economiei a prezentat Strategia Industrială a României 2023-2027, iar o analiză a PwC România arată că noul an va aduce taxe mai mari pentru multe companii şi persoane fizice.

Recapitulăm cele mai importante știri din ultima săptămână a anului 2023:

Autoritatea pentru Reformă Feroviară a publicat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice licitaţia pentru achiziţia a 12 automotoare în tracţiune electrică pe bază de pile de combustie cu hidrogen, destinate transportului feroviar de călători. Valoarea achiziţiei este cuprinsă între 1.596.354.562 lei, fără TVA, şi 2.468.146.243 lei, fără TVA, în funcţie de durata serviciilor conexe contractului – 15, respectiv 30 de ani. Durata contractului va fi de 215 luni.

GDF International, acţionarul majoritar al Engie România, a cumpărat întreaga participaţie a Fondului Proprietatea în capitalul social al furnizorului şi distribuitorului de gaze Engie România, cu 432,61 milioane lei. ”În continuarea raportului curent publicat în 11 decembrie 2023, Franklin Templeton International Services S.À R.L., în calitate de administrator de fond de investiţii alternative a şi administrator unic al Fondul Proprietatea SA, doreşte să informeze acţionarii că Fondul, în calitate de vânzător şi GDF International SA, în calitate de cumpărător, au încheiat la 22 decembrie 2023 un contract de vânzarecumpărare cu privire la întreaga participaţie a Fondului în capitalul social al Engie România SA în schimbul unei sume totale în contravaloare de 432.616.167,75 lei”, arată un anunț publicat la Bursa de Valori București.

TTS a încheiat două contracte de furnizare servicii logistice integrate, în valoare cumulată de 39,5 milioane de euro.“TTS (TRANSPORT TRADE SERVICES) S.A. (“TTS” sau ”Societatea”) informeaza ca in data 21.12.2023, Consiliul de Administratie al Societatii a aprobat incheierea a doua contracte de furnizare servicii logistice integrate, fiecare avand o valoare mai mare decat pragul de raportare de 65.604.122 RON (10% din cifra de afaceri neta inregistrata de TTS in anul 2022), calculat potrivit prevederilor art. 234 alin. (1) lit. i) din Regulamentul ASF nr. 5/2018 privind emitentii de instrumente financiare si operatiuni de piata, si a mandatat conducerea executiva sa negocieze conditiile contractuale si sa incheie cele 2 contracte”, arată raportul transmis Bursei de Valori București.

Societatea Complexul Energetic Valea Jiului SA va primi un ajutor de stat în valoare de 349,954 milioane lei, pentru perioada decembrie 2023 – 30 iunie 2024. Banii sunt destinaţi “consolidării a 13 galerii, abataje şi alte tipuri de lucrări miniere neglijate în ultimii 34 de ani”, aflate în stare de degradare avansată şi care făceau imposibilă atât neutralizarea cărbunelui din zăcământ cât şi continuarea activităţii de punere în siguranţă, potrivit unui comunicat al Ministerului Energiei.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea bugetului de stat pe anul 2024 şi legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2024. 

Ministerul Afacerilor Interne a anunțat oficial că România a ajuns la un acord politic împreună cu Austria și Bulgaria privind extinderea Spațiului Schengen cu România și Bulgaria, cu frontierele aeriene și maritime, începând cu luna martie 2024. 

Ministerul Economiei a prezentat Strategia Industrială a României 2023-2027. ”Documentul programatic are dublu scop, respectiv definirea viziunii naţionale asupra politicii industriale, prin raportare la contextul european şi internaţional şi propunerea de intervenţii de sprijin pentru sectorul industrial, ca urmare a procesului de adaptare al acestuia la dubla tranziţie, digitală şi verde”, precizează ministerul.

O analiză semnată de Daniel Anghel, partener şi lider al Departamentului de Consultanţă Fiscală şi Juridică, PwC România, arată că anul 2024 va aduce taxe mai mari pentru multe companii şi persoane fizice şi, implicit, o scădere a veniturilor, a consumului, a investiţiilor pentru că statul are nevoie de resurse financiare suplimentare. Potrivit acestuia, politica fiscal-bugetară va continua în direcţia majorării taxelor şi în anii următori, alte schimbări majore fiind de aşteptat în 2025.

Georgiana Costea
Georgiana Costea
Licențiată în Relații Internaționale și Studii Europene, cu un masterat în același domeniu, Georgiana Costea a debutat în presă abordând politica internă și externă. Între timp, s-a concentrat pe zona economică, cu accent pe energie și IT, în cadrul revistei de business Forbes România.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare