sâmbătă, aprilie 27, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterneRaport: România, pe locul trei în Europa privind corupția, după Ungaria și...

Raport: România, pe locul trei în Europa privind corupția, după Ungaria și Bulgaria

Transparency International a publicat cel mai recent raport privind eforturile de combatere a corupției la nivelul întregii Uniuni Europene, dar și al Europei de Vest. Pentru prima dată în ultimii zece ani, s-a constatat o intensificare a fenomenului corupției.

Transparency International a analizat 180 de țări și teritorii din întreaga lume pentru a realiza raportul, folosind o scală de notare de la 0 (foarte corupt) la 100 (foarte cinstit). În urma analizei, experții au ajuns la concluzia că cea mai puțin coruptă țară din lume este Danemarca, fiind urmată de Finlanda și Noua Zeelandă.

În ciuda poziției bune pe lista generală, mai multe democrații de rang înalt, precum Suedia (82), Olanda (79), Islanda (72) și Regatul Unit (71), au înregistrat cele mai mici scoruri de până acum, de la pimul raport publicat în 2012.

“Scăderea scorului IPC regional în Europa de Vest și UE demonstrează că guvernele europene trebuie să ia mai în serios lupta împotriva corupției și susținerea statului de drept”, a declarat Flora Cresswell, coordonatorul regional al Transparency International pentru Europa de Vest, scrie Euronews. „Statele trebuie să își ridice standardele și să aplice mai bine propriile reguli pentru a intensifica eforturile împotriva corupției, protejând sistemul de justiție de interferențe și punând obstacole în calea grupurilor de interese puternice din politică.”

Potrivit Transparency International, eforturile de combatere a corupției au stagnat sau au scăzut în peste trei sferturi dintre statele din regiune. Cele mai performante țări au fost Danemarca (90), Finlanda (87) și Norvegia (84), în timp ce cele mai slab clasate au fost Ungaria (42), Bulgaria (45) și România (46).

Din totalul de 31 de țări din această regiune, doar șase și-au îmbunătățit în mod semnificativ scorul din 2012: Cehia (57), Estonia (76), Grecia (49), Letonia (60), Italia (56) și Irlanda (77). În comparație, Austria (71), Luxemburg (78), Suedia (82) și Marea Britanie (71) au scăzut semnificativ.

Polonia (54) a înregistrat, de asemenea, un declin de șapte puncte în ultimul deceniu din cauza „eforturilor depuse de fostul partid de guvernământ Lege și Ordine (PiS) de a monopoliza puterea în detrimentul interesului public”, se arată în raport. De asemenea, raportul a subliniat că Grecia (49) a obținut un scor foarte mic pe lista din 2023 din cauza independenței judiciare slabe.

Transparency International a scris în raport și despre propunerea legislativă anticorupție de la nivelul UE, care ar putea incrimina mita venită din afara spațiului comunitar. Unele dintre cele mai cunoscute scandaluri de corupție din istoria recentă au implicat spălarea de bani prin intermediul unor bănci din țări ale UE precum Danemarca (90), Germania (78) și Suedia (82). Eșecurile guvernelor de a supraveghea în mod adecvat băncile este unul dintre motivele pentru care se lucrează la o nouă autoritate de luptă împotriva spălării banilor la nivelul organizației internaționale. Deși a examinat în principal cazurile de corupție transfrontalieră din Africa, raportul a constatat, de asemenea, că Elveția (82), deși a obținut un punctaj ridicat, încă se confruntă cu statutul său de paradis fiscal și hub de spălare a banilor, unde elitele străine corupte pot găsi cu ușurință intermediari care să creeze și să administreze companii pentru ele.

Georgiana Costea
Georgiana Costea
Licențiată în Relații Internaționale și Studii Europene, cu un masterat în același domeniu, Georgiana Costea a debutat în presă abordând politica internă și externă. Între timp, s-a concentrat pe zona economică, cu accent pe energie și IT, în cadrul revistei de business Forbes România.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare