vineri, aprilie 26, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InternePUNCTE-CHEIE. De ordinul milioanelor

PUNCTE-CHEIE. De ordinul milioanelor

Săptămâna trecută, Engie a semnat acordul pentru achiziţia unui parc eolian, Exim Banca Românească a acordat un pachet financiar Aeroportului Iași, iar ministrul Energiei şi directorul general Transgaz au semnat contractele de finanţare pentru două proiecte de investiţii.

Iată cele mai importante știri ale săptămânii 22-28 ianuarie:

Datele centralizate pe StopContrabanda.ro arată că autorităţile române au capturat peste 150 de milioane de ţigarete de contrabandă în 2023, cu o valoare totală, pe piaţa neagră, de aproape 110 milioane de lei (22 milioane de euro). Comparativ, în 2022 autorităţile au capturat peste 110 milioane de ţigarete de contrabandă, iar în urmă cu 5 ani, în 2018, volumul anual s-a ridicat la 112 milioane de ţigarete.

Compania de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox arată că dezvoltatorii au livrat anul trecut 11 proiecte de retail, totalizând aproximativ 215.000 de metri pătraţi, un nivel record al ultimilor 7 ani. Stocul de spaţii de retail la nivel naţional se situa la finalul anului trecut la 4,45 milioane de metri pătraţi, din care 54% reprezintă facilităţi de tip mall, 40% parcuri de retail şi 6% galerii comerciale.

Engie a semnat acordul pentru achiziţia unui parc eolian, deţinut majoritar de către Grupul EnerCap, în localitatea Chirnogeni din judeţul Constanţa. Parcul are o capacitate instalată totală de 80 MWp, iar producţia netă anuală estimată este de aproximativ 180 GWh, echivalentul consumului anual de energie electrică a 90.000 de gospodării.

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, şi Ion Sterian, directorul general al Transgaz, au semnat contractele de finanţare pentru două proiecte de investiţii: conducta de transport gaze naturale Marea Neagră – Podişor şi conducta de transport gaze naturale Gherceşti-Jitaru, inclusiv alimentarea cu energie electrică, protecţie catodică şi fibră optică. Proiectele sunt finanţare din Fondul pentru Modernizare, în valoare totală nerambursabilă de 93,5 milioane de euro: Conducta de transport gaze naturale Marea Neagră – Podişor are o valoare de 85,5 milioane de euro, iar proiectul conductei de transport gaze naturale Gherceşti-Jitaru (inclusiv alimentarea cu energie electrică, protecţie catodică şi fibră optică) are o valoare de 8 milioane de euro.

Exim Banca Românească a acordat un pachet financiar în valoare de circa 39 de milioane de euro pentru extinderea şi modernizarea infrastructurii aeroportuare a judeţului Iaşi. Obiectivul general al proiectului a fost dezvoltarea infrastructurii de transport prin construirea unui nou terminal pasageri T4, cu o suprafaţă de aproximativ 30.000 de metri pătraţi, o investiţie de aproximativ 100 de milioane de euro. Terminalul va fi operaţional din 31 martie, odată cu intrarea României în Schengen în ceea ce priveşte frontierele aeriene.

Casa de insolvență CITR a anunțat că fabrica de sârmă Dan Steel Group Beclean, aflată în procedură de faliment, a fost vândută, în cadrul unei licitaţii publice, pentru suma de 7,5 milioane de euro, către Intertranscom Impex SRL, producător de plasă sudată din Bacău. Fabrica vândută se află în localitatea Beclean, judeţul Bistriţa-Năsăud. 

Banca Europeană de Investiţii (BEI) a semnat un împrumut de 40 milioane euro cu compania austriacă Eldrive Holding GmbH pentru instalarea a 8.472 de staţii de încărcare a vehiculelor electrice (VE) în Bulgaria, Lituania şi România în următorii trei ani. Cu un sprijin financiar din partea InvestEU şi cel al BEI, Eldrive Holding plănuieşte să investească aproximativ 146 milioane euro în instalarea a 4.376 de staţii de încărcare noi pentru maşini electrice în România, 2.575 în Lituania şi 1.530 în Bulgaria.

Piaţa românească de fuziuni şi achiziţii (M&A) a înregistrat anul trecut 241 de tranzacţii, cu o valoare totală estimată de 7,1 miliarde de dolari, în creştere cu 6,1% faţă de 2022 şi o reducere de 6,2% ca număr de tranzacţii faţă de anul precedent, arată un comunicat al EY România. Cele mai active sectoare au fost cele de imobiliare, ospitalitate şi construcţii (17% din numărul de tranzacţii) şi produsele de consum şi retail (15,4%), urmate de tehnologie (12,4%) şi energie & utilităţi (12%). 

Georgiana Costea
Georgiana Costea
Licențiată în Relații Internaționale și Studii Europene, cu un masterat în același domeniu, Georgiana Costea a debutat în presă abordând politica internă și externă. Între timp, s-a concentrat pe zona economică, cu accent pe energie și IT, în cadrul revistei de business Forbes România.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare