Scandalul a izbucnit la finalul săptămânii trecute, după ce prin Ordinul ministrului educației nr. 5379/2022 pentru aprobarea Criteriilor generale de acordare a burselor elevilor din învățământul preuniversitar, au fost eliminate bursele de ajutor social acordate elevilor din mediul rural, care fac liceul în altă localitate.
O reacție pe această temă au avut-o cei de la USR, aceștia cerând ministrului abrogarea de urgență a ordinului emis pe 7 septembrie, astfel încât elevii navetiști să beneficieze în continuare de sprijinul de 200 de lei din partea statului român.
„Parcă în fiecare zi se mai întâmplă câte ceva care subminează șansele copiilor la o educație de calitate. România Educată se dovedește o mare ipocrizie sub bagheta ministrului Câmpeanu, cu girul președintelui Iohannis. În mod ascuns și absolut revoltător, ordinul de ministru care taie bursa socială acordată elevilor din mediul rural care merg la liceu în altă localitate mai dă o lovitură echității și accesului la educație – în vreme ce se afirmă demagogic că se urmărește scăderea abandonului școlar. Avem încă o dovadă că fiecare zi în care Cîmpeanu e ministru este nu doar o zi pierdută, ci și un pericol real pentru copii, părinți și dascăli”
Senatorul Irineu Darău, membru în Comisia de Educație din Senat.
Este estimat un număr de 430.000 de elevi navetiști care vor fi afectați de această măsură luată de ministrul Educației, iar acum Avocatul Poporului intervine și spune că lucrurile nu trebuie să rămână așa, pentru că, în esență, măsura e discriminatorie și adâncește inechitățile sociale.
În opinia Avocatului Poporului, eliminarea acestor burse va duce la discrepanțe și mai mari între copiii de la sate și cei născuți în orașe, susținând că măsura contravine chiar proiectului România Educată, promovat de Klaus Iohannis.
Un obiectiv fundamental privind echitatea este reducerea decalajelor dintre oportunitățile de învățare oferite grupurilor dezavantajate și cele oferite majorității. Este asigurată participarea echitabilă a tuturor potențialilor beneficiari la o educație de calitate, acordând atenție sporită nevoilor individuale de învățare. O prioritate o reprezintă reducerea decalajului dintre învățământul rural și cel urban. Sistemul este centrat pe cel care învață și se adaptează la nevoile lui, astfel încât fiecare elev să își atingă potențialul maxim
Avocatul Poporului
De asemenea, autoritatea constată și sensul discriminator al măsurii, de vreme ce ea afectează elevii din mediul rural care sunt nevoiți să meargă să învețe în alte localități nu pentru doresc asta, ci pentru că sunt forțați de împrejurarea de a nu avea o astfel de instituție de învățământ la ei în localitate.
Iar, în condițiile în care sistemul de educație trebuie să asigure fiecărui elev dreptul de a avea acces egal la finalizarea studiilor, atunci este clar că tăierea acestor burse dezavantajează pe cei care nu s-au născut într-un loc în care să se fi investit în educație.