sâmbătă, mai 17, 2025

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneAUR și BOR iau poziție față de un spectacol de teatru. Regizorul...

AUR și BOR iau poziție față de un spectacol de teatru. Regizorul piesei „Proorocul Ilie” spune că primește amenințări și a făcut plângeri penale

Povestea reală a unui predicator polonez, transformată în piesă de teatru de dramaturgul Tadeusz Słobodzianek și jucată în această perioadă pe scena Teatrului Național, a reușit să genereze nu doar o reacție oficială a Bisericii Ortodoxe Române, ci și solicitări din partea AUR ca piesa să fie "retrasă". În acest timp, regizorul Botond Nagy ar fi primit numeroase amenințări la adresa integrității sale fizice și incitări la ură, pe considerente ce țin de originea sa etnică maghiară.

Din descrierea spectacolului pe site-ul Teatrului Național București reiese faptul că piesa este interzisă minorilor, pentru că ar conține scene cu conotație sexuală și limbaj licențios, precum și elemente care pot afecta emoțional un public imatur. Ca atare, vorbim despre o manifestare artistică ce vizează oameni cu dicernământ, capabili să înțeleagă consecințele fanatismului religios. Căci despre asta e vorba în spectacol.

Pe scurt, povestea face referire la cazul real al predicatorului Eliasz Klimowicz și la experiența locuitorilor unui sătuc la granița bielorusă care trăiau cu ideea că pastorul comunității lor, care prevestește sfârșitul lumii, este Hristos și își propun să-l răstignească pentru a-și găsi mântuirea.

Textul a fost scris în 1991, însuși autorul lui fiind criticat la vremea aceea pentru discreditarea valorilor creștin-ortodoxe, pentru limbajul dur și inadecvat.

În fapt, Słobodzianek vorbește despre o lume „răsturnată”, primitivă în credințe și valori, atrăgând atenția asupra pericolului fanatismului religios și a ideologiilor extremiste.

Fără a fi un manifest in-your-face, Proorocul Ilie este poate cel mai virulent proiect artistic al meu prin care doresc să pun în lumină problemele sistemice ale unei mentalități profund înrădăcinate într-o țară pe care, recunosc, mi-a trecut serios prin minte să o părăsesc. Orice formă de fanatism este teribil de îngrijorătoare, iar cei care-l proslăvesc prin judecăți prefabricate, nu-mi provoacă altceva decât o frică viscerală. Aceștia mă sperie tocmai pentru că nu lasă loc îndoielii, dezbaterilor, dialogului, judecata lor fiind una de tip dogmatic. Pentru mine, credința este poate cel mai intim, mai delicat și sacru moment pe care-l putem avea cu noi înșine. Pentru mine, acest text este o reîntoarcere spre credință, dar mai ales spre credința mea în teatru și de a face teatru, pe care o redescopăr în mine cu fiecare proiect.„, a spus Botond Nagy despre piesă.

Numai că nu toată lumea a înțeles ideea spectacolului, ba chiar bucăți dure din el, care nu erau destinate minorilor, au ajuns pe platforma de socializare Tik Tok, generând revoltă în rândul celor care nu sunt foarte familiarizați cu manifestările artistice.

O reacție a venit imediat, chiar din partea BOR, care a transmis un comunicat de presă, în care se arată îngrijorată de modul în care a fost tratată sacralitatea într-un spectacol de teatru:

Orice manifestare culturală este benefică și educativă în măsura în care respectă, fără a deforma, simțul sacrului. Folosirea simbolurilor religioase în mod inadecvat, fără a prețui înțelesul lor liturgic și moștenirea lor spirituală pentru istoria și cultura universală, nu poate reprezenta o valorificare creștină a acestora.

Respectarea simbolurilor creștine constituie un act deopotrivă spiritual și cultural important și necesar într-o lume tot mai secularizată și înclinată spre o interpretare lipsită de discernământ a vieții spirituale.

Prin urmare, luăm act cu mâhnire de utilizarea defăimătoare a simbolurilor religioase creștine în timpul interpretării piesei de teatru „Proorocul Ilie” și sperăm ca, pe viitor, manifestările culturale să continue să respecte dimensiunea sacră a acestora, fără a prejudicia în vreun fel valoarea lor spirituală.


O altă reacție a venit din partea ministrului Culturii, Natalia Intotero, care susține că reacțiile din mediul online la acest spectacol jucat de pe scena Teatrului Național București au pus-o pe gânduri și ar vrea ca angajații din cadrul Ministerului Culturii să fie mai implicați. Nu este, însă, clar cum ar trebui să se implice funcționărimea din minister în modul de desfășurare a actelor artistice.


Și nu în ultimul rând, spectacolul a trezit și reacția virulentă a AUR, care cere nu doar interzicerea și retragerea piesei Proorocul Ilie, ci și demiterea conducerii Teatrului Național.

”Alianța pentru Unirea Românilor condamnă ferm modul în care conducerea Teatrului Național „I.L. Caragiale” din București înțelege să găzduiască și să promoveze acte „culturale” blasfemiatoare, ofensatoare pentru milioane de români.

Aprobând punerea în scenă în mod ostentativ în Postul Paștelui a piesei „Proorocul Ilie” în montarea lui Nagy Botond, domnii G. Călin (manager gen.), M. Rusu Tibreanu (dir.gen.adj.) și M. Bodochi (dir. art.) au declanșat un val de indignare prin conținutul provocator al piesei la adresa simbolurilor creștine.

Spectacolul este un sacrilegiu, un afront inacceptabil la adresa valorilor credinței creștine fundamentale pentru identitatea spirituală a poporului român.

E inadmisibil ca o instituție culturală, cu atât mai mult una cu prestigiul TNB, să permită profanări grosolane ale simbolurilor religioase. Limbajul licențios, conotațiile sexuale, scene revoltătoare precum dansul lasciv în jurul crucii și alte reprezentări jignitoare la adresa creștinismului denotă o totală lipsă de respect față de credința și sensibilitățile cetățenilor care nutresc sentimente religioase. Această abordare nu doar insultă grav comunitatea credincioșilor, dar și subminează valorile morale și etice pe care societatea noastră se bazează.

Reacțiile publicului și credincioșilor sunt deplin justificate. Mulți au catalogat spectacolul drept „antihristic”, o „rușine adusă credinței”, cerând boicotarea Teatrului Național și demiterea conducerii sale. E de neconceput ca în numele artei să se tolereze atacarea valorilor spirituale ale națiunii.

Patriarhia Română și-a exprimat poziția luând act „cu mâhnire” de folosirea defăimătoare a simbolurilor religioase creștine în lamentabilul spectacol. E revoltător ca o instituție culturală finanțată din bani publi să ignore și să disprețuiască avertismente venite din partea autorităților spirituale ale țării.

Solicităm pe această cale demisia conducerii Teatrului Național și retragerea urgentă a piesei „Proorocul Ilie” din repertoriu. Cerem autorităților competente să investigheze modul în care a fost posibilă aprobarea și finanțarea unui asemenea spectacol degradant, de inspirație ideologică stângistă, neomarxistă-woke.” – transmite partidul AUR, citat de ActiveNews.

CARMEN DUMITRESCU
CARMEN DUMITRESCU
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare