Evenimentul, desfășurat într-un cadru elegant și încărcat de simbolism la Ateneul Român, a adunat laolaltă oameni din toate sferele vieții publice: activiști, artiști, jurnaliști, sportivi și lideri comunitari. Gabriel Păun, cunoscut pentru activitatea sa intensă în domeniul protecției mediului, a vorbit despre importanța curajului și impactul pe care îl poate avea acesta în societate.
Cei zece premianți vin din diverse domenii: protecția mediului, drepturile omului, teatru, literatură.
”Premiul Curaj conferit pentru drepturile etniilor” a fost conferit actriței Alina Șerban, a cărei laudatio a fost susținut de regizorul Cristian Mungiu.
”Premiul Curaj conferit pentru adevărul dezbrăcat” în domeniul jurnalismului de mediu a ajuns în palmaresul jurnalistei Ramona Țintea, a cărei laudatio a fost susținut de scriitorul Alex Donovici.
”Premiul Curaj conferit pentru educație” a fost conferit profesorului Gheorghe Moga. Laudatio a fost susținut de Oniche Elena Isabela.
”Premiul Curaj conferit pentru spiritul civic” a ajuns la activista civiă Angi Șerban. Laudatio a fost susținut de Diana Maria Voicu și fostul judecător Cristi Dănileț, militant pentru educaţia juridică a cetăţenilor, independenţa justiției şi responsabilitate publică.
”Premiul Curaj conferit pentru prognoze meteo locale care salvează vieți” a ajuns la geograful Mihai Bălan. Laudatio a fost susținut de prof. dr. univ. habil Marcel Mîndrescu.
”Premiul Curaj pentru științele naturii” acordat post-mortem lui Marcian Bleahu, naturalist, geolog, explorator, politician, scriitor și speolog. Premiul a fost acceptat de Simona Bleahu, iar laudatio a fost susținut de prof. dr. Cătălin Tănase, membru corespondent al Academiei Române, Președintele Comisiei pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii.
”Premiul Curaj pentru pace, cooperare și anti fanatism” a fost acordat poetului Radu Vancu.
”Premiul Curaj conferit pentru drepturile omului” a ajuns la Teodora Roseti și Florin Buhuceanu. Laudatio a fost susținut de sociologul Victor Ciobotaru.
”Premiul Curaj conferit pentru drepturile animalelor” a ajuns în palmaresul doamnei Cristina Lapis, fondatoarea Asociației Milioane de Prieteni și directoare a sanctuarului de urși ”Libearty”. Laudatio a fost prezentată de Alteța Sa Arhiducele Dominic de Habsburg și susținut de Alexandru Prișcu, director la Castelul Bran.
”Premiul Curaj pentru pădure” a fost acordat lui Ștefan Neagu, cercetător și doctor în silvicultură. Laudatio a fost susținut de jurnalistul Alex Nedea / Recorder.
Publicul a fost încurajat să reflecteze asupra importanței curajului în viața de zi cu zi și a fost inspirat de poveștile impresionante ale celor premiați.
În încheiere, Gabriel Păun a mulțumit tuturor participanților și a reiterat angajamentul său și al organizației Agent Green de a continua să promoveze și să susțină curajul în toate formele sale.
Gala Curaj de la Ateneul Român nu a fost doar o celebrare a curajului, ci și un apel la acțiune pentru toți cei prezenți. Într-o lume adesea dominată de incertitudini și dificultăți, astfel de evenimente ne amintesc de puterea pe care fiecare dintre noi o are de a face o schimbare pozitivă.