vineri, iunie 21, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInvestigațiiTOȚI OAMENII LUI DRĂGUȘIN. Istoria celor mai generoase prietenii pe bani publici...

TOȚI OAMENII LUI DRĂGUȘIN. Istoria celor mai generoase prietenii pe bani publici din Alexandria

Reședința județului Teleorman, Alexandria, e un loc care i-a transformat pe mulți irelevanți în oameni de afaceri prosperi. Căci, în ciuda faptului că Alexandria este unul dintre cele mai slab cotate orașe ale României, modul în care circulă banul public face ca rețeta îmbogățirii peste noapte să funcționeze cu o precizie de ceasornic. Dar ce trebuie să faci ca să ajungi să te îmbogățești din bani oamenilor care plătesc taxe și impozite la bugetul local al reședinței județului Teleorman? Ei bine, cea mai scurtă cale e să fii prieten cu primarul. Cu Victor Drăgușin.

Un om care știe să vorbească frumos, care nu se teme să ia în brațe pensionarii care mor de foame (dar numai în campanie), nu se abține în a furniza public date cu caracter medical legate de oamenii care îl mai trezesc din visul de mărire în care s-a cufundat, exact cum a făcut-o și Dragnea la vremea lui, dar care e foarte generos cu prietenii. Prieteni care devin, firește, finanțatori atunci când e nevoie. De exemplu, în campaniile electorale.


Vă vom prezenta în acest material amplu care sunt oamenii de afaceri ai primarului de la Alexandria și, mai ales, care sunt sumele din bani publici de care aceștia beneficiază nu o dată la patru ani, ci anual, de mai multe ori. În funcție de cât de strânsă e relația.

Cum și-a câștigat deputatul Paul Stancu titlul de Rege al betonului”

Paul Stancu este unul dintre finanțatorii importanți ai PSD Teleorman, unul dintre oamenii care, fără partid, n-ar fi în stare să producă profit într-un butic de la colț de stradă, dar de care partidul are mare nevoie, așa că îi dă mijloacele necesare pentru a fi prosper și, deci, generos.

De asta, și parcursul  profesional al lui Paul Stancu a fost întotdeauna strict legat de zona politicii. Evident, jocul a început la PSD Teleorman, dar ulterior, Stancu s-a orientat, făcând afaceri și cu liberalii, pentru că PNDL a fost bun sub orice culoare. De fapt, banul n-are culoare.  

Dar cea mai mare calitate a lui Paul Stancu a fost aceea că a știut, ani la rândul, să fie în umbra evenimentelor. Ceva, însă, s-a întâmplat și în anul 2020 omul de afaceri și-a propus să iasă în lumina reflectoarelor și să candideze din partea PSD Teleorman, pe un loc secund, dar eligibil, pentru Camera Deputaților.

Povestea lui Paul Stancu e tipică. Cu ani în urmă, societatea Hidro Olt făcea cărțile în viața economică a Teleormanului. La acel moment, Florentin Negru, deținătorul firmei, avea în subordine trei directori, directorul tehnic al companiei fiind la acea vreme Paul Stancu. După moartea lui Florentin Negru, firma a fost vândută, iar Stancu a folosit dividendele pentru a-și deschide o afacere mai mică în Alexandria, având ca obiect de activitate lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale.

Evident, la începuturi, lucrările importante le-a prestat în comuna Bogdana, unde este și locul de baștină al afaceristului, ajungând să aibă o cifră de afaceri de cel puțin 2 miliarde și jumătate anual. De altfel, tot acolo, a contribuit la transformarea în primar a unui anume Marin Pirnea, membru PSD. Înainte de a-și depune candidatura pentru primăria Bogdana, Marin Pirnea a avut o discuție cu Paul Stancu, acesta din urmă asumându-și să poarte o negociere cu Liviu Dragnea pe tema sprijinului politic necesar la acea vreme aspirantului la fotoliul de primar.

Din sursele noastre, se pare că Dragnea s-ar fi întâlnit cu Paul Stancu și Marin Pirnea, astfel că Pirnea a primit binecuvântarea baronului roșu, dar și sprijinul financiar necesar în campanie de la omul de afaceri menționat. Nu e greu de intuit că având o asemenea susținere, Pirnea a câștigat alegerile din primul tur. Este de la sine înțeles că firma lui Paul Stancu, Instal Polcon SRL, primește ori de câte ori dorește încredințări directe, pe bani frumoși.

Pentru că până acum nu a fost persoană publică, ci doar om din umbră, Stancu nu are un CV publicat. Nici măcar în calitatea lui de reprezentant al neamului în Parlamentul României. Dar are o avere impresionantă. Din declarația lui de avere rezultă că Stancu e genul de om care își permite să împrumute și 110.000 de euro unei persoane fizice, dacă se pune problema. De altfel, a și făcut-o.

Omul mai deține terenuri agricole în suprafețe impresionante în comuna Bogdana.

Instal Polcon aparținea în 2010 unui anume Gheorghe Gaciu. Societatea avea drept activitate principală lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale. Anul următor, însă, din motive neclare, Gheorghe Gaciu se retrage din calitatea de administrator al companiei și îl numește, pe perioadă nelimitată, cu puteri depline, pe Paul Stancu, actualmente deputat PSD, ales în anul 2020.

Supranumit “Regele Betonului din Alexandria”, Paul Stancu s-a făcut cunoscut la nivel local prin abilitatea de a obține ușor și repede contracte din bani publici. Iar gurile rele spun că în sensul acesta a cântărit destul de greu relația de prietenie cu primarul Alexandriei, Victor Drăgușin, despre care se știe că e generos cu prietenii afaceriști.

De-a lungul anilor, compania a reușit să ruleze anual între 2 și 3 milioane de lei cu o medie de 15 angajați. Și cu acești 15 angajați, compania reușeste să obțină lucrări mari în fiecare an.

De pildă, în 2023, firma controlată de Stancu (pentru că în 2017, când a simțit că e loc în viața politică și pentru unul ca el, s-a retras oficial din administrarea companiei) câștiga  contractul 45431/5 septembrie 2023, în valoare de 1.380.390,46 lei pentru obiectivul ,,Execuție lucrări aferente obiectivului de investiții “Amenajare curte (covor asfaltic) la Liceul Teoretic Al. D. Ghica.

În același an, compania a obținut execuția de lucrări pentru realizarea obiectivului de investiții “Amenajare împrejmuire (spre strada Carpati-55ml), amenajare curte (alei, asfaltate teren de sport) la Colegiul Național Al.I.Cuza” pentru suma de 931.483,15 lei.

Iar succesul continuă și astăzi. Prin urmare, firma prietenului lui Victor Drăgușin a obținut un contract în valoare de 121.882,79 lei pentru reabilitări trotuare și intrări în curți pe strada HCC.

Succesul pe ruta comuna Islaz-București

O firmă pe care o întâlnim des în sfera companiilor privilegiate în contracte cu statul este Metropolitan Activ Construct. Care acum nu se mai numește așa, ci VLASSERV CONSTRUCT SRL cu sediul în buricul Bucureștiului, pe Bulevardul Unirii.

Ei bine, firma asta e creația unui anume Sorin Viorel Voinea din comuna Islaz, Teleorman, asociat la începutul activității cu Ion Pitiș din comuna Traian, Teleorman.

Dacă prin 2015, firma avea 0 angajați și niciun profit, în anul 2022 înregistra o cifră de afaceri de 9 milioane și jumătate lei și un număr de 43 de angajați.

Cum s-a putut așa ceva? Ei bine, tot pe prietenie. Firma aceasta a încheiat pe bani publici ai oamenilor din Alexandria un contract în valoare de nu mai puțin de 524.432,60 lei pentru reabilitarea trotuarelor și intrărilor în curți pe strada Meșteșugari, un contract de 3.540.185 lei pentru îmbunătățirea condițiilor infrastructurale  pentru comunitatea din zona blocurilor 100 din Alexandria și un contract de 3.401.967 lei pentru modernizarea, extinderea, dotarea și amenajarea curții interioare la Grădinița cu program prelungit “Ion Creangă” din Alexandria.

Nu e rău deloc! La fel cum n-a fost rău nici momentul în care această firmă, fără reputație și fără o istorie a performanțelor în domeniu, a prins, într-o asociere cu faimoasa Spring Road Cargo, un contract de aproape 1 milion de euro cu Ministerul Educației pentru lucrări la 9 grădinițe cu program normal.

Drăgușin și-a asumat bunăstarea oamenilor lui Dragnea?

La un moment dat, n-a mai fost chiar bine să te numeri printre oamenii lui Dragnea și nici printre purtătorii de acțiuni de la Tel Drum. Și atunci oamenii companiei n-au stat prea mult fără bani din contracte cu statul și au fondat o firmă nouă, TEAM STAR SUD 2019, care a început să preia contractele fostului Tel Drum de la autoritățile publice din Teleorman și nu numai. În liniște și fără complicații.

În anul 2020, compania TEAM STAR SUD înregistra o cifră de afaceri neobișnuit de mare: 19 599 878 lei, cu vreo 10 miliarde mai mare decât în anii precedenți, când compania purta un alt nume: SPRING ROAD CARGO și aparținea directorului Tel Drum, Florea Neda.

În anul 2018, însă, ceva l-a determinat pe Neda să iasă din companie, lăsând locul său lui Costel Cule, care a devenit asociat al companiei și deține în prezent 30 de parți sociale, adică 10% din totalul capitalului social al firmei. Până aici, lucrurile par cumva normale, mai ales că Neda a fost destul de afectat de evoluția dosarului Tel Drum, așa că era previzibilă ieșirea lui din orice afacere cu statul, cel puțin pentru o perioadă. Lucrurile devin mai interesante, dacă aruncăm o privire asupra identității asociaților care decid parcursul companiei TEAM STAR SUD. Pe data de 17 februarie 2021, din Adunarea Generală a Asociaților Societății reies următoarele nume: Costel Cule, Liviu-Lucian Dobrescu, Marilena Panaitov și Nicoleta Dan.

Și acum, că am identificat oamenii Tel Drumului în structura acestor noi companii de succes, a venit momentul să analizăm performanțele în domeniul contractelor cu statul. Spuneam că cifra de afaceri a companiei Team Star Sud a explodat din 2019, anul în care Dragnea făcea cunoștință cu celula lui de la Penitenciarul Rahova. Atunci, compania oamenilor care i-au fost loiali rula cam 9 milioane de lei pe an. Ei bine, de atunci și până acum, firma oamenilor lui Dragnea a ajuns la uriașa cifră de afaceri de peste 55 milioane lei în anul 2023. Impresionant!

Cum? Ei bine, și cu ajutorul important dat de Victor Drăgușin.

Astfel, Spring Road Cargo, firma fostului director al Tel Drum, Florea Neda, a obținut de la Primăria Alexandria un contract aproape fabulos de 17.416.082 lei pentru reabilitarea și modernizarea rețelei stradale din Alexandria (strada Alexandru Ghica).

Apoi, Team Star Sud a obținut de la aceeași instituție contracte absolut spectaculoase, pe bani pe care noi, cu mintea noastră îngustă, nici nu ni-i putem imagina pe deplin. Vorbim astfel despre un contract privind realizarea de piste pentru bicicliști, inclusiv stații de închiriat biciclete, stații de autobuz și sistem de management al traficului, inclusiv monitorizare video, în valoare de 46.648.570 lei.

Aceeași companie a mai bifat 6.910.195 lei pentru reabilitarea termică a unor clădiri rezidențiale (blocuri din Alexandria) și încă 3.458.728 lei pentru sistematizarea verticală, acces auto și pietonal, utilități în zona HCC. La acestea se mai adaugă faimosul contract de modernizare a centrului orașului Alexandria. Ca atare, pentru că a înlocuit marmura venețiană cu un granit de foarte proastă calitate, firma oamenilor lui Dragnea a punctat nu mai puțin de 21.078.769 lei.

Și nu ne oprim încă. Pentru construirea unei autobaze și a unei parcări, aceeași companie obține de la primăria lui Drăgușin încă 24.945.119 lei.

Pare cumva că Drăgușin și-a asumat liber și fără remușcări bunăstarea oamenilor lui Dragnea, pe care îi ține în puf. Sigur, dacă i-ar ține pe bani lui, n-ar avea nimeni mare lucru de comentat. Dar o face pe bani publici. Și asta ar trebui să ne pună un pic pe gânduri, mai ales acum, că omul mai încearcă o dată emoția campaniei electorale.

Unde se duc bani publici când se duc?

Nu toți oamenii lui Drăgușin au nume sonore în urma unor dosare penale de răsunet național. De unii n-am auzit niciodată. Ca de exemplu, de Neguț Maria Iuliana din comuna Nanov, care și-a deschis în 2015 o firmă specializată în fabricarea articolelor din material plastic. În anul 2023, compania, care părea modestă în primii ani de funcționare, ajunge să ruleze peste două milioane de lei pe an. Cum se explică asta? Ei bine, a contat cu siguranță sprijinul lui Victor Drăgușin, care a pompat în firma respectivă nu mai puțin de 3.246.464 lei pentru reabilitarea laboratoarelor Liceului Tehnologic nr 1 din Alexandria și 5.371.095 lei pentru reabilitarea termică a sediului primăriei.

Nici de Medeleț Cornelia n-am auzit. Ea este fondatoarea companiei Pot Construct Project Management, cu sediul în București, specializată în lucrări de construcție a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale. În mod normal, firma asta nu ne-ar fi atras deloc atenția și ne-am fi gândit că poate au mai câștigat contracte cu statul și firme fără legături cu PSD și Drăgușin. Totuși, am remarcat că fondatoarea acestei firme e din Turnu Măgurele, locul de baștină al mai multor mari afaceriști cu statul de care n-a auzit nimeni. Ei bine, compania Pot Construct Project Management a reușit să bifeze un contract de 1.158.798 lei pentru reabilitarea termică a Școlii Ștefan cel Mare.

Nici numele Ștefania Maria Spiridon nu spune nimic publicului. Dar am descoperit că și ea reușește să obțină contracte foarte generoase de la Primăria Alexandria. Ștefania Maria Spiridon a înființat la începutul anului 2022 compania Dekadent Construct. Ei bine, cumva, nu știm cum, această companie a ajuns să bifeze contractul  de 3.840.776 lei pentru reabilitarea termică a liceului Constantin Noica, dar și contractul de 3.759.709 lei pentru reabilitarea termică a Colegiului “A.I. Cuza”.

Compania Euro Prim Building aparține lui Iulian Dincă și e specializată, de asemenea, în lucrări de construcții, extracția pietrișului și nisipului, are și ceva înclinații către clădirile istorice. Înființată în 2015, găsim firma menționată prin Monitorul Oficial de trei ori, după care ea apare în Buletinul procedurilor de insolvență. Sigur, asta nu e neapărat o problemă. Cu atât mai mult cu cât compania a obținut de la Primăria Alexandria un contract pentru reabilitarea Grădiniței nr. 8 în valoare de 1.178.153 lei.

Prietenul la subcontractare se cunoaște

Nae Tatu este un om de afaceri care operează de ani buni cu succes pe zona reședinței județului Teleorman și unul dintre prietenii cei mai apropiați ai primarului Alexandriei, Victor Drăgușin.

De aceea, Nae Tatu a avut mereu acces aproape nelimitat la banul public, fapt ce i-a înlesnit îmbogățirea rapidă, prin mijloace nu tocmai transparente și astfel a devenit unul dintre oamenii chemați în mod constant la masa deciziilor pesediste din județ.

Un om de afaceri care a lucrat cu Nae Tatu, dar căruia nu-i vom divulga identitatea din motive lesne de înțeles, ne povestea în urmă cu câțiva ani că:

Nae Tatu e unul dintre principalii cotizanți la PSD. De aceea, când vrei să faci afaceri în județ, vorbești cu Marian Fișcuci, iar când vrei să reușești în Alexandria tratezi cu Nae Tatu. Deci dacă voiai să faci o afacere, cu ei vorbeai. E de mic membru PSD, a avut inițial un mic magazin de construcții, apoi s-a îmbogățit rapid. I-a construit chiar și casa lui Drăgușin, pe care îl și are cu multe la mână, pentru că împreună au făcut multe. Și acum vorbesc de un nivel personal. E ca o mafie. Fac petreceri la care vin oameni din toate structurile statului și așa rezolvă multe. Cu două luni înainte de incendiu, Tatu a fost chemat la DIICOT într-o poveste cu tiruri din Giurgiu. L-a sunat și pe Dragnea atunci să-l ajute. Ulterior a venit incendiul și a ras tot. Toate actele…

Dar ce se întâmplase la Giurgiu? DIICOT-ul tocmai pusese cap la cap ițele unui dosar de evaziune fiscală, în care era implicat senatorul PSD Cezar Măgureanu și clanul “Butoane”. Atunci, Nae Tatu a petrecut o noapte în arest. Pe vremea aceea, afacerea lui Nae Tatu se numea COM TESSIS SRL Alexandria (CUI: 2695559) și fusese înființată în 1991, având ca obiect principal de activitate “comerţ cu amănuntul al articolelor de fierărie, al articolelor din sticlă şi al celor pentru vopsit, în magazine specializate”. În 2012, societatea lui Tatu a fost pusă sub urmărire penală, prin Ordonanţa nr.152 din data 20.07.2012, emisă Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

Procurorii spun că infracțiunea lui Tatu a constat “în omisiunea, în tot sau în parte, a evidenţierii în actele contabile ori în alte documente legale a operaţiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate şi evidenţierea în actele contabile sau în alte documente legale a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale, toate în formă continuată“.

În august 2012, un incendiu de proporții devasta depozitul și birourile omului de afaceri Nae Tatu de la Alexandria. În incediu au ars toate documentele care ar fi putut ajuta organele legii să facă lumină în modul în care a operat acesta. Convenabil, am spune… Foarte convenabil! Mai ales că Nae Tatu își asigurase depozitul pe un milion de euro.

Au ajuns în noaptea aceea la incendiu și oameni din afara firmei de asigurări. Nae Tatu avea autorizație de construire pe un singur spațiu din imensul depozit, iar panoul electric de la care se presupune că a pornit incendiul se afla în afara zonei autorizate. O mare parte a bunurilor era acolo, chiar dacă multe dintre ele fuseseră deja transportate la Interex, ca și cum omul ar fi vrut să-și lase puțin “cheag”.

Nae Tatu continuă să facă bani cu Primăria Alexandria și nu numai. El pune borduri, reabilitează obiective de interes public, face toalete. Și, de regulă, lucrează prin subcontractări, așa că multe dintre afacerile lui profitabile n-au ieșit încă la suprafață, fiind vorba de contracte încheiate între firme private. Ce e clar e faptul că în multe situații, angajații lui Nae Tatu au fost surprinși efectuând lucrări publice care fuseseră câștigate de alte firme și Nae Tatu însuși a fost văzut în timp ce verifica munca oamenilor lui.


În concluzie, Drăgușin a știut să-și facă, de-a lungul carierei politice, mulți prieteni. Și asta ar fi perfect normal și în niciun caz problematic. Discuțiile apar atunci când îți faci prieteni pe bani publici. Iar oamenii lui Drăgușin, de la parlamentarul care își permite să împrumute persoane fizice cu peste 100.000 de euro până la cel mai irelevant beneficiar de bani publici din lista de mai sus, trebuie să fie cunoscuți de public. Și pentru că Drăgușin n-o face, pentru că e ocupat să îmbrățișeze pensionari în campanie, o facem noi.

CARMEN DUMITRESCU
CARMEN DUMITRESCU
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare