sâmbătă, aprilie 20, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneSorin Cîmpeanu, acuzat de discriminare de Avocatul Poporului, după decizia de tăiere...

Sorin Cîmpeanu, acuzat de discriminare de Avocatul Poporului, după decizia de tăiere a burselor sociale pentru elevii din mediul rural

Una dintre deciziile surprinzătoare luate de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, este aceea de eliminare a burselor de ajutor social acordate elevilor din mediul rural, care fac liceul în alte localități. Chiar Avocatul Poporului a intervenit pe această temă și îl acuză pe Cîmpeanu de discriminare.

Scandalul a izbucnit la finalul săptămânii trecute, după ce prin Ordinul ministrului educației nr. 5379/2022 pentru aprobarea Criteriilor generale de acordare a burselor elevilor din învățământul preuniversitar, au fost eliminate bursele de ajutor social acordate elevilor din mediul rural, care fac liceul în altă localitate.

O reacție pe această temă au avut-o cei de la USR, aceștia cerând ministrului abrogarea de urgență a ordinului emis pe 7 septembrie, astfel încât elevii navetiști să beneficieze în continuare de sprijinul de 200 de lei din partea statului român.

„Parcă în fiecare zi se mai întâmplă câte ceva care subminează șansele copiilor la o educație de calitate. România Educată se dovedește o mare ipocrizie sub bagheta ministrului Câmpeanu, cu girul președintelui Iohannis. În mod ascuns și absolut revoltător, ordinul de ministru care taie bursa socială acordată elevilor din mediul rural care merg la liceu în altă localitate mai dă o lovitură echității și accesului la educație – în vreme ce se afirmă demagogic că se urmărește scăderea abandonului școlar. Avem încă o dovadă că fiecare zi în care Cîmpeanu e ministru este nu doar o zi pierdută, ci și un pericol real pentru copii, părinți și dascăli”

Senatorul Irineu Darău, membru în Comisia de Educație din Senat.

Este estimat un număr de 430.000 de elevi navetiști care vor fi afectați de această măsură luată de ministrul Educației, iar acum Avocatul Poporului intervine și spune că lucrurile nu trebuie să rămână așa, pentru că, în esență, măsura e discriminatorie și adâncește inechitățile sociale.

În opinia Avocatului Poporului, eliminarea acestor burse va duce la discrepanțe și mai mari între copiii de la sate și cei născuți în orașe, susținând că măsura contravine chiar proiectului România Educată, promovat de Klaus Iohannis.

Un obiectiv fundamental privind echitatea este reducerea decalajelor dintre oportunitățile de învățare oferite grupurilor dezavantajate și cele oferite majorității. Este asigurată participarea echitabilă a tuturor potențialilor beneficiari la o educație de calitate, acordând atenție sporită nevoilor individuale de învățare. O prioritate o reprezintă reducerea decalajului dintre învățământul rural și cel urban. Sistemul este centrat pe cel care învață și se adaptează la nevoile lui, astfel încât fiecare elev să își atingă potențialul maxim

Avocatul Poporului

De asemenea, autoritatea constată și sensul discriminator al măsurii, de vreme ce ea afectează elevii din mediul rural care sunt nevoiți să meargă să învețe în alte localități nu pentru doresc asta, ci pentru că sunt forțați de împrejurarea de a nu avea o astfel de instituție de învățământ la ei în localitate.

Iar, în condițiile în care sistemul de educație trebuie să asigure fiecărui elev dreptul de a avea acces egal la finalizarea studiilor, atunci este clar că tăierea acestor burse dezavantajează pe cei care nu s-au născut într-un loc în care să se fi investit în educație.

REDACTIA
REDACTIAhttps://investigatoria.ro/
Investigatoria este un site on-line de investigație, reportaje și știri cu acoperire națională, care își propune să aducă în România conceptul de “jurnalism constructiv “. Practic, el pune laolaltă problema și soluția ei, astfel încât să genereze schimbare autentică în societate. Încă de la început, publicația a abordat subiecte dificile care au avut impact nu doar la nivelul traficului, ci și la nivelul efectelor. S-au scris investigații din domeniul traficului de persoane, fraudelor din fonduri europene, spălării de bani, corupției și traficului de influență. Pe termen lung, Investigatoria își propune, așa cum susține și prin motto, să pună realitatea sub lupă și să dea un cadru inovativ de înțelegere a lumii, exact așa cum e ea: cu lumini și umbre.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare