OMV Petrom anunță miercuri două tranzacții importante în portofoliul său de energie regenerabilă și decarbonizare a transporturilor: achiziția pachetului de 50% din acțiunile Electrocentrale Borzești, de la RNV Infrastructure, cu proiecte din surse regenerabile cu o capacitate de aproximativ 1 GW, din care 950 MW eolian și 50 MW fotovoltaic, și preluarea integrală a Renovatio Asset Management, proprietarul celei mai mari rețele de încărcare pentru vehicule electrice din România.
Alături de Renovatio, care deține peste 400 de puncte de încărcare în România, planifică să investească, până în 2027, circa 1,3 miliarde euro, inclusiv finanțare bancară, în surse regenerabile în România. „Contribuția OMV Petrom pentru achiziția și construcția acestor proiecte este estimată la până la 350 milioane euro”, potrivit reprezentanților. Odată cu achiziționarea Renovatio, OMV Petrom va deveni „cel mai mare jucător în domeniul mobilității electrice din România”, potrivit sursei citate, adăugând peste 400 de puncte de încărcare noi la rețeaua existentă. La sfârșitul anului 2023, rețeaua regională OMV Petrom număra aproximativ 270 de puncte de încărcare instalate, inclusiv prin parteneriate.
„Dezvoltarea reţelei de mobilitate electrică se adaugă eforturilor companiei de a contribui la decarbonarea transportului în România şi în regiune”, se mai arată în comunicatul OMV Petrom. Proiectele vor fi dezvoltate, construite și operate în parteneriat cu RNV Infrastructure.
„Ne bucură parteneriatul cu Renovatio. Cu aceste tranzacții progresăm semnificativ spre construirea unui portofoliu puternic și diversificat de proiecte regenerabile. Ambiția noastră este să ne menținem poziția de lider în domeniul energiei în sud-estul Europei, transformând în același timp afacerea pentru un viitor cu emisii reduse de carbon”, a declarat Christina Verchere, Director General OMV Petrom.
De asemenea, prin achiziționarea a 50% din cel mai mare portofoliu de proiecte eoliene din România, OMV Petrom completează portofoliul existent de proiecte fotovoltaice de 1 GW. Parcul fotovoltaic și cele patru parcuri eoliene vor fi construite în zona de nord-est a României și, conform estimărilor companiei, parcul fotovoltaic ar trebui să furnizeze energie electrică sistemului energetic național de la începutul anului 2024, în timp ce parcurile eoliene sunt estimate să înceapă treptat producția între 2025-2027. Proiectelor li s-a acordat deja acces la rețeaua națională de transport a energiei electrice.
Finalizarea tranzacțiilor este prognozată să aibă loc în prima parte a anului 2024, după îndeplinirea anumitor condiții.