vineri, iunie 21, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInstantaneu PoliticRomânia a dat o lecție clasei politice prin vot: Dominic Fritz, Elena...

România a dat o lecție clasei politice prin vot: Dominic Fritz, Elena Lasconi și Nicușor Dan au câștigat alegerile locale detașat. La polul opus, Alexandria rămâne roșie

Locuitorii orașelor mari ale României au demonstrat prin vot că au înțeles cine le reprezintă interesele și au votat pentru lideri care și-au probat competențele, dar, mai ales, onestitatea. La Timișoara, Dominic Fritz a reușit să convingă prin atitudinea lui în raport cu abuzurile locale că merită un nou mandat pentru a-și duce lupta mai departe. Nicușor Dan a reușit să puncteze detașat un nou mandat la Primăria Generală a capitalei. Elena Lasconi a rămas în topul încrederii la nivel local și a obținut un nou mandat fără emoții. La polul opus, reședința județului Teleorman a rămas roșie.

Alegerile locale din acest an s-au dovedit a fi o lecție pe care românii au dat-o prin vot politicienilor. În multe locuri din țară s-a remarcat o mobilizare extrem de bună a populației, oamenii încercând să-și exprime revolta față de clasa politică nu prin absenteism, cum au tot făcut-o în anii precedenți, ci prin participare.

Și au dat votul lor unor candidați fie independenți, fie susținuți de partide care n-au jucat un rol în starea deplorabilă în care se află astăzi România.

Astfel, candidați precum Nicușor Dan, Clotilde Armand, Elena Lasconi, Dominic Fritz și-au recâștigat mandatele, iar populația i-a reconfirmat în ideea că ei fac parte dintr-o altă clasă de politicieni, una care n-a dezamăgit la nivel uman, chiar dacă, din punct de vedere administrativ, n-au reușit să pună totul la punct din primul mandat.

La Brașov s-a dus o luptă strânsă cu George Scripcaru, iar după numărarea voturilor rezultă că fostul primar al Brașovului, Scripcaru, a reușit să convingă populația să-i acorde din nou încrederea.

O surpriză mare a existat și la Ploiești, unde Mihai Polițeanu a reușit, în calitatea lui de independent, să câștige un mandat, după o luptă grea, dar în care a reușit să convingă alegătorii.

PSD, însă, se menține la nivel național pe primul loc în topul preferințelor populației, demonstrându-se astfel că mecanismele de mobilizare roșii încă funcționează.

Un exemplu important în acest sens este victoria de la Alexandria a lui Victor Drăgușin, care, deși conduce primăria orașului de peste 20 de ani și a dezamăgit constant, a cerut din nou votul populației.

Și foarte interesant a fost faptul că, în ciuda mobilizării masive a populației, PSD a reușit să recâștige reședința județului Teleorman, cu ajutorul angajaților primăriei care au cărat în cursul întregii zile a votului oamenii la secții. În Teleorman, însă, PNL a reușit să câștige o primărie de oraș, și anume, Videle, prin candidatul Cornel Gogan și câteva comune care au fost, până acum, social-democrate.

Reprezentanții Alianței Dreapta Unită acuză că, la nivel național, în anume zone, ar fi avut loc fraude electorale masive.

Un lucru interesant, însă, e faptul că AUR a obținut un scor destul de modest la nivel național, ceea ce indică faptul că România a refuzat alternativa extremistă. Exit-poll-urile făcute imediat după închiderea urnelor de votare arată că AUR nu a putut mobiliza mai mult de 12% din populație.

ȘTIRE ÎN CURS DE ACTUALIZARE

CARMEN DUMITRESCU
CARMEN DUMITRESCU
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare