vineri, mai 3, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneNoul Cod Silvic poate costa România peste jumătate de miliard de euro

Noul Cod Silvic poate costa România peste jumătate de miliard de euro

Noul Cod Silvic pare a fi gândit în interesul mafiei lemnului. O spun cei de la USR, care cer coaliției de guvernare să nu adopte proiectul de lege în forma de acum, pentru că el ar putea costa România peste jumătate de miliard de euro.

Cei de la USR susțin că, dacă va fi adoptat în forma actuală, noul Cod Silvic nu face altceva decât să servească intereselor mafiei lemnului și ale dezvoltatorilor imobiliari. De altfel, săptămâna trecută, formațiunea politică a depus 51 de amendamente menite să repare prevederile problematice din cuprinsul proiectului care favorizează, de fapt, distrugerea pădurilor.

Din reforma care ar fi trebuit sa fie noul Cod silvic a ajuns să fie un instrument care să ajute mafia lemnului. Ne dispar pădurile sub ochii noștri de la an la an și oamenii care stau în fotolii confortabile la Ministerul Mediului țin partea infractorilor. Vrem reîntoarcerea în Codul Silvic, de urgență, a confiscării vehiculelor care transportă ilegal lemne. E o rușine că a fost scoasă. Țara asta nu poate fi condusă în favoarea infractorilor. Avem un patrimoniu național care trebuie protejat pentru generațiile viitoare: plămânii verzi ai României”, susține Diana Buzoianu, deputată USR și vicepreședintă a Comisiei pentru Mediu din Camera Deputaților.

Potrivit inițiatorilor celor 51 de amendamente, printre cele mai nocive prevederi incluse în noul Cod silvic sunt cele care dau liber la construit de vile în mijlocul pădurilor (prin dublarea suprafeței pe care se poate construi) și cele care îndulcesc sancțiunile aplicate hoților de lemne (prin eliminarea măsurii confiscării camioanelor folosite la transportul ilegal de material lemnos).

Sancțiunea confiscării vehiculelor a fost introdusă în anul 2020 în Codul silvic, printr-o lege co-inițiată și de parlamentari USR, și și-a dovedit eficiența în ultimii ani, dovadă stând sutele de camioane imobilizate pentru că transportau lemn furat.

Acum, fără nicio justificare, PSD și PNL vor să o elimine, ajutându-i practic pe cei care se îmbogățesc tăind ilegal pădurile României.

O petiție în scopul menținerii măsurii în Codul silvic a fost inițiată, zilele trecute, de societatea civilă și a adunat deja aproape 20.000 de semnături.

Totodată, Codul silvic în versiunea PSD-PNL dezincriminează tăierea fără drept a copacilor din afara fondului forestier și elimină cu totul obiectivele de împădurire, deși PNRR prevede ca trebuie plantate 2 milioane de hectare de păduri până în 2035 și primim și bani europeni pentru asta.

Noul Cod silvic, elaborat de Guvern doar pentru a bifa un jalon din PNRR – trim. II 2023, nu aduce reforme reale, de care industria are nevoie stringentă. Nu avem ținte, planuri, măsuri. Asta e dovada clară că PSD și PNL doresc un instrument prin care lasă loc, în continuare, pentru furtul pădurilor României, ale noastre, ale tuturor. USR a elaborat PNRR, am făcut un plan prin care să conservăm «aurul verde» al țării, iar coaliția de guvernare ne arată că nu este capabilă nici măcar să îl pună în aplicare și să ducă la îndeplinire țintele asumate”, afirmă Aurel Oprinoiu, senator USR și președintele Comisiei pentru mediu din Senat.

Sper ca, în ceasul al 13-lea, atât majoritatea parlamentară PSD-PNL, cât și domnul ministru Mircea Fechet să realizeze faptul că modificările Codului silvic favorabile mafiei pădurilor au capacitatea să scoată oamenii în stradă, cum s-a întâmplat în mai 2015. Nu-mi doresc, dar nici nu exclud faptul că, dacă vor continua cu această formă a Codului silvic, favorabilă celor care au distrus până acum pădurile României, campania electorală să fie marcată de proteste pentru păduri”, precizează Mihai Goțiu, activist de mediu și membru USR.

REDACTIA
REDACTIAhttps://investigatoria.ro/
Investigatoria este un site on-line de investigație, reportaje și știri cu acoperire națională, care își propune să aducă în România conceptul de “jurnalism constructiv “. Practic, el pune laolaltă problema și soluția ei, astfel încât să genereze schimbare autentică în societate. Încă de la început, publicația a abordat subiecte dificile care au avut impact nu doar la nivelul traficului, ci și la nivelul efectelor. S-au scris investigații din domeniul traficului de persoane, fraudelor din fonduri europene, spălării de bani, corupției și traficului de influență. Pe termen lung, Investigatoria își propune, așa cum susține și prin motto, să pună realitatea sub lupă și să dea un cadru inovativ de înțelegere a lumii, exact așa cum e ea: cu lumini și umbre.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare