Noi îngrijorări încep să apară la nivel european cu privire la libertatea presei și la situația jurnaliștilor care se confruntă cu violența, hărțuirea și cu presiuni de tot felul. Comisia pentru Libertăți Civile din Parlamentul European a condamnat în cadrul unei rezoluții adoptate joi, 29 octombrie, încercările guvernelor unor state membre ale UE de a reduce la tăcere presa critică și independentă.
O atenție deosebită a fost acordată problemelor financiare pe care le întâmpină presa, care ar trebui să se susțină pe modele financiare de natură să îi asigure independența. Dar nu aceasta este cea mai mare provocare în domeniul libertății presei.
Nu s-au uitat, de aceea, cazurile lui Ján Kuciak și a logodnicei sale, precum și al jurnalistei Daphne Caruana Galizia, uciși în timpul investigațiilor jurnalistice pe care le derulau. În acest context, Parlamentul European insistă pe ideea obligației de a investiga în continuare aceste atacuri la libertatea presei în genere, dar și suprimarea fizică a unor jurnaliști care își îndeplineau, pur și simplu, menirea. Și au plătit cu viața pentru asta. Totuși, rezoluția accentuează faptul că femeile jurnalist sunt mai vulnerabile și susține că lor ar trebui să li se ofere o protecție suplimentară.
Mai interesant este faptul că în Parlamentul European s-a criticat implicarea excesivă a guvernelor în campanii publicitare media, susținându-se faptul că banii europeni nu vor fi cheltuiți pe mass-media cumpărată de guverne și nici pe propagandă politică. Asta într-o perioadă în care conspirațiile au învins rațiunea cam peste tot în lume și încrederea în onestitatea presei este esențială.
Raportorul Magdalena Adamowicz susține, în acest context, că susținerea și apărarea presei libere ar trebui să fie acum una dintre cele mai importante preocupări la nivelul Uniunii Europene astăzi.
„Dezinformarea, discursul urii, politizarea și capturarea presei de către partidele aflate la conducere sunt astăzi cele mai mari amenințări la adresa democrației, statului de drept și chiar existenței Uniunii Europene. Ne aflăm într-un moment de cotitură. Dacă nu ne ridicăm în apărarea presei libere și independente, a dezinformării și a discursului urii, susținând o societate civilă critică, ne vom pierde și dreptul, și abilitatea de a face alegeri libere și democratice„, a susținut Magdalena Adamowicz.
Draful rezoluției va fi votat spre finalul lunii noiembrie.