marți, mai 27, 2025

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneALERTĂ Linkuri false pe Facebook care îți pot goli contul bancar

ALERTĂ Linkuri false pe Facebook care îți pot goli contul bancar

SMS-uri false, link-uri obscure, e-mailuri îngrijorătoare: pare că infractorii găsesc din ce în ce mai multe metode de a ne păcăli, de a frauda și, într-un final, de a ne lua banii. Acum, pericolul e și pe Social Media, chiar pe cea mai populară platformă pe care o folosesc românii. Cum ne putem proteja?

Ai văzut în feed-ul tău de Facebook o reclamă care promite venituri uriașe „cu o investiție minimă”? Ți s-a părut ciudat link-ul sau prea bună oferta ca să fie adevărată? Ei bine, ai avut dreptate, căci așa se deghizează frauda online.

Bun, deci, e seară și după o zi obositoare de muncă și o cină consistentă, te relaxezi puțin pe telefon. Pe Facebook, mai exact. Și citești o postare: „Îmbunătățește-ți viața investind doar 100 de lei!” sau  „Cel mai bun program pentru a genera venituri cu un depozit minim”. Și te îndeamnă să deschizi un linkuri, să răspunzi la un chestionar, să ai acces la o „platformă” sau mai știu eu ce alte motive.

Anunțurile frauduloase, prezentate sub forma unor reclame sponsorizate pe Facebook, promit câștiguri rapide și sigure prin investiții în, de exemplu, Banca Transilvania sau BT Asset Management.

De multe ori, aceste reclame (FALSE!) folosesc imagini cu sediul băncii, logo-ul oficial și chiar fotografii ale reprezentanților instituției, pentru a părea autentice.

Apoi, așa cum am scris, te îndeamnă să accesezi linkuri, dar băncile nu au nicio legătură cu aceste reclame! În mod clar… sunt complet false și sunt menite a-ți fura datele personale sau bancare.

Ai văzut o reclamă. Ce faci?

Pentru a te proteja împotriva acestor tentative de fraudă, trebuie să fii vigilent și să privești sceptic ofertele care promit câștiguri rapide. În primul rând, nu da click pe link – nu e de la bănci, oricât de convingător ar părea.

Mai mult, nu furniza niciodată date personale sau financiare pe site-uri nesigure. În mod cert, nu da nimănui datele cardului sau informații de acces în aplicațiile bancare (user, parolă, one-time password, alte credențiale), întrucât banca nu cere niciodată date de acces telefonic, prin SMS, e-mail etc.

În anunț scrie ceva de descărcarea unei aplicații? Nu! Nu descărca aplicații care permit controlul la distanță.

Nu ești sigur că anunțul e real? (De obicei nu e, căci băncile anunță campaniile promoționale pe canalele oficiale, adică pagina oficială de Facebook, în aplicație etc.) Contactează banca! În cazul BT, scrie aici: 0264 30 80 28, [email protected].

Apoi, raportează către Facebook respectivele reclame, pentru a preveni ca altcineva, mătușă, prieten, frate, să cadă în capcană. 

Oricum găsești mai multe informații și AICI.

Ideea e că aceste campanii de tip scam devin din ce în ce mai sofisticate și pot păcăli chiar și utilizatori atenți. Nu este prima oară când branduri mari sunt folosite ilegal pentru a genera încredere. Fii vigilent și, dacă pare prea frumos ca să fie adevărat, probabil așa e.


Acest articol este susținut de Banca Transilvania în cadrul proiectului Siguranța Online by BT.

O campanie realizată via Ethical Media Alliance, pentru susținerea Siguranței Online.

Georgiana Costea
Georgiana Costea
Licențiată în Relații Internaționale și Studii Europene, cu un masterat în același domeniu, Georgiana Costea a debutat în presă abordând politica internă și externă. Între timp, s-a concentrat pe zona economică, cu accent pe energie și IT, în cadrul revistei de business Forbes România.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare