vineri, mai 3, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInvestigațiiDRAMA ORFANILOR ABUZAȚI ÎN CENTRUL DE LA BĂILE TUȘNAD, privită prin ochii...

DRAMA ORFANILOR ABUZAȚI ÎN CENTRUL DE LA BĂILE TUȘNAD, privită prin ochii larg închiși ai autorităților locale: “Din evaluări nu a reieșit niciun indiciu privind abuzuri”

Casa “Sfântul Laszlo” din Băile-Tușnad ar fi trebuit să fie un loc în care orfanii adăpostiți ar fi beneficiat de maximă protecție și siguranță. Cu toate acestea, în Casa “Sfântul Laszlo” din Băile-Tușnad, cel puțin 15 orfani și copii aflați în situații vulnerabile au trăit un deceniu de coșmar. Au fost bătuți, umiliți și abuzați sexual ani în șir de unul dintre educatorii angajați de Fundația “Sfântul Francisc” a călugărului franciscan Boite Csaba, fără ca nimeni să bănuiască oroarea. Dincolo de felul în care un abuzator sexual a ajuns să fie angajat educator la o casă de copii, ne-am întrebat și cum a fost posibil ca abuzurile să dureze un deceniu și nimeni să nu fi observat nimic. Ce făceau institițiile publice din Harghita în toți acei ani în care niște orfani treceau, practic, prin infern?

INVESTIGATORIA a relatat într-un material anterior care a fost situația de la Băile-Tușnad, însă la momentul acela ne-am concentrat asupra felului în care Fundația care a înființat acel adăpost și-a înțeles responsabilitatea în angajarea personalului și menirea de a proteja copiii vulnerabili.

Ulterior, însă, publicația noastră a trimis mai multe solicitări autorităților publice cu atribuții în domeniul protecției copilului din Harghita pentru a înțelege cum s-au putut petrece aceste fapte monstruoase atâția ani, fără ca nimeni să fi bănuit ceva. Vă amintim că vorbim despre copii abuzați cu vârste cuprinse între 4 și 16 ani.

În mod normal, aceste adăposturi sociale ar trebui să fie verificate constant, ar trebui supuse unor controale care să ateste că persoanele vulnerabile aflate acolo (minori sau nu) sunt tratate cel puțin omenește.

Ei bine, din răspunsurile primite de noi atât de la Consiliul Județean Harghita, cât și de la Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului Harghita, înțelegem că în Casa “Sfântul Laszlo” nu s-au făcut controale, iar faptele abominabile au ieșit la iveală cumva accidental.

Dosarul penal a fost înregistrat în 2016 și se referea la o singură victimă minoră, fiind vorba despre o autosesizare a parchetului. Abia în 2019 s-a înregistrat un al doilea dosar penal, actul de sesizare fiind, potrivit Parchetului de pe lângă Judecătoria Miercurea Ciuc, întocmit pe baza unei adrese trimise de DGASPC Harghita.

Abia atunci s-a făcut conectarea celor două dosare și au început cercetările cu adevărat, așa că în anul 2022 Judecătoria Miercurea Ciuc a dat o sentință de condamnare la 30 de închisoare și plata de daune către victime pe numele educatorului Kedves Szabocs Hunor.

Vorbim, așadar, despre ani întregi în care situația a fost neclară pentru autorități și, chiar dacă au existat suspiciuni din 2016, DGASPC Harghita a remarcat că acolo e ceva în neregulă abia în 2019. De ce nu s-au făcut controale înainte și după apariția primei suspiciuni e greu de înțeles.

Așa că am solicitat un punct de vedere celor de la DGASPC Harghita. Directorul general al instituției, Elekes Zoltan, știe foarte bine ce s-a întâmplat, de vreme ce tot el conducea instituția și în anii în care au apărut acuzațiile împotriva Casei “Sfântul Laszlo”.

Acesta ne-a transmis că DGASPC Harghita a sesizat Inspectoratul de Poliție Harghita în luna aprilie a anului 2019, după ce psihologul instituției a adus la cunoștința DGASPC faptul că mai mulți copii ai adăpostului de la Tușnad ar putea fi victimele unui abuzator. De asemenea, acesta confirmă faptul că la momentul acela s-au purtat discuții despre subiect atât cu conducerea centrului, cât și a Fundației “Sfântul Francisc” și înainte, și după ce s-a făcut sesizarea către poliție.

Dar să-l lăsăm pe Elekes Zoltan să ne spună chiar el cronologia desfășurării evenimentelor de la acel moment.

În decembrie 2016, IPJ Harghita ne-a comunicat faptul că se află în lucru dosarul penal în care se efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracțiunii de rele tratamente aplicate minorilor, victimă fiind un minor care până în anul 2016 s-a aflat la Casa Sf Laszlo din Tușnad. DGASPC Harghita a colaborat cu IPJ Harghita în acest caz, punând la dispoziția organelor de cercetare toate documentele deținute de instituția noastră. Din informațiile pe care le deținem reiese că educatorul în cauză și-a dat demisia la sfârșitul anului 2016, deci în perioada 2017-2019 nu a mai fost educator. În această perioadă copiii din centru au fost evaluați de specialiștii direcției, dar din evaluări nu a reieșit niciun indiciu privind abuzuri sau rele tratamente la care ar fi fost supuși copiii. Cazul se afla în lucru la IPJ Harghita din 2016, iar odată cu apariția unor noi indicia în anul 2019, DGASPC Harghita a considerat important a transmite aceste noi informații organelor de cercetare penală.

Elekes Zoltan, directorul DGASPC Harghita

Interesant e că ni se spune despre copiii din centru că ar fi fost evaluați în cei trei ani de la apariția primelor suspiciuni până la confirmarea dramei celor 15 minori și că nu au existat indicii de suferință fizică sau psihică ale copiilor abuzați. Lucru care pare puțin probabil, însă nu-l comentăm, doar subliniem acest aspect, al felului în care se fac evaluările copiilor în astfel de situații și a calității personalului de specialitate care ar trebui să “citească” cu oarecare lejeritate o dramă trăită de cel puțin 15 minori aflați sub același acoperiș.

De asemenea, remarcăm din spusele lui Elekes Zoltan, faptul că abuzatorul Kedves Szabocs Hunor și-a dat singur demisia în 2016, deși existau suspiciuni cu privire la comportamentul său, consemnate într-un dosar penal. Așadar n-a fost nici măcar concediat de conducerea Fundației care a înființat adăpostul de minori.

Dar mergem mai departe. L-am întrebat pe directorul DGASPC Harghita dacă s-au făcut controale de către instituția pe care o conduce în anii în care se presupune că copiii erau abuzați. Răspunsul ne-a surprins.

Instituția noastră nu are atribuții de control la furnizorii private de servicii sociale, Inspecția Socială este cea care are astfel de atribuții. DGASPC colaborează cu furnizorii privați acreditați care organizează  și dezvoltă servicii de protecție special a copilului lipsit temporar sau definitiv de ocrotirea părinților săi, licențiate în condițiile legii.”

Am continuat să punem întrebări pe aceeași temă și la Consiliul Județean Harghita, de unde am primit răspunsuri aproape monosilabice pe subiect.

Am aflat, însă, că Centrul “Sfântul Laszlo” din Băile Tușnad are autorizație de funcționare emisă în 2021 de către Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, subordonată Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse. În consecință, licența de funcționare a centrului a fost emisă în 2021, deci doi ani mai târziu de la momentul în care a fost clar pentru toată lumea că acolo au fost abuzați un deceniu întreg 15 minori. Poate suferința de acolo a fost o bilă albă pentru Ministerul Familiei, așa că centrul poate funcționa mai departe fără probleme.

Consiliul Județean Harghita ne-a confirmat, însă, faptul cel mai grav din întregul puzzle al suferinței de un deceniu al orfanilor din centrul discutat: “furnizorul de servicii sociale care administrează centrul monitorizează activitatea acestuia și situația copiilor, prin vizite periodice efectuate de personal de specialitate.”

Ca atare, Fundația “Sfântul Francisc” face adăposturile, angajează personal după propriile reguli și tot ea controlează activitatea angajaților și reacționează în cazul în care sesizează unele nereguli. Ca atare, Fundația se autocontrolează, iar autoritățile nu pot face nimic, în afara unor evaluări din care, evident, nu reiese vreo traumă după 10 ani de abuzuri și umilințe.

Și, așa cum am arătat în materialul anterior legat de suferința orfanilor aflați sub umbrela Fundației “Sfântul Francisc”, Bojte Csaba, liderul în haine preoțești al acestei mari structuri care furnizează servicii sociale în zona Ardealului, pornește de la premisa că e posibil ca rănile din inimile copiilor să se fi vindecat între timp. Tot el ne-a mărturisit că Fundația Sfântul Francisc a anunțat autoritățile după ce au apărut primele zvonuri legate de abuzurile din adăpostul pe care, iată, tot Fundația trebuia să-l și controleze. Numai că autoritățile ne spun, în mod oficial, că ele au discutat cu reprezentanții Fundației despre subiect și că sesizările au venit din cu totul alte direcții.

Interesant e faptul că nouă călugărul franciscan ne-a spus că există o intenție foarte clară de a închide adăpostul “Sfântul Laszlo” de la Băile-Tușnad după toate cele petrecute. Consiliul Județean Harghita ne-a răspuns în mod oficial că “nu am fost informați de către conducerea Fundației cu privire la intenția de a închide acest centru”.

Și am zice noi, speculând de data aceasta, că e improbabil să existe o intenție reală în acest sens, de vreme ce Centrul și-a obținut Licența de funcționare de la Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție anul trecut, la doi ani după confirmarea publică a faptelor abominabile la care au fost victime și martori copii cu vârste cuprinse între 4 și 16 ani.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare