luni, aprilie 29, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterneIes la iveală noi date despre faptele abominabile ale forțelor rusești: Bombardarea...

Ies la iveală noi date despre faptele abominabile ale forțelor rusești: Bombardarea sistematică a spitalelor ca o tactică a războiului psihologic

Rusia este acuzată că poartă un război psihologic împotriva poporului ucrainean prin țintirea spitalelor, întrucât o analiză Sky News arată că, la nivel mondial, aproape 60% din atacurile din acest an asupra unităților sanitare au fost efectuate de forțele rusești.

Ca medie, de la începutul războiului, aproape patru atacuri pe zi au fost efectuate împotriva medicilor și unităților sanitare din Ucraina.

Experții sugerează că atacurile fac parte dintr-o campanie rusă de „bombardament terorist” împotriva spitalelor ucrainene, acțiuni care aproape sigur încalcă dreptul internațional. Organizația Mondială a Sănătății a înregistrat 186 dintre aceste atacuri de când a început invazia.

Bombardamentele au vizat cel puțin patru maternități, patru spitale pentru copii și au ucis cel puțin 73 de lucrători din domeniul sănătății și pacienți, potrivit datelor grupului de cercetare Insecurity Insight și datelor OMS.

Unele semne revelatoare, inclusiv tipurile de muniție utilizate și momentul atacurilor, sugerează că bombardamentele sunt în concordanță cu o tactică rusă deliberată care vizează terorizarea populației ucrainene, ca să se supună.

Aceste atacuri sunt crime de război?

Atacarea spitalelor civile este interzisă conform dreptului internațional. Părțile în conflict au datoria nu numai să evite să vizeze unitățile de asistență medicală, dar ar trebui să încerce în mod proactiv să se asigure că orice bombardamente nu le lovesc.

Întrebarea este dacă daunele cauzate spitalelor reprezintă accidente de război sau ceva mai sistematic.

Dr. Oscar Jonsson, autorul cărții The Russian Understanding of War, consideră că există un model clar pentru atacuri:

„Cred că este un model clar în Ucraina – nu este doar o coincidență”, a zis acesta.

„Este sigur să presupunem despre tot ceea ce este static, inclusiv stațiile de energie și spitalele, că serviciile de informații și forțele armate ruse știu unde se află”, a continuat Oscar Jonsson.

„Eu chiar nu văd argumentul pentru ca spitalele sau maternitățile să fie vizate din pricina unor accidente, pentru că (forțele rusești – n.red.) știu unde sunt (deci le pot evita – n.red.)”, a mai zis acesta.

Folosirea fără discernământ de artilerie și tactici de bombardare în zonele civile înseamnă că Rusia nu a avut interesul adecvat pentru a evita lovirea unităților de sănătate. Și în unele ocazii se pare că au vizat direct aceste clădiri – în orașul Trostyanets, de exemplu, un tanc a vizat și a tras direct în spitalul orașului.

Forțele rusești au fost acuzate anterior că au vizat spitale în alte conflicte, în special în Siria și Cecenia.

În Siria, ONU a împărtășit locațiile spitalelor cu Guvernul sirian și cu forțele rusești pentru a se evita lovirea lor, dar la scurt timp acele spitale au foste vizate de lovituri. ONU nu a împărtășit locațiile precise ale spitalelor ucrainene în conflictul actual.

Când se compară incidentele recente din Ucraina cu toate cele comise împotriva spitalelor și lucrătorilor din domeniul sănătății în acest an, acțiunile Rusiei sunt clar aberante.

Christina Wille, directorul organizației de cercetare Insecurity Insight, care urmărește atacurile împotriva spitalelor, a declarat că, deși Rusia nu este singura țară vinovată de a provocat daune și distrugeri unităților de sănătate în acest an, ea este de departe cel mai frecvent utilizator de arme explozive în zonele populate, ceea ce provoacă prejudicii civile pe scară largă.

Și nu doar acest tip de violență directă împotriva spitalelor poate încălca dreptul internațional umanitar.

Potrivit lui Dustin Lewis, director de cercetare pentru programul de la Facultatea de Drept de la Harvard privind dreptul internațional și conflictele armate, orice acțiune împotriva țintelor de infrastructură utilizate atât de civili, cât și de militari trebuie să fie „proporțională” pentru a fi legală.

Forțele armate ruse, însă, nu par să aibă o doctrină militară orientată spre a face aceste considerații etice atunci când aleg țintele. Dr. Jonsson a studiat tradițiile militare rusești, dar a găsit puține lucruri care să sugereze că respectivele considerații etice au fost puternice în gândirea lor.

„Ei vor ca oamenii să nu se simtă în siguranță”

Pavlo Kovtoniuk, șeful Departamentului de Cercetare al Centrului Ucrainean de Sănătate, consideră că țintirea spitalelor și bombardarea nediscriminată a zonelor civile au fost făcute conștient cu scopul principal de a desfășura un război psihologic împotriva poporului ucrainean.

El a spus: „Sunt ferm convins că asta face parte din războiul psihologic. Spitalele și infrastructura civilă au fost vizate tocmai pentru că vor ca oamenii să se simtă nesiguri, oriunde s-ar afla în Ucraina”.

Dr. Jonsson este de acord cu această evaluare, considerând că atacurile sunt o modalitate de „bombardare teroristă” a populației ucrainene pentru a o supune.

El nu crede că acest lucru este neapărat rezultatul comenzilor directe de la vârf, ci un rezultat al sistemului mai general al forțelor armate rusești, care acordă puțină atenție legilor războiului.

„Există o cantitate semnificativă de atrocități comise în mai multe locuri de mai mulți comandanți, încât sunt suficiente date pentru a concluziona că există ceva putred în sistem”, a explicat acesta.

„Dar pe de altă parte, din ceea ce am văzut până acum, nu este suficient încă să concluzionez că este o strategie intenționată ordonată fiecărui comandant”, a continuat Jonsson. (sursa: Sky News)

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi seară că „trupele ruse au distrus sau au provocat daune a aproape 400 de unități sanitare”.

„În zonele ocupate temporar ale Ucrainei – în est și sud – situația în ceea ce privește accesul la servicii medicale și medicamente este catastrofală”, a spus Zelenski, adăugând că „lipsesc chiar și cele mai simple medicamente”.

Președintele a mai subliniat „lipsa totală de tratament pentru bolnavii de cancer”, precum și „lipsa antibioticelor”, respectiv lipsa accesului la insulină.

Atacul Rusiei asupra unei maternități și a unui spital de copii din Mariupol din 9 martie a fost unul dintre cele mai raportate incidente până în prezent în timpul invaziei în curs.

Cel puțin cinci persoane au fost ucise și cel puțin 17 au fost rănite, inclusiv copii.

Două spitale din Zhytomyr, la vest de capitala Kiev, au avut bombardate într-un atac aerian rusesc asupra unei centrale termice și a unei clădiri civile din oraș, în aceeași zi, a spus primarul. Unul dintre spitale era destinat copiilor.

Regulile războiului precizează că civilii nu ar trebui să fie vizați și că lucrătorii medicali, vehiculele medicale și spitalele dedicate activităților umanitare nu pot fi atacate. (sursa: CNN)

Sursa / explicație foto: Evgeniy Maloletka/AP – Echipele de salvare și de voluntari ucraineni transportă o femeie însărcinată ce a fost rănită în urma bombardamentelor din 9 martie ale trupelor rusești asupra unei maternități din Mariupol. AP a raportat pe 14 martie că femeia și copilul ei au murit ulterior.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare