Stimate dle președinte al României, Nicușor Dan, voiam să mă odihnesc după campanie și trauma acestor alegeri înainte să continuu seria de scrisori către statul român, înainte să continuu lupta pentru Făget, #jurnaldefaget #scrisoaredeschisa
Nu cred că mă știți, așa că mă prezint pe scurt: sunt „nebuna” care încă lupt pentru pădurea simbol a Clujului în vreme ce toți ceilalți au renunțat la ea pe motiv că ”nu se poate”.
Și le-am scris public, din disperare, mai multor instituții, atunci când acestea ne-au ignorat și sfidat și au încălcat orice bun și simț și orice lege. Adică des. Pe lângă multe sesizări de le-am devenit incomodă.
Am scris despre Făgetul Clujului și moartea lui anunțată mult, am și obosit repetând și revoltându-mă de evidențele sfidătoare de logică, lege, dreptate care se petrec aici.
O arie protejată și habitatele ei sunt călcate în picioare de proiecte imobiliare partizan și ilegal susținute de toate instituțiile care ar trebui să apere mediul, interesul public, bunul simț, natura: Consiliul Județean Cluj, Primăria Ciurila, APM Cluj, ADR NV, Ministerul Mediului.
Dar uite că nu pot. Să mă odihnesc. Nu pot nici să tac.
Nu pot. Nu pot pentru că statul român nu s-a schimbat și nici nu vrea să se schimbe și nici nu a înțeles nimic din tot ce s-a întâmplat în aceste alegeri care ne-au răsturnat lumea.
Nu a înțeles că mizeria și corupția din instituții ca primăriile și consiliile județene, tribunalele baronizate coordonate suprem de parchete, și ADR-uri generoase cu fondurile europene… sunt cauza faliei enorme dintre oamenii țării ăsteia. Mafia și coruptia generalizate sunt cauza faliei și rupturii și prăpastiei care ne-a dus pe marginea colapsului…. În extremism…
Așa că vă scriu și dvs să vă explic, povestesc, să vă rog să nu uitați energia acestor săptămâni și să nu uitați de cum vă simțeați când erați pe partea asta a baricadei, luptând pentru parcuri, pentru arhitectură, pentru urbanism civilizat în București.
Vă scriu acum la început de mandat, ca să rămână scris și ca să mă pot bucura că ați făcut o diferență în istoria țării ăsteia. Așa cum cred cu tărie că o veți face, dle președinte Nicușor Dan.
Și nu vă scriu cu ceva ușor.
Vă scriu cu un strigăt de ajutor și cu câteva rugăminți concrete:
Vă rog vorbiți cu noi. Nu ne ignorați. NU bagatelizați importanța luptelor noastre.
Vă rog, nu ne ignorati în ”problemele locale” care par mici, dar sunt enorme și sunt turnesol de sănătate a instituțiilor publice din țară. Suntem sufocați de corupția imensă ubicuă, omniprezentă. Suntem intimidați și călcați pe cap de miliții locale, subordonate unor primării infestate de rubedenii corupte, supuse vasalic unor consilii județene feudale, deși pretind că sunt europene, liberale, modernizate, de 5 stele chiar.
Vă rog numiți un șef DNA care să repornească lupta cu corupția. E un flagel acum. Vă dau detalii din doar un caz, la ce nivel s-a ajuns, mai jos. S-a ajuns ca instituții publice plătite din banii noștri să apere proiecte imobiliare private și fraudare de fonduri europene.
Vă rog, porniți de jos în sus. Vă rog uitați-vă și la categoriile astea mici și neînsemnate ca niște comune obscure din Ardeal, care par foarte bine gestionate în spatele orașelor mari sau a consiliilor județene. Vă rog, auziți-ne!
În sprijinul rugăminților mele, vă pun aici strigătul meu de ajutor de azi… în lupta pentru Făget, în lupta pentru condiții civilizate de trai într-o comună de lângă Cluj, Ciurila se numește.
Vă pun aici cum arată coruptia încăpușată la cel mai înalt nivel, cu instituțiile de avizare a finanțărilor din fonduri europene înhăitate la corupția locală și centrală. La Cluj, Ciurila, de exemplu.
Concret:
Jumate din bugetul comunei Ciurila – 5.000.000 + RON (== 1 milion de euro) va fi cheltuit pentru a putea face un proiect de 3,7 milioane de euro bani europeni.
Pentru un parc betonat în locul numit Hagău, intrarea în satul Sălicea din comuna Ciurila, la 10 km de centrul Clujului, limita și peste Făget (arie protejată și rezervație botanică acolo) (4000 mp beton scris în proiect)
Lucrări începute ilegal cu depozitare ILEGALĂ de cantități uriașe de pământ PESTE o zonă umedă, habitat protejat. Sub ochii și cu girul Consiliului Judetean Cluj. Pe un teren public aparținând primăriei Ciurila.
Acest proiect va sufoca și își propune explicit să asaneze ”mocirla” (așa au numit-o în proiect ca să minimizeze importanța ei) care e un habitat protejat! Pentru acest proiect APM Cluj a spus că nu e nevoie de evaluare de mediu, nici măcar de o analiză sumară, a dat clasarea notificării, știu că știți că asta înseamnă că e totul ok să meargă mai departe fără nici o analiză. La limită și peste arie și habitate protejate! Mințind în acte oficiale că nu există nici o arie protejată în vecinătate! La nivel de județ e o rețea de avizare între instituții, o mână se acoperă pe alta, APM pe Administratia apelor, CJ Cluj pe cele de mai sus, orice primăriei votează în alb orice vine vizat de APM și CJ Cluj…
Fac un intermezzo pentru dvs aici, dle președinte:
Acum trei ani am propus declararea unei arii protejate noi care să apere speciile și habitatele protejate ale Făgetului lăsate intentionat în afara limitelor ROSCI0074 Făgetul Clujului – Valea Morii. Printre ele și această mocirlă. Aria nou propusă se numește Făget Sud – Colonia Făget, a primit avizul Academiei Române în februarie 2024 (da, mai mult de un an de atunci…) și este ținută intenționat la sertar și nu este declarată de către Ministerul Mediului în ciuda tuturor argumentelor știintifice și legale aduse. Există în acest moment și un litigiu cu Ministerul Mediului prin care sper și cer declararea de către instanță a statutului de arie protejată, din cauza refuzului nejustificat și obstinat al autorității centrale de protecția mediului…
Mă lupt, alături de Fundația Eco-Civica de încă și mai mulți ani, civic și în instanță să contestăm PUG Ciurila un act normativ abuziv și ilogic, PUZuri străvechi aplicate prin autorizații abuzive de construire emise de Consiliul Județean Cluj cu lucrări începute ilegal înainte de emitere, cu distrugere directă a unor specii rare și protejate, proiecte europene și naționale de furat bani pe față de către CJ Cluj.
Mă lupt în instanță cu CNAIR pentru a împiedica un nod rutier absolut fantasmagoric, primul care ar descărca autostrada A3 prin această comună Ciurila și ar distruge liniștea comunității deja sfâșiată de extremism și corupție profundă și ar anihila o zonă verde incredibil de frumoasă, ar călca în roți efectiv o comună care are încă drumuri de 4-5 metri lățime, drumuri neasfaltate. Pe astea ar vrea măriile lor instituțiile statului din Cluj să descarce traficul de pe prima autostradă a României, A3.
Merită spus, și nu doar în treacăt, că Ciurila, la 10 km de Cluj Napoca, nu are canalizare și are 3 sate fără rețea de apă. Nu pot repeta de prea multe ori acest lucru, cred că cu asta trebuie începută discuția, dle președinte.
Cu sărăcia și feudalismul întreținut intenționat de administrațiile locale corupte pentru a putea subjuga minți, familii, voturi. De asta vă scriu direct, dle președinte. De asta nu mai aștept să îmi răspundă vreun minister sau vreun consiliu județean la ceva. fără abuz… fără intimidare.
Dar să revin la luptă: Am avut alături Federația Coaliția Natura 2000, i-au scos din proces prin tertipuri din acelea de știți și dvs din lupta pentru spațiile verzi ale Bucureștiului.
Am alături Fundația Eco-Civica (îi cunoașteți, v-au stat alături mereu – o spun ca garanție a veridicității celor prezentate de mine), și mare parte din comunitatea civică rămasă încă lucidă.
Știți desigur cum lucrează propaganda și ”sistemul”.
Fix așa au lucrat și lucrează încă aici… la firul ierbii de jos…
Dar mă simt adesea singură, dle președinte, pentru că Clujul și autoritățile lui par să fi renunțat la biodiversitatea asta rară și par să fi renunțat la oamenii simpli, în favoarea imobiliarilor bogați și avizi de teritorii noi și verzi. Și au asmuțit împotriva noastră adepții ”catehismului” dezvoltării în numele banului… sună cunoscut, așa-i?
Și par a fi pornit un jihad împotriva oricui spune adevărul despre tehnicile de marketing mincinoase prin care ”dezvoltarea” a ajuns să fie de fapt distrugere de natură și vieți.
În acest context se desfășoară și acest proiect de parc betonat, făcut cu scopul de ”marketing” de înființare a unui spațiu verde și civic la limita unei arii protejate și a unei rezervații botanice, cu 4000 mii de mp beton PESTE, peste, dle președinte, o zonă umedă cu habitat protejat. Totul în numele dezvoltării, investițiilor prin fonduri europene acordate, ironic, sfidător sub Prioritatea 3 – O regiune cu localități prietenoase cu mediul, din fondurile Programul Regional REGIO Nord-Vest 2021-2027.
În Europa, cea care acum luptă să refacă zonele umede și turbăriile, o mlaștină cu turbărie este asanată ilegal și numită mocirlă, dle președinte.
Contractul de finanțare a fost semnat în aprilie 2025, când noi ne zbăteam alături de dvs să nu sucombăm fascismului și neolegionarimului.
Contractul a fost conditionat de actualizarea indicatorilor tehnico economici și cu condiția ca din cele 3.7 milioane euro ”necesare” estimate (ENORM de mult pentru un spatiu de joacă, 3 grupuri sanitare și o scenă), 1 milion de euro, plus alte cheltuieli care vor fi foarte mari și nu sunt estimate să fie acoperite de către autoritatea locală.
Și Consiliul local Ciurila, cel nou, a fost de acord cu acest lucru. În ciuda tuturor acțiunilor civice și a sesizărilor pe care cel puțin eu, subsemnata, le-am făcut.
Sursa: https://primariaciurila.ro/documente/hcl/uat_ciurila_hcl.nr.48_30.04.2025_aprobare_actualizare.pdf
Bugetul comunei – veniturile = 10.000.000 lei. = aprox 2 milioane euro
Cheltuielile de funcționare = 8.000.000 lei – aprox 1,6 milioane euro
Sursa: https://primariaciurila.ro/documente/hcl/uat_ciurila_prh.nr.23_07.03.2025.pdf
Rezultă că Primăria Ciurila se va împrumuta pentru acest proiect.
Lasă că nu spune care e sursa de finanțare și nu argumentează de unde va avea banii alocați, dacă îi are măcar…
În proiectul de buget aprobat la început de an erau alocați 100.000 lei pt acest proiect. 100.000 estimați vs 5 milioane lei final, da?
Acest proiect nu este o prioritate, nu este nici măcar o necesitate pentru comună.
NU în fața și în locul apei, canalizării și drumurilor civilizate ÎN TOATĂ COMUNA.
Primăria Ciurila ne-a spus în refuzul amendamentelor depuse civic la bugetul comunei că NU ARE BANI pentru:
– containere de gunoi – 2000 euro.
– susținerea rețelei de apă private în satele care nu au apă – bani de biscuiti – 1 – 2.000 de lei…
– pentru curățarea șanțurilor de rahat – practic gratuit pentru primărie care are utilaje și vidanjă și contracte plătite de noi oricum.
– pentru asfaltat drumurile de pământ din toate satele, mai puțin pentru cele unde a avizat cartiere imobiliare pentru don Tișe (președinte de CJ CLuj și don Răcășan (arhitect in CTATU CJ Cluj și arhitect de PUG Ciurila) și don Căpușan (imobiliar vestit, proprietar de zeci de hectare de biodiversitate și pășuni obținute nu se știe cum și trecute și mai nu se știe cum în intravilan și construibil).
– discuție separată e necesară aici, pentru drumurile asfaltate, banii au fost cheltuiti deja, noi figurăm cu asfalt pe drumuri pe care nu poate intra salvarea sau mașina de gunoi de glod…
– pentru canalizare
– pentru rețea de gaz
– pentru împăduriri
– pentru acțiuni de ecologizare – pentru ridicare gunoiului strâns din astfel de actiuni de către voluntari – 1 – 2.000 lei!!! refuzați pur și simplu
Cu cei 5 milioane de ron – 1 milion de euro, contribuția primăriei, se putea actualiza și proiectul ȘI plăti ȘI IMPLEMENTAREA rețelei de apă de la C A Someș la Săliște și Pruniș, satele fără apă ale comunei. Avem acum lansată o petiției pentru acest proiect. Credeam că voi lupta pentru asta, dle președinte, dar iată că acum încă un front de luptă se deschide.
Proiectul de apă cu totul de la Sălicea, satul care are apă, a costat 213.000 euro!!! În 2019.
Adică, niște km buni de adus apa din Feleac în bazinul de apă de sub Peana, da?
https://sicap.ai/licitatii/contract/100095624
Judecați și dvs, faceți niște calcule, sunteți sigur mai bun la matematică și administrație decât mine.
Dle președinte, recunosc, mi-e foarte foarte greu să înțeleg cum de comunitatea clujeană nu reacționează la așa ceva.
Cum de ani de zile presa din Cluj laudă reușitele Clujului și Ciurilei, când toate, dar toate cred că au în spate așa ceva…
În anul 2025, jumătate din bugetul unei comune va fi cheltuit pe un proiect de distrugere a Făgetului și habitatelor lui rare, pe un loc unde deja au început lucrările, ILEGAL, cu dovezi trimise de însuși Consiliul Judetean. În comuna care NU ARE REȚEA DE APĂ ȘI CANALIZARE!!! Pentru numele oricărui dumnezeu, vă rog, explicați-mi cum e posibil așa ceva?
Dle președinte, am făcut sesizare la DLAF și această instituției ne-a trimis la ADR NV, care ADR NV a refuzat să ne răspundă și acum nu mai avem unde să mergem.
Vom reveni, desigur, la DLAF, dar speranțele sunt mici spre 0…
Lucrările ilegale au început ilegal, continuă și se extind ilegal.
Sub ochii autorităților în sfidarea completă și absolută.
Nimic nu-i oprește.
Așa am ajuns să vă scriu, dle președinte, public, și promit că vă voi trimite și oficial toate documentele.
Vă rog vedeți-ne.
Vă rog luați în calcul lupta anticorupție.
Vă rog gândiți-vă când desemnați premierul care va face noul guvern să nu ne dați din nou pe mâna celor care asta au făcut până acum… au furat, înselat, ascuns.
Vă rog nu desemnați premier pe cineva din acest sistem… nu mai dați vreo șansă corupților dovediți. Vă rog!
Fără asta, noi, oamenii simpli ne vom simți în continuare abuzați aici în închisorile comunități închise și infestate de corupție în care ne aflăm.
Știu că e toată țara așa, dle președinte.
Dar eu, una, nu o să mă descurajez din acest motiv.
O să-mi duc lupta aici, pentru pădurea mea, pentru drosera aia simpatică – o raritate descoperită aici, pentru florile rare de pe marginea gropilor ilegale săpate de imobiliari avizi, pentru fluturașul acela fragil.
O să sper în continuare, dle președinte.
Ne-ar ajuta să fiți alături de noi, sperâND.
Mulțumesc frumos pentru speranța de acum, de început de mandat, dle președinte Nicușor Dan!
Cu respect,
Alina Chiriac